Türkiye'de Eğitim devriminin başlangıç yeri; Kırklareli

Eğitim konusunda 3'ncü binyılın başından beri, parça parça yaşanılan gelişmeler "Eğitim Şenlikleri" ile birlikte başka bir boyut kazanıyor.
4 + 4 + 4 Eğitim Öğretim sitemi, 66 aydan büyük çocukların okullara kabul edilmesi, Okullarda Kıyafet serbestliği, Okul kitaplarının ücretsiz olarak dağıtılması, Teknolojik hamle "Fatih Projesi", Üç Yıllık Lise Eğitimi 4 Yıl, Eğitimde Başörtü konusu çözümü, Dershaneler ile ilgili kanun gibi hamleleri yapan, Milli Eğitim Bakanlığı, Kırklareli'den başlatılacak olan Eğitim Şenlikleri ile eğitim devrimini gerçekleştirecek

Hayat boyu öğrenme alışkanlığı kazanımını destekleyen ve dünyanın çeşitli kentlerinde yıllardır başarı ile uygulanmakta olan öğrenme şenlikleri pilot uygulaması, ülkemizde 2013 yılında Eskişehir, Kocaeli ve Bursa illerinde gerçekleştirilmiş başarılı sonuçlar elde edilmesinin ardından, 2014 itibari ile belirlenen illerde, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konuldu.  "ÖĞRENME ŞENLİKLERİ" eğitim konusunda Türkiye ortalamasının üzerinde verilere sahip olan İlimizde, 21 - 22 - 23 Mayıs tarihlerinde startını veriyor. Ülkemizde 81 İl, ve dünyada bu uygulamalarla eğitime yeni bir boyut kazandıran 10'larca ülkenin gözü Kırklareli'de olacak. Öğrenme şenliklerinin Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı kurumlarca gerçekleştirilen fuar, kermes gibi yıl sonu faaliyetlerinden daha geniş çerçevede ele alınması, valiliklerin koordinasyonunda il millî eğitim müdürlükleri tarafından, yerel yönetimlerin, firmaların, medya kuruluşlarının desteği ile gerçekleştirilmesi ve halkın da bu etkinliğe dahil edilmesi önem arz etmektedir.
Kırklareli'nin eğitimde Türkiye ortalamasının üzerine çıkmasında, okur yazar oranının artmasında, okula gönderme oranının % 99'lara dayanmasında, Üniversiteye yerleştirilmede Türkiye ortalamasının yine üzerinde olunmasında, en büyük pay sahibi olan Kırklareli Valisi Mustafa Yaman ve Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz'ın üstün çaba ve görev süreleri boyunca gösterdikleri eğitim koşusunda doğru hedeflere varılması sonucunda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından nazar boncuğu olarak; Öğrenme Şenliklerinin ilk olarak Kırklareli'den başlatılması ilimiz için olumlu kazanımları beraberinde getirecek.
Kırklareli Valisi Mustafa Yaman herkesi katılımcı olmaya davet etti
Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, eğitim şenlikleri ile alakalı olarak yaptığı konuşmasında, 21 - 22 - 23 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan "Eğitim Şenliklerinde" göreve davet ederek, katılımcı olmaları konusunda cesaretli olmaya davet etti. Tüm Türkiye ile birlikte dünya ülkelerinin gözününde o tarihlerde Kırklareli'de olacağını belirten Yaman, "Herkes fikrini ve katılımcı görüntüsünü o tarihlerde Kırklareli'ne yansıtarak örnek oluşturmalı" diyerek, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından seçilmiş olan Kırklareli'nin omuzlarındaki sorumluluğun çok büyük olduğunu belirtti.
Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz, Bakanlık tarafından Başlangıcı Kırklareli'nden yapılacak olan Öğrenme şenlikleri ile alakalı olarak yaptığı açıklamasında, Kırklareli için nasıl avantajlar içerdiğini anlattığı şenlikler ile alakalı olarak detaylı bilgileri ile herkesi; 3 gün sürecek şenliklerde eğitimin yeniden boyut kazanması için göreve davet etti.
"Eğitim  ve öğretime sürekli ihtiyaç vardır."
"Hızla değişen toplumlarda hayat boyu öğrenme sosyal içerme ve işgücü piyasasına dâhil olabilme açısından çok önemlidir. Temel becerilere sahip olmak ve okuryazar olmak, iyi bir iş bulmak için yeterli değildir. Günümüzün esnek ve güvencesiz işgücü piyasasında 'istihdam edilebilir' konumda kalabilmek için eğitim ve öğretime sürekli ihtiyaç vardır. Eğitim ve öğretim sistemi hayat boyu öğrenmeyi desteklemek için öğrenenlere mümkün olduğunca yakın bir yerde organize olmalı ve hizmetleri yerel düzeyde sunmalıdır. Aynı zamanda kişisel gelişim, aktif vatandaşlık, sosyal içerme ve istihdam edilebilirlik amaçlarını gerçekleştirmeli ve öğrenmeye erişimi teşvik etmelidir."
81 il arasından, Öğrenme şenliklerinin başlangıç  yeri; KIRKLARELİ"
"Bu düşünceden hareketle Milli Eğitim Bakanlığı olarak öğrenen bireyden öğrenen topluma ve öğrenen Türkiye'ye doğru bir dönüşümü gerçekleştirmek vizyonundan hareketle İlimizin de içinde bulunduğu 20 İlde "Öğrenme Şenlikleri" uygulaması başlatılmış bulunmaktadır. İlimizdeki öğrenme şenlikleri 21-23 Mayıs 2014 tarihlerinde Merkez İlçede yapılacaktır.
Öğrenme Şenlikleri ile öğrenmenin yararlarının topluma anlatılmasının yanı sıra, kişilerin yaparak/yaşayarak öğrenebilecekleri faaliyetlere katılımlarının sağlanması, öğrenmenin ne kadar ilgi çekici ve eğlenceli olduğunun gösterilmesi, öğrenmenin hayat boyu devam eden bir süreç olduğu konusunda kamuoyunda farkındalık yaratılması hedeflenmektedir."
"Avantaj, öğrenme süreçlerine aktif olarak katılım olanağı sunması"
"Öğrenme Şenlikleri, öğrenme fırsatları hakkında halkı bilgilendiren, eğlenerek öğrenmeyi teşvik eden sanatsal ve kültürel gösteriler içermesi itibarı ile hayat boyu öğrenmeye katılımı teşvik etmek açısından büyük önem arz etmektedir. Hayat Boyu Öğrenme konusunda farkındalık oluşturmak ve hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılımı artırmak üzere öğrenme şenlikleri düzenleyecek tüm paydaşlarımıza yardımcı olmak amacıyla hazırlanan bu planlama rehberi, öğrenme şenliklerinin felsefesinden organizasyon detaylarına kadar ihtiyaç duyulacak tüm bilgileri kullanıcılara sunmaktadır."
"Herkesi öğretici özelliği ile birlikte göreve davet etmekteyiz"
"Öğrenme şenliklerini diğer öğrenme faaliyetlerinden ayıran en önemli özellik, öğrenme süreçlerine aktif olarak katılım olanağı sunmasıdır. Bireysel gelişime yönelik merak ve istek uyandırma özelliği ile de yürütülen diğer hayat boyu öğrenme faaliyetlerinden daha etkili olmaktadır. Öğrenme Şenliğini bir pazarlama kampanyası gibi algılamak doğru olur. Pazarlama, müşterilerin çıkarlarını yönetmedir. Burada müşteriler, eğlenerek bilgi edinmek ve eğitilmek amacıyla faaliyetlere katılan ziyaretçiler, eğitim veren ve daha fazla kişiyi şenliğe çekmeyi hedefleyen kurumlar (Okullar, üniversiteler), nitelikli işgücü arayan işverenler ile bölgeyi bir cazibe merkezine dönüştürerek aileleri ve yatırımcıları bölgeyi çekmeyi hedefleyen siyasi ve idari otoritelerdir. Eğer bu dört paydaş grup şenliğin getirilerine inanırlarsa, hedef grupların tamamı olaya dâhil olacaktır. Ülkemizde, yetişkin eğitimi faaliyetleri ile birlikte bu eğitimlere erişimi artıracak, öğrenme olanaklarının yetişkinler için organize bir şekilde sunulduğu, düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. İşte bu noktada "öğrenme Şenlikleri" ihtiyaca cevap veren uygulamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğrenme Şenlikleri, öğrenme profilini ve hayat boyu öğrenme alışkanlığı kazanımını destekleyen faaliyetlerdir. Öğrenme şenliği düzenlediği şehrin entelektüel seviyesini yükselten ve şehrin çeşitli gruplar nezdinde merkezi haline getiren bir faaliyettir. Öğrenme şenliğininde katkısıyla, şehrin üniversiteleri şehir dışında daha kaliteli öğrencileri çekecek, Bilim ve sanat kuruluşları bu şehirleri tercih edecekler, şehrin sunduğu zengin kültür ortamı kaliteli iş gücü açısından şehrin "Yaşanılabilir" olmasını sağlayacaktır. Bilgi, Deneyim, kişisel deneme, oyunlar ve yaparak öğrenme şeklinde yoğun bir öğrenme ortamı hazırlamamız gerekir. Ancak böyle yaptığımızda ziyaretçiler şenliğe katılacaklardır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol