ÜSKÜPDERELİ BAHÇIVAN ÖZER ÖNDER'LE SÖYLEŞİ

11.10.2014 günü Kasaplararası'ndaki kahvede Üsküpdereli Özer Önder'e "Bahçıvanlığın mükemmel. Bahçenin önünde bir araba karpuzun duruyordu." ÖZER ÖNDER: "Toprağın bakımı yapılır. Gübre atılır.
Hazırlıklar tamamlanır. Tohum makinasıyla tarlaya tohum ekilir. Bahçemde kuyum var. Dere de yakındır. Sulu tarım yapılır. Selanik göçmeniyiz. 58 yaşındayım. Yedi kardeşiz. O zamanlar tarla işi çoktu.
Şimdi gençler bir iki çocukta kalıyorlar. Traktörümü eski sanayiye getirdim. Traktöre bakım yaptırıyorum.
Domates, biber, patlıcan, karpuz, kabak ektik. Karpuzun son günleri… Kabağımız var.
Organik gübreyi toprağa attınmı kabağın tadı bile güzelleşir.
İki oğlum Çerkezköy'de çalışıyor. Ahmet Önder ağabeyim İtalya'da çalışıyor. Sizin de öğrenciniz. Arada Kırklareli'ne geliyor." dedi.
"Köyde yemek kültürünüz nasıldır?"
ÖZER ÖNDER: "Sabah çorbası tarhanaydı. Sütlü kahveli tatar çayını da çok severiz. Öğleyin börek, kuru fasulye, büryan(etli pilav), patates yemeği, yanında bol turşu yenir. Annem köy ekmeği yapardı. Ekşimikli biber de kahvaltıda çok sevilir. Babam otoriter, sakin bir insandı." Dedi. Bilinçli bahçıvanlık zor ama güzel bir meslektir. Toprağın bakımı, organik gübresi, suyunu zamanında verdinmi toprak ana ürününü verir. Çoluk çocuk geçinip gidersiniz.
Üsküpdere, Karıncak, Dokuzhöyük, Asılbeyli köyleri bahçıvancılıkla geçinir gider. Geçenlerde Dokuzhöyük'e giderken fırtınada yıkılan ağaçlar olmuş.
Köy evlerinin geniş avlusunda ekmek fırını olurdu. Tarım aletlerinin bir kısmı kapalı bir salmaya konur. Traktör, taksi içinde bir kapalı mekan vardır.
Ahırda inekler inek sağma makinasıyla sağılır. Sabahleyin sütler mandıraya verilirdi. Köylerde süt toplama merkezleri bulunur. Kırklareli peynircilerinin bir kısmı sütü havyan çiftliklerinde satın alıyor. Özyıkılmaz peynirciliğin sahibi İbrahim Özyıkılmaz: "Hayvan çiftliğinin sütü modern yöntemle sağılıyor. Hijyen bir sütleri var. Peynirimizi de hayvan çiftliğinden aldığım sütten yapıyorum. Mandıraya son sistem peynir makinaları satın alıp yatırım yaptım." dedi.
Kırklareli peyniri lezzet duraklarından birisidir. Keçi, koyun, inek peynirleri üretiliyor.
Edirne peyniri de güzeldir. Malkara'da süt ürünlerini üreten fabrikalar var.
Trakya'da kaliteli peynir üreten firmalar Kırklareli, Tekirdağ, Edirne'de ve ilçelerde süt ürünlerinin satış noktalarını açtılar. Büyük bir hizmet veriyorlar. Her şey sermaye yatırım işi.
Trakya'nın organik meyve, sebze pazarları, Poyralı pancar pekmezi, Pınarhisar'ın balı, süt ürünleri(peynir, kaşar), Kırklareli'nin hardaliyesi, lezzetli sucuğu güzeldir.
10.10.2014 gecesi Türkiye-Çek milli maçını izledim. Şanssız bir gol yiyerek 2-1 mağlup olduk. Çekler, Almanlar'ın Brezilya'yı farklı yendiği bir taktikle futbol oynadılar. Hızlı orta sahaları ileri çıkıyor, müdafaaya yardım ediyor. Bir akında kaleye yakın duran Çek forveti golü atarak 2-1 bizi yenmeyi başardılar. Türk milli futbol takımı güzeldi. Lakin forvetimizde becerikli, güzel şut atan golcüye de ihtiyacımız var. Emeklilerin yıllardır ezildiği bir toplumda milli takım teknik direktörü Fatih Terim'in aylık maaşının yüksek oluşu kahvede tartışılıyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol