KARDAN ADAM YAPIYORUZ ESKİ BAHÇELERDE

Eskiden lapa lapa kar yağardı eski taş sokaklara. Babam:" Hadi çocuklar arka bahçede kardan adam yapalım." demişti. Ne güzel günlermiş. Muhacir, göçmen çocuklar öksüzlük çekti. Babasının azarını işitti. Erkek egemen toplumda babaya, anneye, büyüklere saygı vardı. Korku vardı. Babalar çok serttiler. Sermaye birikimi yoktu. Komşuluk, mahalle arkadaşlığı vardı. Okullarda disiplin vardı.
KARDAN ADAM
Çığlık çığlık yanık türküler
Destanlar, ninniler
Her akşam dinlediğim
Annemin giz dolu masalları…
Dışarıda lapa lapa kar
Kolumda bez çantam
Parıldayan umut güneşi
Buz tutmuş aşıklar çeşmesi
Ayağımda kara lastikler
Kardan adam
Yapıyoruz arka bahçelerde
Neşeliyiz o an
Çığlık çığlık çocuklar
Taş duvarda sarmaşıklar
Lapa lapa yağan kar
Kolumda bez çantam.
Selahattin Demiraco
1956 kışıydı. On iki yaşındaydım. Babam: "Bakkaldan ekmek, peynir al oğlum." demişti. Gazhane sokağına geceden kar yağmıştı. Porto kapıyı açamadım. Komşunun bahçesine çalıları, çiti atlayarak geçtim. Kürekle evin kapısını açtım. Tam yağlı beyaz peyniri, ekmeği alıp eve getirdim. Kahvaltı yaptık. Yollar diz boyu kardı. Karın üstüne sırt üstü yatıp resmimizi çıkarırdık.
Eskiden sabah kahvaltısı tarhana çorbasıydı. Daha sonraları peynir, zeytinle, çayla kahvaltı yapmak moda oldu. Tarhana çorbasının faydalarını gazetelerde okuyoruz. Sonbaharda kadınlar tarhana, kuskus, salça, turşu, ev makarnası yaparlardı. Kışa hazırlık önemliydi. Küçük kahverenkli bir köpeğimiz vardı. Her yağmurda eski ahşap evin kiremitlerinden bahçeye yakın hole yağmur suyu akardı. Annem kocaman leğeni su akan yere koyardı. Annelerin çilesi büyüktü. Erkekler işinden gücünden eve yorgun ve sinirli dönerlerdi.
Kadın erkeğine laf söylemezdi. Baba evin reisiydi. Babalar çocuklarını eğitmek için gerekirse tokadı yapıştırırdı. Ticaret ve ekonomi piyasasına Yahudi tüccarı esnafı hakimdi. Köylüye harman sonu ödemek kaydıyla manifaturacı Yahudi esnafı ne isterse verirdi. Köylüler düğün yapmak için en uygun ödeme koşullarına göre esnaftan alışveriş yapardı. Köy, mahalle düğünleri gelenekseldi. Köyden kız alırken gençler damattan ayakbastı parası alırdı. O parayla gençler yer içerlerdi. Tarihin derinliklerinden gelen geleneksel bir kültürümüz vardı. Bu kültür eğitim düzeyi yüksedikçe kayboldu. Anadolu'da geleneksel töreler bazı yerlerde devam ediyor. Köy kültürü yerini kentsel kültüre bıraktı. Kırklareli'ne neden kar yağmıyor kardeşim?

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol