Enstitü Başkanına GÖRE POMAKLAR Trakya'da Seçimin Rengini Değiştirecek

Cumhuriyet Tarihi boyunca,  sağ sol ve Türk Kürt ikilemlerinin arasında sessiz sedasız bekleyen POMAKLAR, bu seçimde nerede saf tutacak?

Pomak Enstitüsü Başkanı İbrahim Kenar, Pomak kimliği, dili ve kültürünü savunan, etnik köken gözetmeksizin hareket eden siyasi oluşumlar olduğunu sosyal medyadaki yorumlarında paylaştı.
Enstitü Başkanı Sosyal Medya ve internet üzerinden Pomakların tercihini duyurdu
Diasporada yaşayan tüm Pomaklara sandığa giderek oy verme çağrısı yapan Kenar,
7 Haziran 2015 seçimlerinde Pomakların geleceklerini tayin edeceklerini seçim öncesi ifadelerine ekledi. Kenar yine sosyal medya yoluyla paylaştığı röportajlarında;
"Bugüne kadar Pomak halkı yoğun bir asimilasyon politikasına uğramasının sonucu, kendini öz Türk olarak gördüğü için Pomak kimliğini, dilini gündeme getirmeyi aklına bile getiremedi" sözleriyle Cumhuriyet tarihi boyunca kendilerini Türk olarak yorumlayan Pomakların, 7 Haziran Milletvekili seçimlerinde etnik varlıklarının devamı düşüncesiyle sandıkta net adımlar atacağını işaret etti.
Pomakların yoğun olarak yaşadıkları Trakya Ergene Havzası'nı içinde bulunduran Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerinin CHP'nin oy deposu olduğunu söyleyen Kenar, "Pomaklar Cumhuriyetçi ve devletçi tutumları olduğu kimliğinin inkarını rahatsız edeci bulmuyor. Ama son 10 yıl içinde ciddi gelişmeler oldu. Pomaklığını inkar eden köyler artık Pomağız demeye başladı. Kimlik daha çok Kürtlerin mücadelelerinden etkilenmenin sonucu. Bazı Pomaklar bizim de ayrı bir dilimiz ve kimliğimiz var demeye başladı” cümleleriyle özellikle 2000 sonrası süreçte, yani etnik grupların hak ve hürriyetlerinin iadesi zamanında “Pomağız” demeye başladıklarını ve seçimle siyasi kararlarını da etnik kökenlerini güvence altına alacak siyasi oluşumdan yana kullanacaklarını vurguladı.
POMAK ADAY
Emine Nilüfer Ataman
Çanakkale ve Edirne gibi kentlerde Pomak dernekleri kurulduğunu söyleyen Kenar, Halkların Demokrasi Partisi Kırklareli birinci sıra adayı Emine Nilüfer Ataman'ın Pomak olmasının önemli olduğunu işaret etti.
Bir çok siyasi parti gibi CHP'nin de listelerinde Pomak, Ermeni ve Roman adaylara yer vermek zorunda kaldığını söyledi.
7 Haziran seçimlerinde sandığa giderek oy verme çağrısında bulunan Kenar, "Eğer Pomak halkı, Pomak olarak var olmak istiyorsa POMAK adayların etrafında toplanmalı ve seçimde kimliklerinin kalabalık olduğunu vurgulamalı” diyerek ise Pomakların verecekleri kararda özellikle 2002 ve 2015 yılları arasında yaşanan olumlu gelişmelerin kararlarında etkili olması gerektiğini ifade etti.
Trakya'da tek Pomak aday ve Trakya illerinin Pomak haritası
Kırklareli
Lüleburgaz, Babaeski, Kofçaz, Saray, Karaağaç, Pehlivanköy, Alpullu, Katranca, Büyük Mandıra, Kuştepe köyü…
Edirne
Meriç'in, Karahamza köyü, Küplü beldesi, Hasırcı Arnavut köyü, Kavaklı köyü, Subaşı beldesi, Havsa (Azatlı) köyü Orhaniye köyü. Uzunköprü'nün, Çöp, Yağmurca, Sazlı Malkoç, Baş Ağıl, Kadı, Kadı Gebren, Yağmurca köyleri. Keşan'ın Koruklu köyü, Yeşil, Orhaniye, Suluca, Çobançeşmesi köyü, İpsala (Esetçe) beldesi, Aliço Pehlivan köyü, Koca Hıdır beldesi, Enez'in Sultaniçe köyü, Hacı, Beğendik ve Pazar Dere köyleri…
Tekirdağ
Şarköy'ün Yayağaç köyü. Hayrabolu, Şalgamlı Beldesi, Çerkez Müsellim Kasabası, Büyük Danişment köyü, Malkara Prafça (Çınaraltı köyü), Hayrabolu, Popköy, Kabahöyük…

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Bırakın milleti sandıkta hür seçimlerini yapsınlar. Şuraya buraya kanalize etmekle iş bitmiyor malesef. O vekilleri çalıştıracak zihniyette partiler yoksa istediğin kadar etnisiteye göre vekil çıksın fayda vermez.Bu ülkede herkes Pomağız Kürdüz Boşnağız Çerkeziz diye ayrışırsa olur mu hiç ? Koskoca Balkanlar böyle kaybedilmedi mi zaten ? Hepimiz Türkiyeliliyiz.

  2. Kenar bey pomakların cumhuriyetçi ve devletçi olduğunu söylüyorsun ancak bu değerlere karşı olan bir partinin adayını övüyorsun ben emine hanımın pomak olduğuna inanmıyorum çünkü pomak cumhuriyetçidevletçi ve aynı zamanda milliyetçidir pomakların o partiye verecek yarım oyu bile yoktur pomakların üzerinden bölücülerin propagandasını yapmayın hele bunu trakyada hiç denemeyin

  3. Pomaklardan HDP'ye oy çıkmaz. ben Pomak değilim ama adım kadar da bunun böyle olacağına eminim. İbrahim Kenar hayal görüyor

  4. Pomaklar adına karar vermeyin. 15 Nisan 2015 Çarşamba 16:56:27

    Pomakları genelleyerek nereye oy vereceğini kendi kafanıza göre yönlendiremezsiniz.Ben senelerdir pomakça konuşuyorum köyümde ve kimse bana konuşma demedi.Sanki hdpliler gibi ağlaşıp sızlaşıyormuşuz gibi göstermeyin bizi.Biz bu ülkeyi vatan biliyorsak iyi gündede kötü gündede böyle biliriz.Ve Balkanlardan çıkan o kahramanın ışığında hür irademle oyumu istediğim yere veririm.Beni derneklerin yönlendirmesine kalmadım şükür.