KIRKLARELİ'NDE EKİLİP DE BUGÜN EKİLMEYEN TARIM BİTKİLERİ

Kırklareli'nde geçmişte ekilip de bugün ekilmeyen tarım bitkileri olduğu ortaya çıktı. Bu bitkilerin yani ekilmeyen bitkilerin bazıları sanayi bitkisidir. Kırklareli tarımı üzerine araştırma yapanların anlattıklarına, Trakya'nın 1936 KALKINMA PROGRAMI'na göre bugün ekilmeyen bitkiler başta tütün, pancar, Trakya'nın üç beyazından biri olan pamuk, pirinci, afyon, kuşotu, darı bulunmaktadır. Bu bitkilerin ekiminden neden vazgeçildiği Kırklareli ekonomisine ne gibi etkisi olduğu ise bilinmiyor. Kırklareli çiftçisi bugün ekilmeyen bitkilerden sağladığı gelir açığını nasıl kapatmıştır. Benim çocukluğum ve gençliğim zamanında bu bitkiler ekiliyordu ve büyük bir gelir elde ediliyordu. Mesela pancar ve tütünü eken belli bir çiftçi kesimi vardı.
Ekilmeyen bitkilerle ilgili insanın aklına çeşitli sorular geliyor. Örneğin, pancar ekimi bir hükümet yasağıdır.
Tarımda ürün çeşidinin azalması ekonomik ve sosyla açıdan ne gibi sorunlar getrimiştir bilemem. Araştırmayı gerektirir. Tarımda bitki çeşidinin azalması bana göre Kırklareli tarımında bir olumsuzluktur.
Türk tarımında yeniden ve çağdaş anlamda ön görülen yeni yapılan çiftçiye bir seçim mesajı değilse gerekli uygulama olacaktır. Tarımın bu yapılanmaya çoktan beri ihtiyaç gösterdiği bilinmektedir. Çiftçinin yeni ekim usul ve tekniklerini bilmesi, yeni tarımsal teknolojiyi kullanmaya başlaması elbette Türk tarımında üretimi arttıracaktır. Bu geç kalmış bir reformdur. Yoksa Türkiye halkını besleyemez noktaya gelmiştir. Ne derlerse desinler, ne olursa olsun üretim düşmüştür. Bu yüzden dışarıdan bazı tarımsal ürünleri ithal eder hale gelmişizdir. Türkiye tarımda bilimsel düzeyini yakalamış olsa Avrupa'yı rahatlıkla besler. Buna potansiyeli vardır.
Tarım kesiminde üretimi artırmasında kesin gözüyle bakılan Sulu Ziraat sulanan arazilerde ekonomik ve teknik sulama imkanından yoksundur. Arazinin düzlenmemiş olmasının su kaybı ile ürün azalmasına neden olduğu söylenmektedir. Kayalı ve Kırklareli Barajları öngörülen sulama alanlarını tümüyle suluyor değildir. Çiftçi Kayalı barajının kanallarının su kaçırdığını söylemektedir. Seçimde iktidara kim gelirse gelsin tarım kesiminde sorunlar o iktidarı bulacaktır. Bugün Türkiye bir sanayi ülkesi olmadığına göre genelde Tarım Ülkesidir. Gerçi tarımdan elde edilen gelir sanayi ürünlerinden elde edilen gelirden azdır ama tarım her zaman ülkenin birinci sorunudur. Çünkü ekmeğimiz aşımız bu alandadır. Tarihte EKMEK her zaman yaşamsal önemini korumuştur. Osmanlı yaptığı savaşların çoğunu açlık yüzünden kaybetmişti. Rahmetli saz ve söz ustası Aşık Veysel'in dediği gibi "Ekmek bizim sadık yarimizdir." Toprak sevgimiz bunun içindir.
Toprağın birçok organizmayı koruma, yaşatma özelliği vardır. Kışın uykuya yatan sadece bitkiler, hayvanlar değil aynı zamanda topraktır. Ünlü yazar Şevket Süreyya "TOPRAK UYANIRSA" adlı kitabında bunu vurgulamak istemiştir. Toprak uyanırsa ne olur sorusuna yanıt aramıştır. Toprak uyanırsa, uyandırılırsa bereket olur. Bu nedenle toprağı hasta etmemeli. Toprağa iyi bakmalıdır. Bunun için toprağı işlerken tavına iyi bakmak gerekir. Toprak ekime, üretime hazır mıdır? Neye ihtiyacı vardır? Bunun için Toprak Araştırma Merkezlerine başvurmak gerekir. Toprağın da bir takım gıdalara ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır. Topraktan her yıl aynı ürünü yetiştirmesini istemek yanlıştır. Toprağın doğurgan olduğu unutulmamalıdır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol