İş Bankası 90'ıncı yaşını kutluyor

Türkiye'nin ilk özel teşebbüs ile kurulan milli bankası olan İş Bankası 90. yaşını kutladı.

Kırklareli'nde de bu kapsamda tören düzenlendi. İş Bankası Kırklareli Şubesi Vilayet Meydanı'ndaki Atatürk Heykeli önüne çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Tören İş
Bankası'nın 90. yaş günü olan 26 Ağustos Salı günü saat 09.30'da yapıldı.
İş Bankası 90 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk'ün: "Vatanı kurtaracak ve yükseltecek tedbirlerin başında olarak halkın doğrudan itibar ve itimadından doğup meydana gelen tam manasıyla modern ve milli bir banka kurulması…" sözü ile kurulmuştu. 1924 yılının Temmuz ayında Bakanlar Kurulu'nu toplayan Mustafa Kemal Atatürk, milli bir banka kurulması konusundaki arzusunu böyle dile getirdi. Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan "büyük sermayeli milli bir tedavül bankası teşkil edilerek sermayesinin yalnız ahali tarafından temini kabil olmadığı takdirde bir kısmının hükümet tarafından hisse senedi satın alınmak suretiyle temini ve mütebaki sermayenin münhasıran Türklere aidiyeti" kararı doğrultusunda; Celal Bayar'ın liderliğinde Ankara'da 10 personel ile hizmete başladı. Birinci İktisat Kongresi yerli sermaye ile milli bir banka kurulması kararı aldı. Savaştan yeni çıkmış ve ekonomik anlamda zor günler geçiren milletin durumu göz önünde bulundurularak gerekirse devlet desteğinin sağlanması da alınan kararlar arasında yer aldı. Bu çerçevede Ankara'da 10 personel ile bu günkü dev bankanın temeli atılmış oldu. 1924 yılının sonlarında İstanbul Şubesi, 1925 yılında ise İzmir ve Bursa Şubeleri açılarak banka büyümeye başladı. 250.000 Lirası ödenmiş 1 milyon sermaye ile 26 Ağustos 1924'te tek şube olarak kurulan İş Bankası, 10 kişilik bir kadro ile işe koyulmuştur. Bankanın kurucuları arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün yanı sıra taahhüt ettikleri sermayenin en az %10'unu ödeyen 36 kişi bulunuyordu.
Kuruluşundan itibaren bankacılığın yanı sıra ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda yatırımlara da girişen İş Bankası, şeker, cam, dokuma sektörlerinde yer aldı, maden, liman, kömür işletmeleri gibi çok çeşitli alanlarda iştiraklere girişti. 1927 yılında İtibar-ı Milli Bankası ile birleşerek sermayesini 4 milyona yükseltti.
En küçük tasarrufu değerlendirmek ve kalkınmaya aktarmak üzere kurulan İş Bankası, Türk toplumunda tasarruf bilincinin yerleşmesi ve gelişmesinde büyük rol oynadı ve 1928 yılında Türkiye'ye ilk kumbaraları getirdi. 1982 yılında ilk ATM'leri Türkiye'ye getiren İş Bankası aynı zamanda Bankamatik isminin bir marka haline gelmesini de sağladı. 1991'de hizmete sunulan "Mavi Hat" ve 1997 yılında ilk internet şubesinin kullanıma açılmasıyla, İş Bankası bu alanda öncü bir rol üstlendi. O yıllardan itibaren İş Bankası, sunulan hizmetlerin kalitesi ve çeşitliliğini müşterilerinin istekleri ve beklentileri doğrultusunda arttırmak için gerek AR-GE faaliyetleri gerekse yeni teknolojilerin kullanılması ile ilgili çalışmaları yürütmeye devam etti.
Dün 90 yaşına basan İş Bankası kurulduğu günden bu güne Türkiye'ye hizmette öncülük ve ekonomik anlamda sürekli teşvik sağlamış olmanın haklı gururunu yaşadı. Özel bir banka olmasına rağmen milli bir banka olma ve Türkiye için gerekeni her koşulda yapmaya çalışan İş Bankası, Kırklareli'nde de 90'ıncı yaşını, bankanın kurulmasına öncülük eden Mustafa Kemal Atatürk Heykeli önüne çelenk bırakarak kutladı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol