GÜNCE DEFTERİMDE MURATLI GEZİ NOTLARI

16.01.2015 günü Muratlı'da NALBUR OSMAN KAHRAMAN'A "işler nasıl gidiyor? Favori Boya’nın bayisisiniz. Dedeler nereden gelmişler?" diye sordum. OSMAN KAHRAMAN: " İşlerimiz normal şubat ayında sponsorumuz bizi Büyük Okyanustaki Puket Adaları’na götürecekler. Kışın tatilimizi yapıyoruz. Bizimkiler Bulgaristan'ın Siliven Koten Yablanova köyünden 1952 yılında Tekirdağ'ın Muratlı ilçesine gelmişler. Ben Muratlı'da doğdum." dedi. Atatürk Muratlı'ya 22 Temmuz 1936 yılında gelmiş. Muratlı'ya Atatürk'ün geliş fotoğrafı Osman Kahraman'ın dükkânında asılıydı. Yanımızda oturan BÜNYAMİN DEMİR: "Trakya'ya hırdavat malzemesi satıyorum. Bizimkiler 1932 yılında Bulgaristan Kırcaali'den Çorlu'nun Pınarbaşı Köyü’ne gelmişler. Çemberlistaş’ta Hayrettin Tekstil’in sahibi Hayrettin Demir amcam olur. Türkücü Faruk Yılmaz sizin hemşeriniz olup amcamın yanına uğruyor."dedi. Rumeli havaları gönlümün ilacıdır. Eski türküleri çok severim. Muratlı'da Atatürk Evi’ne bir kez uğramıştım.
Muratlı'da ÖZMEN MOBİLYA’NIN sahibi ZEKİ ÖZMEN’LE Çorlu'da Mehmet Diktaş'ın bürosunda tanışmıştım. Kibar insanlar.. Şar lokantasında yoğurtlu sarımsaklı ıspanakla, Arnavut tatlısı Triçile çok lezzetliydi. Triçile revaniye benziyor.
Muratlı Milli Eğitim Md. İsmail Kurban’la tanıştım. Yıllarca Kırklareli Atatürk lisesinde tarih öğretmenliği yaptım. Öğretmenler toplumun yarınıdırlar. Öğretmen, idare, veli, öğrenci dörtlü bir sacayaktır.
İSMAİL KURBAN: " 1934 yılında Bulgaristan Kırcaali'den Edirne'nin Havsa İlçesine gelmişiz. Kanuni’nin annesi Havsa Hatun Havsa'daki AV köşküne yazları uğrarmış. Havsa ormanlık, ağaçlıkmış. Orada bir çiftlik oluşmuş. Çorlu'da Anadolu Öğretmen Lisesi’nde müdürlük yaptım. 1989 Bulgaristan göçmenleriyle ilgili bir proje yaptık: " ADIMI ANNEM KOYDU. TÜRKOĞLU TÜRK MEHMET MİHAİL DEĞİL." Bu proje İstanbul Bölge birincisi oldu. Türklüğü savunan ADEM DAYIM o günleri ağlayarak anlatırdı.
Adem dayım Türkiye'ye kaçmak zorunda kalmıştı. Todor Jivkof döneminde Bulgaristan Türk ve Müslümanlarına asimilasyon politikası uygulanmıştı." dedi.
Muratlı İlçe Gıda ve Hayvancılık Müdürü ERTEKİN GÜNAÇTI'ya "Organik tarımla ilgili çalışmalarınızı konuşalım. Kimyasal tarım yüzünden besinlerde kanserojen maddeler, toprağın ilaçlardan, hibrit tohumlardan dolayı Trakya'da kanser vakaları artmıştır." dedim.
ERTEKİN GÜNAÇTI:
1-Toprakta organik maddenin önemi
2-Atık pestisit kaplarının toplanması
3-Topraklarımızda Organik madde eksikliği gibi üç bülten verdi.
Toprakta Organik Maddenin Önemi Broşüründe: "Organik madde, iyi verim sağlıklı yaşam demektir. Organik maddeyi arttırmak için ANIZI YAKMA. ANIZI TOPRAĞA KARIŞTIR. BAKLAGİL YEM BİTKİLERİ EK. ÇİFTLİK GÜBRESİ AT. YEŞİL GÜBRELEME YAP. LEONARDİT KULLAN.
Toprak içerisinde havayı, suyu, organik maddeyi ve çeşitli canlıları barındıran doğal bir ortamdır. Organik maddenin kaynağı hayvan gübresi, bitki kökleri, dal, yaprak, sap, saman, anız ve çeşitli organik atıklardır. Ayrıca torf, Leonardit, gidya önemli organik madde kaynaklarıdır. Bölgemiz toprakları genellikle organik madde içeriği bakımından yeterli değildir. Toprak kalitesi ve üretim açısından toprakta organik maddenin yüzde 3'ten daha fazla olması istenir. Bölgemiz topraklarının yüzde 70-80'inde bu oran yüzde 1 civarındadır. Toprak kalitesinin en önemli unsuru toprak organik maddesi ve topraktaki mikroorganizma sayısıdır. Toprak verimliliğinde en önemli kriter topraktaki canlı sayısıdır…"
ERTEKİN GÜNAÇTI: " Toprak anayı organik maddeyle canlandıralım. ORGANİK MADDE YOK. TOPRAK YOK. Beş bin dönüm arazide organik maddeyle ilgili çalışmalarımız var."dedi.
Ne demiş Aşık Veysel: "Benim sadık yarim kara topraktır.."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol