OPERA BESTEKARI NEVİT KODALLI VE ÇAKIRIM DESTANI

1957 yılında 45.Dönem Yedek subay öğrencisi olarak Ankara Ordonat Okulunda idim.
Genelde öğretmenler Yaz Döneminde Yedek Subaylığa giderlerken ben kış dönemine kalmıştım. Yedek Subay öğrenciliğimi Ankara Piyade Okulu’nda yapacaktım. Nitekim durum öyle iken bir süre sonra Ankara Ordonat Okulu’na verildim. Ordonat Okulu Ankara'nın Dışkapı Semtinde idi. Okulda ülkenin çok seçkin aile ve bakan çocukları, ünlü sanatçılar, bilim insanları orada idi. Mesela opera sanatçılarından Basbariton Özcen Sivgen, ünlü Orotorya Bestekârı Nevit Kodallı Ordonat Okulu’nda Yedek Subay Öğrencisi idiler.
Okul hayatı değil mi Nevit Kodallı ile sınıfın en arkasındaki sıraya düştük. Okuldan mezun olup kıtalara gidinceye kadar aynı sırayı paylaştık, konuştuk, dertleştik. Nevit Kodallı ile iyi bir dostluk kurduk. O sıra dahi Türkiye'de, isim yapmış biri olarak tanıyordu. Ancak askeri gelenek ve kurallar eşitlik üzerine bina edildiği için hepimiz sonuçta askerdik.
Kodallı derslere pek çalışmazdı. O sıra mide ağrısından, bağırsak kramplarından yakınırdı. Bu yüzden çalışmadığı için ben ona kopya verirdim. Birbirimizi idare ederdik. O sıra Hollandalı ünlü ressam Van Gogh Operasını yazıyor ve besteliyordu. Benden de Halil Tekin Bucaklı'nın '' ÇAKIRIM DESTANI’nı” almış, bestelenecek eserler arasına koymuştu. O güne kadar ATATÜRK ORATORYASI'nı, ''Mersin Mersin Güzel Mersin'' adlı bir şarkıyı bestelemişti. Benden aldığı Kırklareli’li Halil Tekin Bucaklı'nın ATATÜRK için yazdığı ÇAKIRIM DESTANI’nı da bestelenecek eserler arasına koymuştu. Nevit Kodallı Ankara Devlet Konservatuarını bitirdikten sonra Fransa'ya gitti. Müziğin filozofları ile birlikte çalıştı onların öğrencisi oldu. Engin bir müzik yeteneği ve kültürü olan Cumhuriyetin ikinci kuşak müzisyenlerindendi.
Son derece disiplinli, hesaplı, kitaplı çalışan biriydi. Çok da mütevazi idi. Tipik bir Anadolu insanına benziyordu. Türk müziğinin kaynağının Halk Türküleri olduğunu söylerdi. Şarkıları ise Doğu Müziği kabul ederdi. Şarkı sözünün ''ŞARK'' bölümü DOĞU demektir derdi. Alaturka Türk'e ait alengirli durum demek oluyordu. Ankara'da Ordonat Okulu’nda iken bestelemeye başladığı VAN GOGH Operası'nı okumamı bana da tavsiye etmişti. Bu ünlü ressamın hayatı Gazeteci Yazar Mehmet Barlas'ın babasının çıkardığı PAZAR POSTASI dergisinden takip ederek, okudum. O sıra ben de PAZAR POSTASI'na şiir ve yazı gönderiyordum. N.Niyazi Akıncıoğlu'nun da bu dergide birkaç şiiri çıkmıştı. Hollandalı ressam Van Gogh ile ilgili ayrıntılı bilgileri Fransız ressam Gugin'i de konu edinen '' ALTIN VÜCUTLAR'' adlı romanı okuduktan sonra öğrenmiştim. Van Gogh sevgilisine aşkını inandırabilmek için kulağını kesip gönderdiğini bu kitapta öğrenmiştim.
Nevit Kodallı müzik alanında birçok eserin sahibidir. Yazar Evin İlyasoğlu'nun dediği gibi, ''Mersin'den Yükselen Çağdaş Bir Ses'' olarak hayata veda etti, iki oğlu vardı. Oğlunun biri Profesör doktordur. Bu değerli dostumu saygıyla anıyorum. Cumhuriyetin yetiştirdiği uluslar arası değerde bir sanatkâr bestekârdı.
Not: Halil Tekin Bucaklı, Kırklareli Merkez Sağlık Ocaklarında çalışan benim talebem Dr. Dilek Civelek'in dedesidir. Ünlü bir bürokrat, değerli bir Halk Ozanı'dır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol