Vali Cos'tan Karamanlioglu ve Agirseven'e tesekkür belgesi

Trakya Üniversitesi'nin 2007 yili Bilimsel Performans ödüllerinin sahiplerini buldugu tören, üst düzey yöneticileri ve üniversite ailesini bulusturdu. Törene katilan Kirklareli Valisi H. Avni Cos TÜ Saglik Müzesi'nin Almanya'nin Köln kentinde gerçeklestirilen Exponatec Fuari'nda "En Iyi Sunum Ödülü"nü almasi dolayisi ile bu basarida emegi geçen Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Beyhan Karamanlioglu'na, Saglik Müzesi Müdürü Enver Sengül'e ve Okutman Nehir Agirseven'e tesekkür belgelerini takdim etti.

Trakya Üniversitesi Rektörlügü tarafindan düzenlenen Akademik Ödül Töreni, 15 Mayis 2008 tarihinde Devlet Konservatuvari Sanat ve Egitim Merkezi'nde gerçeklestirildi.

Törene Edirne Valisi Mustafa Büyük, Kirklareli Valisi Hüseyin Avni Cos, Edirne Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak, 54. mekanize Piyade Tugay Komutani Tuggeneral Muharrem Yavas, Bassavci Ibrahim Ethem Dikmen, Rektör Prof. Dr. Enver Duran, Baro Baskani Av. Coskun Molla, Prof. Dr. Nevzat Yalçintas basta olmak üzere Edirne ilinin üst düzey yetkilileri, Ilhan Koman Ailesi, TÜ ögretim üyeleri ve aileler katildilar.

Saygi Durusu ve Istiklal Marsi'nin ardindan Trakya Üniversitesi Çok Sesli Korosu (T.Ü. Egitim Fakültesi Müzik Egitimi Anabilim Dali Ögrencileri ve Edirne Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü Ögrencileri Takviyeli) ve Trakya Üniversitesi  Akademik Senfoni Orkestrasi  Trakya Üniversitesi Korolu Senfonik Marsi'ni ilk kez seslendirdiler ve ardindan Üniversitemiz Akademik Senfoni Orkestrasi muhtesem bir konser daha verdi.

Akademik Ödül Töreni'nin açilis konusmasini  TÜ Rektörü Prof. Dr. Enver Duran yapti.

Duran, "19. ve 20. yüzyilin savaslar ve insanlar üzerine odaklanan anlayisinin aksine 21. yüzyilda anlayis degismis, "bilgi toplumu" olma ve "ekolojik degerler" ön plana çikmistir" diyerek su ana basliklara dikkat çekti:  "Hedefimiz; uluslararasi statüde gelismeye, ögrencilerimize, ögretim üyelerimize, personelimize, mezunlarimiza ve tüm paydaslarimiza motive edici ve ilham verici bir entellektüel ortam olusturmayi desteklemektir. 1999 Bolonya Deklerasyonu dogrultusunda yüksek ögrenimde Avrupa boyutunu esas alarak arastirma esasli lisans, lisansüstü ve doktora egitimlerini gerçeklestirmek, Doktora egitimi ve Avrupa Yüksek Ögretim Alani ile Avrupa Arastirma Alani arasinda sinerji olusturarak yayin yapmaya artan bir sekilde önem vermek ve yayin basina düsen patent sayisini arttirmak temel hedeflerimiz arasinda yer almaktadir.

Bologna kriterlerine göre Üniversiteler, arastirma ve gelistirmeye artan bir sekilde önem vermektedirler. Arastirma, egitim, kesifçili ve girisimcilik egitimi Bologna kriterlerine göre Avrupa ülkeleri arasindaki ortak alanlardir.  Türkiye'de, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI kapsamindaki dergilerde yapilan yayin sayisi sürekli artis göstermektedir. Örnegin 1970-1988 yillari arasinda Türkiye adresli yayin sayilari 17 ile 879 arasinda degisirken, bu rakam 2002'de 10315'e çikmistir. 2005 yilinda bu sayi 18.000'e yükselmistir. Fakat sosyal yayinlarda durum ne yazik ki iç açici degildir. Fen bilimlerinde artan yayin sayisina ragmen sosyal yayinlardaki artis yeterli düzeyde degildir. 2005 yilinda Türkiye adresli sosyal yayinlarin sayisi 1000'ler civarindadir. Bunun yani sira 1 milyon kiside yapilan arastirma sonuçlarina baktigimizda Japonya'da 4909 arastirmaci bulunurken, Türkiye'de bu sayi 291'dir. Isveç'de Gayri Safi Milli Hasiladan arastirma gelistirmeye ayrilan pay % 3.76 iken, Türkiye'de % 0.66'dir. Ve yine Isveç'de devlet arastirma gelistirmeye %13, özel sektör ise % 87 oraninda pay aktarmaktadir. Türkiye'de ise tam tersi bir durum söz konusudur. Devlet % 68, özel sektör ise % 32 oraninda pay ayirmaktadir.

 2007 Bologna Süreci verilerine göre; Türkiye 48 ülke arasinda yapilan 23 gruplamada 4, 17'lik derecesi ile 9. grupta Almanya, Linhestayn, Litvanya, Hollanda, Slovakya, Isviçre ile birlikte yer almaktadir.

 1982-2005 yillari arasinda Türkiye adresli ve bu üç endeksin kapsamina giren uluslararasi yayinlarda büyük artis oldu. Daha da önemlisi Türkiye adresli yayin sayilari bu dönemde diger ülkelerdeki yayinlardan daha hizli artis gösterdi ve Türkiye'nin ülkeler yayin siralamasindaki yeri hizla yükseldi. Türkiye Science Citation Index kapsamina giren yayin siralamasinda 1985 yilinda 493 yayin ile 43. sirada yer alirken, 2002 yilinda 8372 yayin ile 22. siraya geldi. Türkiye 1985 yilinda 31 yayinla 47. sirada yer alirken, 2002 yilinda 376 yayinla 28. siraya yükseldi. 2006 yilinda ise Türkiye 20. siraya yükseldi. Ancak bu noktada bir iki hatirlatma yapmakta yarar var. 70 milyon nüfusu ile Türkiye'nin 5 milyonluk Honkong'un ya da 10 milyonluk Macaristan'in önünde yer almasi pek de övünülecek bir basari olmayabilir. Kanimizca ülkedeki kisi basina yayin sayisi, toplam yayin sayisindan daha saglikli bir göstergedir. 2000'li yillarin verilerine baktigimizda patent sayisi bakimindan Türkiye fakir ülkeler arasinda yer almaktadir. Ancak yine de geç kalmis degiliz. Tanitima, karsilikli görüsmelere, ikili anlasmalara, ögrenci ögretim elemani degisimine, gençlik programlarina, diploma eki çalismalarina, AR-GE çalismalarina ve teknolojik arastirmalara daha fazla agirlik vermekteyiz. Türkiye'nin amaci; kendisini tanimak ve tanitmak, AB egitimini tanimak ve en önemlisi kendi egitim sistemini, öz varliklarini koruyarak AB standardina ulastirmaktir" diyerek Türkiye'nin bilimsel yayinlardaki durumu hakkinda açiklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Enver Duran; bilimsel yayinlarda gelinen son durumu su sekilde belirtti:  "Dünyada 15 bin üniversite üzerinde yapilan bir arastirmaya göre (Webmaster sonuçlari- 2007 Yili sonu verileri)  dünya genelinde ilk 4 bin üniversite arasina giren 43 devlet üniversitesi arasinda da 20. sirada yerini aldi.  1997-31 Agustos 2007 arasindaki "Temel bilimsel göstergeler"e göre de Türkiye 146 ülke arasinda yayinlarda 23. atiflarda 30. sirada. Türkiye'de 1997-2006 yillari arasinda tüm konu alanlarindaki yayin artisi % 144. 2002-2006 yillarinda tüm üniversitelerin ortalama atif sayisi 2117. Türkiye'nin bilimsel yayinlardaki dünya payi son 20 yilda hizla artti  ancak, yayin ve atif sayisindaki artis kaliteye yansimadi" dedi.

Fen bilimlerinde artan yayin sayisina ragmen sosyal yayinlardaki artisin yeterli düzeyde olmadigini vurgulayan Rektör Prof.Dr. Enver DURAN; "Trakya Üniversitesi olarak hedeflerimizden bir tanesi de doktora veya yüksek lisans programlarinda ögrenim gören ögrencilerimizin tez konularinin SANTEZ projeleri kapsaminda yer almasini saglamaktir" dedi.

Üniversitenin yapilanmasinin programlardaki çesitlilik (Diversite), Üniversitenin idaresi (Governance ), otonomi- özerklik (Autonomy), hesap verebilme ve sorumluluk  (Accountability) olarak 4 ana baslik altinda toplandigini ifade eden Rektör Prof.Dr. Enver DURAN; "Avrupa Birligi'nin yeni yapilanmada uluslararasi entegrasyona uyumlu, rekabet edilebilen, disiplinlerarasi isbirligine yatkin, yöreyle ve toplumla kurulan baglarini genisletebilen, bütçe esnekligi olan, yasam boyu ögrenim verebilen, sanayi ile isbirligi yapabilen, hesap verebilirligin ve toplumsal sorumlulugun arttirildigi, arastirma etkinliklerinde kalite güvencesi ve küresel perspektifte programlarin tanindigi, akademik özerklik (otonomi) ve yönetim, akademik etik çerçevesinde sürekli yenilenen, üst yönetim+ ögrenciler+ ögretim elemanlari+ dis paydaslar arasinda uyum saglamis, ögrenci katiliminin yüksek oldugu, diger üniversitelerle kooperasyon yapabilen, akademik dünyada taninan ve rekabet gücünü arttirabilen, degisen çevre kosullarina, yeni ortaklara ve yeni ortamlara uyum saglayabilen, özdegerlendirme yapabilen, vizyon ve misyon belirleyen üniversiteler istedigini" açikladi.

Ardindan "Üniversiteleri Bekleyen Tehlikeler Nelerdir?" ve  "Yeni Yapilanmada Üniversiteler Neler Yapmali?" basliklari üzerinde Duran Rektör Prof. Dr. Enver Duran, Trakya Üniversitesi'nin projeleri ve arastirma gelistirmedeki durumu hakkinda bilgiler verdi:

"Balkan Dilleri Bölümü, Uzaktan Egitim Merkezi, Balkan Kongre Merkezi, Teknopark, Saglik Müzesi ve Tip Medresesi, Külliye Kompleksi (A)Tabhane, B) Ashane,  C) Mumhane) Üniversitemizin en önemli projeleri arasindadir. Bununla birlikte Isi Web Of Science Kapsaminda Trakya Üniversitesi  Adresli Yayinlarin 2003-2008 Yillari  Arasindaki Durumuna bakildiginda toplam yayin sayisindaki  artis dikkati çekmektedir.  Bunlarin yani sira Trakya Üniversitesi'nin ulusal ve uluslararasi toplantilara yaptigi destekte, merkez kütüphanedeki kitap sayisinda, abone olunan Türkçe dergi ve veritabani sayisinda, erisilen e-dergi ve e-kitap sayisinda, okuyucu sayisinda gözle görülür bir artis olmustur"

Rektör Prof. Dr. Enver Duran, sözlerini Trakya Üniversitesi'nin giderek degistigini ve yenilendigini ifade ederek bitirdi: "Akademik ve idari personelimizle, ögrencilerimizle degisiyoruz ve yenileniyoruz. Kurulusunun 26. Yilinda Trakya Üniversitesi Egitimde Marka, Saglikta Marka, Kültür ve Sanatta Marka" dedi.

Rektör Prof. Dr. Enver Duran'in konusmasinin ardindan Trakya Üniversitesi Marsi'nin sözlerini yazan ve senfonik müzigini besteleyen Üniversitemiz Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Egitimi Bölüm Baskani Prof. Sayin Atilla Saglam'a Edirne Valisi Mustafa Büyük tesekkür belgesini ve plaketini verdi.

TÜ Saglik Müzesi'nin Almanya'nin Köln kentinde gerçeklestirilen Exponatec Fuari'nda "En Iyi Sunum Ödülü"nü almasi dolayisi ile bu basarida emegi geçen Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Beyhan Karamanlioglu'na, Saglik Müzesi Müdürü Enver Sengül'e ve Okutman Nehir Agirseven'e Kirklareli Valisi Hüseyin Avni Cos tesekkür belgelerini verdi.

Trakya Üniversitesi akademik ve idari personeli ile ögrencilerimize sagladigi katki ve desteklerden dolayi  Trakya Üniversitesi Vakfi Baskani Prof. Dr. Sayin Nihat Aktaç'a Tugay Komutani Tuggeneral Muharrem Yavas plaketini verdi.

Ülkemize biraktigi eserler ve aldigi ödüllerle unutmadigimiz sanatçimiz Ilhan Koman Ailesi adina Ögretmen Gönül Kiymet Koman'a Edirne Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak, tesekkür belgesini verdi.

TÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafindan 15 Nisan-15 Mayis tarihleri arasinda gerçeklestirilen Uluslararasi II. Ilhan Koman Mermer Heykel Sempozyumunda yer alan heykeltiraslardan   Sakari Peltola'ya,  Oleh Bezyuk'a, Ge Pellini'ye, Irodion Gvelesiani'ye ve  Zühtü Kalit'e tesekkür belgelerini Prof. Dr. Nevzat Yalçintas verdi. Ve yine heykeltiraslardan Prof. Dr.  Vasyl Hurmak'a, Dimitri Ayoglu'na,  Malik Bulut'a,   Yildiz Tülek'e ve  Yasar Ali Günes'e tesekkür belgelerini Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Dr. Bünyamin Özgültekin verirken, Suat Ögüt'e,  Ugur Coskun'a, Mukola Hurmak'a ve  Kostko Yaroslav'a tesekkür belgelerini Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Cihan verdi.

 Fen Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.  Ibrahim Murat Çakmakçi'ya ve Edirne Saglik Yüksekokulu Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Ünsar'a tesekkür belgelerini ve ödüllerini Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Nihat Aktaç verdi. 

Trakya Üniversitesi Senatosu'nun 25 Nisan 2008 tarih, 8 nolu toplanti ve 9 nolu karari geregince Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr.  Levent Öztürk'e tesekkür  ve tesvik ödülünü TÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Timur Kirgiz verdi.

TÜ Senatosu'nun 8 Mayis 2008 tarih, 9 sayili toplanti ve 1 nolu karari geregince 2007 yilinda bilimsel yayin çalismalarinda sergiledikleri performans nedeniyle ögretim üyelerimize tesekkür belgeleri ve ödülleri verildi.

Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Ögretim Üyelerinden Prof. Dr.  Ahmet Muzaffer Demir'e, Prof. Dr. Armagan Altun'a, Prof. Dr.  Betül Ayse Acunas'a,   Pof. Dr.  Dikmen Dökmeci'ye,  Prof. Dr.  Haluk Esgin'e, Prof. Dr.  Ismet Dökmeci'ye, Prof. Dr. Mehmet Kanter'e, Prof. Dr.  Murat Birtane'ye ve Prof. Dr. Mustafa Kemal Demir'e tesekkür belgelerini ve ödüllerini TÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Beyhan Karamanlioglu verdi.

TÜ Tip Fakültesi Ögretim Üyelerinden Doç. Dr. Burhan Turgut adina esi Doç. Dr.  Nilda Turgut'a,  Doç. Dr.  Dilek Memis'e, Doç. Dr.  Gülsüm Emel Pamuk'a, Doç. Dr.  Hatice Betül Ugur Altun'a, Doç. Dr. Kemal Balci'ya, Doç. Dr. Levent Öztürk'e, Doç. Dr. Mevlüt Türe'ye, Doç. Dr. Muzaffer Eskiocak'a, Doç.Dr. Nurettin Aydogdu'ya, Doç. Dr.  Ömer Nuri Pamuk'a, Doç. Dr. Sibel Güldiken'e, Doç. Dr. Saban Gürcan'a ve Doç. Dr. Zafer Koçak'a tesekkür belgelerini ve ödüllerini Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Filiz Akata verdi.

TÜ Tip Fakültesi Ögretim Üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Abdil Cem Ibis'e, Yrd. Doç. Dr.  Banu Alicioglu'na, Yrd. Doç. Dr. Sayin Erol Benlier'e, Yrd. Doç. Dr.  Ersan Tatli'ya, Yrd. Doç. Dr. Hasan Murat Çaloglu adina esi Yrd. Doç. Dr. Sayin Vuslat Çaloglu'na, Yrd. Doç. Dr. Isik Görker'e, Yrd. Doç. Dr. Mert Saynak'a, Yrd. Doç. Dr.  Mustafa Inan'a, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaplan'a, Yrd. Doç. Dr. Necdet Süt'e, Yrd. Doç. Dr. Nurettin Tastekin adina esi  Dr. Ebru Tastekin'e, Yrd. Doç. Dr. Ridvan Duran'a, Yrd. Doç. Dr. Rusen Cosar Alas'a, Yrd. Doç. Dr. Selma Arzu Vardar'a, Yrd. Doç. Dr. Ufuk Usta'ya, Yrd. Doç. Dr. Vuslat Yürüt Çaloglu'na ve Yrd. Doç. Dr. Zerrin Yulugkural'a tesekkür belgelerini ve ödüllerini Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Timur Kirgiz verdi.

Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyelerinden Prof. Dr.  Ahmet Asan'a, Prof. Dr. Feruzan Dane'ye, Prof. Dr. Nihat Aktaç'a, Prof. Dr. Recep Duymaz'a ve Doç. Dr. Mirza Kerim'e tesekkür belgelerini ve ödüllerini Rektör Prof. Dr. Enver Duran verdi.

Fen Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Levent Dogan'a, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aybeke'ye, Yrd. Doç. Dr. Ömer Soner Hunkan'a ve Yrd. Doç. Dr. Yildiz Kalebasi Aktas'a tesekkür belgelerini ve ödüllerini Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Nihat Aktaç verdi.

TÜ Mühendislik Mimarlik Fakültesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Can'a, Prof. Dr. Ahmet Cihan'a ve  Prof. Dr. Sabit Oymael'e tesekkür belgelerini ve ödüllerini Rektör Prof. Dr. Enver Duran verdi.

Mühendislik Mimarlik Fakültesi Ögretim Üyelerinden Doç. Dr. Metin Aydogdu'ya, Doç. Dr. Mümin Sahin'e, Yrd. Doç. Dr. Kamil Kahveci'ye ve Yrd. Doç. Dr. Tahir Altinbalik'a tesekkür belgelerini ve ödüllerini Mühendislik Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erol Akata verdi.

Egitim Fakültesi Ögretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hikmet Asutay'a ve Yrd. Doç. Dr. Muhlise Coskun Ögeyik'e tesekkür belgelerini ve ödüllerini Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Hilmi Ibar verdi.

Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. Sudi Apak'a, Yrd. Doç. Dr. Agah Sinan Ünsar'a ve Yrd. Doç. Dr. Ahmed Baran Dural'a tesekkür belgelerini ve ödüllerini Rektör Prof. Dr. Enver Duran verdi.

Uygulamali Bilimler Yüksekokulu Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emel Gönen. Güler'e tesekkür belgesini ve ödülünü Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sudi Apak verdi.

Tip Fakültesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. Cem Uzun adina babasi Nurettin Uzun'a tesekkür belgesini ve ödülünü Rektör Prof. Dr. Enver Duran verdi ve ayrica Prof. Dr. Cem Uzun'un esi Nursen Uzun ve oglu ile günün anisina fotograf çekildiler. Ve son olarak Tip Fakültesi ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Necdet Süt'e tesekkür belgesini ve ödülünü Rektör Prof. Dr. Enver Duran verdi.

Akademik Ödül Töreninin ardindan Trakya Üniversitesi Saglik Kültür ve Spor Dairesi Baskanligi Trakya Gençlik Atesi Toplulugu'nun gösterimi sahnelendi ve tören, verilen kokteylle sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol