Üniversiteyi en çok öğrencinin kazandığı il Kırklareli

Kırklareli'nde son sınıf lise öğrencilerinin %64'ü üniversiteli oldu. Kırklareli gösterdiği bu başarı ile lise son sınıf öğrencilerini üniversiteye yerleştirmede en başarılı il oldu. Türkiye'de oran olarak en çok lise öğrencisinin üniversiteli olduğu il olan Kırklareli'nin bu başarısı Kırklarelili vatandaşların gurur kaynağı oldu.
Kırklareli'nde Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı faaliyet gösteren özel ve kamu okullarının tümündeki son sınıf öğrencilerinin %65'i girdikleri sınavlar sonucunda üniversiteli oldu. Kırklareli'nin eğitimde kazandığı bu başarı ise tüm Kırklarelileri sevindirdi. Kırklarelili öğrenciler bu başarının haklı gururunu yaşadı.
Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü de bu başarı ile üniversiteye yönelik eğitim veren en başarılı il milli eğitim müdürlüğü oldu. Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü eğitimde kalitenin arttırılması için en üst düzeyde çalışarak, öğrencilerin başarılarını teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Eğitim kalitesini arttırmak için fiziki düzenlemelerin yanı sıra çeşitli etkinlikler ve çalışmalar ile öğrencilere motivasyon amaçlı çalışmalar da yürüten Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü hasat zamanında, özenle yetiştirdiği ürününden beklediği harmanı almış oldu. Öğrencilere gösterilmesi gereken özeni göstererek eğitimde kaliteyi hedefleyen Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, harcadığı yoğun çabanın da hakkını almış oldu. Kırklareli'nde ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim gören öğrenciler Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteriyor.
Bu öğrencilere en küçüğünden en büyüğüne harcadığı emek ile kaliteli eğitim veren Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, böyle bir başarı ile de verilen hizmetin kalitesini tasdik ettirmiş oldu.
Kırklarelili öğrenciler de aldıkları eğitimleri en iyi şekilde kullanarak kazandıkları bu başarı ile övgüyü sonuna kadar hak ediyor. Bilinçli ve başarılı yeni nesillerin aldıkları bu eğitim ile kazandıkları bu başarı sayesinde Kırklareli bir gurur daha yaşamış oldu.
Kırklareli il genelinde 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında toplam 3 bin 409 lise son sınıf öğrencisi mezun oldu. Bu öğrencilerin 3 bin 266'sı YGS'ye girerek üniversiteye giden ilk viraja girdiler. Bu öğrencilerin içinden de 2 bin 35 kişi 2. basamak sınav olan LYS'ye girdi. Bu sınavlardan başarı elde ederek üniversitenin 4 yıllık lisans bölümlerini kazanan öğrenci sayısı ise 1.031 kişi oldu. 1.174 öğrenci ise 2 yıllık ön lisan bölümlerine yerleşti. Hiçbir yeri kazanamayarak açıkta kalan öğrenci sayısı ise 1.204 kişi oldu. Bu rakamlara göre de Kırklareli'nde lise eğitimini bitiren öğrencileri %65'i üniversiteye yerleşti.
TEOG ortalaması da artış gösterdi
Daha önce SBS olarak adlandırılan ve liselere girişte belirleyici olan sınavın adı değiştirildi ve Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş(TEOG) adını aldı. Daha önceki yılın not ortalamalarına bakıldığında bu sınavın da not ortalaması yükseldi. Kırklareli'nde 2010 yılından 2012 yılına kadar ısrarlı şekilde yükselen sınav ortalaması 2013 yılında bir düşüş yaşamıştı. Ancak aradan bir yıl geçmesine rağmen bu kan kaybı en yakın zamanda durdurularak yara sarıldı ve TEOG ortalaması 9 puan birden arttı. 2013 yılı ortalaması 310,62 puan iken bu yılki ortalama 319,3 oldu. Kırklareli bu yıl aldığı not ortalaması ile Türkiye ortalamasının üzerinde kaldı. Türkiye genelinde yerleşen öğrenci ortalaması %46 iken Kırklareli'nde bu oran %53 oldu.
2010 yılında Kırklareli'nin liseye geçiş için uygulanan sınav sisteminde not ortalaması 312,150 idi bu sınava toplam 4 bin 476 öğrenci katılmıştı. Bu sınavda Kırklareli il bazında Türkiye genelinde 8. olmuştu. Kırklareli 2011 yılında yapılan sınavda ise not ortalamasını 4 puan arttırarak 316,303 not ortalaması ile Türkiye 11'incisi oldu. Bu sınava toplam 4 bin 255 kişi katıldı. 2012 yılında sınava katılan öğrenci sayısı azalırken puanda bir artış gözlendi. Sınava toplam 4 bin 94 öğrenci katıldı. Puan ortalaması ise 7 puan artışla 323,62 oldu. Bu yılla ilgili istatistikler ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından henüz açıklanmadı. 2013 yılında ise hem puanda hem de öğrenci sayısında bir düşüş yaşandı. Sınava toplam 3 bin 988 öğrenci katıldı. Bu öğrencilerin not ortalaması ise yaklaşık 13 puanlık bir düşüşle 310,62 oldu. Ancak Kırklareli bu sonuçla yine Türkiye ortalamasının çok üzerinde kaldı. O yılki Türkiye ortalaması 292,00 puan oldu. Yani Kırklareli Türkiye ortalamasının yaklaşık 13 puan üzerinde kalmayı başardı. 2014 yılında ise yaralar sarıldı ve başarı 9 puan arttırılarak perçinlenmiş oldu.
Bu yıl ki başarının hem ortaokul hem de lise eğitiminde gerçekleşmesi ise gözlerden kaçmadı. Lise ve ortaokul öğrencileri aldıkları eğitimin hakkını sonun kadar verdi. Kırklareli'nde eğitim gören öğrenciler girdikleri sınavlarda aldıkları eğitimin hakkını verdi. Kırklareli'nin sınavlarda aldığı bu başarılar önümüzdeki yıllarda da hiç kuşkusuz devam edecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol