İNSAN ÖMRÜ UZUYOR MU ?

Bugün Bayram. İyi ve güzel şeylerden bahsetmek lazım. Örneğin;
Evet, ortalama insan ömrünün uzadığı bir gerçek. Bu, doğal olarak istatistiklere, karşılaştırmalara, kriterlere vb. hangi açıdan bakıldığına bağlıdır. Son derece basit gözlemlerimiz ile de bunu fark edebiliriz. Örneğin; bir insan ömrüne sığdırdığımız bilimsel ve teknolojik gelişmeler, devrimler, darbeler… vb. yaşamın içindeki tüm toplumsal olaylar bunun bir kanıtıdır.
Hangi açıdan bakılırsa bakılsın, insan ömrünün uzaması sevindiricidir ancak, bir insanın ne kadar uzun yaşadığından çok nasıl yaşadığı da önemli değil mi?
Bu konu hakkında, dünya ve ülkemizdeki yayınlanmış bilimsel araştırmalara bakacak olursak;
"Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde ortalama ömrün 2000'den 2009'a kadar 2 yıl arttığını bildirdi. DSÖ'nün rakamlarına göre, 2000'de 66 olan ortalama ömür 2009'da 68'e yükseldi.
DSÖ, Türkiye'de de 2000 yılında 70 olan ortalama ömrün 2009 yılına kadar 5 yıl artarak 75'e çıktığını kaydetti. Örgüte göre, 2000'de Türkiye'de 67 olan ortalama erkek ömrü 72'ye, kadınlarda ise 2000'de 73 olan ortalama ömür 77'ye çıktı.
Irak'taki erkeklerin ömrü 9 yıl içinde 3 yıl azalarak 65'ten 62'ye düşerken, ortalama ömür ise 68'den 66'ya indi.
DSÖ'nün verilerine göre Afrika'daki birçok ülkede ortalama ömür 50 yılın altında.
Ortalama ömrün 80 yılı aştığı ülkeler ise çoğu Avrupa'da olmak üzere ABD, Japonya, Fransa, Almanya ve Finlandiya gibi gelişmiş ülkeler.
Türkiye'nin ilk yaşlılık haritasını hazırlayan Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji (yaşlılık bilimi) Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan Tufan, Türkiye'de bugün yaşlı olarak kabul edilen 65 yaş üstünde yaklaşık 10 milyon 31 bin insan bulunduğunu, 33 bin civarında da 100 yaş ve üzerinde insan yaşadığını söyledi.
Türkiye'de ortalama insan ömrünün kadınlarda 76, erkeklerde ise 72 olduğunu bildiren Tufan, Türkiye'nin ömür ortalaması en uzun olduğu ilin Kastamonu, en kısa ise Yozgat olduğunu kaydetti.
Tufan, ortalama ömür süresini belirleyen ilk faktörün beslenme olduğunu, ondan sonra çevresel koşullar, çok sıcak veya soğuk iklim ve insan ilişkilerinden ileri geldiğini anlattı.
Genetik tıptaki gelişmeler sayesinde, insan ömrünün daha da uzayacağı tahmin ediliyor. Ancak, insan ömrünün 150 yıla kadar uzamasının, ekonomik ve sosyal sorunları da beraberinde getirecek olması ise, bilim insanlarını kaygılandırmakta.
Her şeye karşın, bu yüzyılda da genetik çalışmaların insan ömrünü 150, hatta 200 yıla uzatacağı,  söyleniyor."
REKLAM KURULU YÖNETMELİĞİ…
Bu yönetmeliğin amacı; 'Reklam Kurulu'nun ve ihtisas komisyonlarının kuruluşu, görevleri, çalışma usul ve esasları ile sekretarya hizmetleri ve diğer hususları düzenlemektir.
(1)Kurulun görevleri şunlardır:
a) Kanunun 61 inci ve 62 nci maddelerinde belirtilen esaslara uygun olarak ticari reklamlarda uyulması gereken ilkeleri belirlemek ve haksız ticari uygulamalara karşı tüketiciyi korumaya yönelik düzenlemeleri yapmak ve Bakanlık aracılığıyla duyurmak,
b) Ticari reklam ve haksız ticari uygulamaları, (a) bendinde belirlenen ilkeler çerçevesinde incelemek ve gerektiğinde denetim yapmak,
c) İnceleme veya denetim sonuçlarına göre Kanunun 61 inci ve 62 nci maddelerinde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında Kanunun 77 nci maddesinin onikinci ve onüçüncü fıkralarında belirtilen idari yaptırımları uygulamak.
(2) İdari para cezaları uygulanırken aşağıdaki kriterler esas alınır:
a) Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca ulusal yayın lisansı veya yayın izni verilen kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilmiş yayınlardaki aykırılıkların ülke genelinde yapıldığı kabul edilir.
b) Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca kablo, bölgesel ve yerel yayın lisansı veya izni verilen kuruluşlar ile uydu üzerinden yayın yapan kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilmiş yayınlardaki aykırılıkların yerel düzeyde yapıldığı kabul edilir.
c) Dağıtıldığı illerin nüfusunun toplamı, ülke nüfusunun en az yüzde yetmişini oluşturan süreli yayınların ülke genelinde dağıtıldığı kabul edilir.
(3) Kurul, tedbiren durdurma kararı verme yetkisini Başkana devredebilir. Başkan tarafından reklam veya haksız ticari uygulama ile ilgili olarak verilen tedbiren durdurma kararı, yapılacak ilk toplantıda Kurulun onayına sunulur.
(4) Kurul, ticari reklamlarda uyulması gereken ilkeleri belirlerken ve haksız ticari uygulamalara karşıtüketiciyi korumaya yönelik düzenlemeleri yaparken; ülke koşullarının yanı sıra evrensel kabul görmüş tanım ve kurallar ile gelişmeleri de dikkate alır.
Kararların uygulanması:
Kurul tarafından alınan kararlar Bakanlıkça uygulanır.
Kurul kararlarının açıklanması:
Kurul kararları, tüketicilerin bilgilendirilmesi, aydınlatılması ve ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla Bakanlıkça açıklanır.
İhtisas Komisyonları:
Bakanlıkça, kurulun karar vermesine yardımcı olmak üzere sektörel alanlarda ihtisas komisyonları kurulur. Komisyonlar, başkan dahil en az üç en fazla beş kişiden oluşur. Komisyonda görev yapacak üyeler, kurul tarafından belirlenir.
Komisyonların görevleri:
İhtisas komisyonları, kendilerine tevdi edilen dosyalar ve gerekli gördüğü konular hakkında inceleme ve araştırma yaparak görüşlerini bir raporla 'Reklam Kurulu Başkanlığı'na sunar.
Bu yeni yönetmelikte de, 'Tüketici Konseyi Yönetmeliği'nde olduğu gibi, bakanlık, dolayısiyle hükümet politikalarını eleştiren sivil yapıların (örneğin; TMMOB. Tüketici örgütleri vb.) seslerinin kısılması, hatta susturulmasından öte önemli bir değişiklik yapılmamıştır.
Bayramınızı en içten duygularımla kutlar, sağlık ve mutluluklar içinde,  
Sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam dilerim.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol