Çağdaş Kent Çevreci Bacalarına Kavuştu

Kırklareli Cumhuriyet Mahallesi İkinci Etap Çağdaşkent Sitesi yönetimi, aldığı kararla birlikte çevreyi daha az kirletecek bir sistemi sitedeki binalara uygulattı. Kışın kalorifer bacalarından çıkan dumanın çevreyi ve insanları daha az etkilemesi adına bacalara Cumartesi günü filtre takdırdı

Kırklareli'de bir ilki başararak binaların bacalarına özel filtre taktıran Cumhuriyet Mahallesi 185. Sokak İkinci Etap Çağdaşkent Sitesi yönetimi, böyle bir şeyi yapmış olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Kırklareli İkinci Etap Çağdaşkent Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Işıktaş ve site sakinleri böyle bir sistemin Kırklareli'de ilk defa uygulandığını ifade ederek açıklamalarda bulundular.
Yönetim, çevre duyarlılığını ön planda tuttuklarını, insan sağlığının ve çevre kirliğinin çok önemli konular olduğunu ifade ettiler
Kırklareli İkinci Etap Çağdaşkent Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Işıktaş, yönetim olarak çevre duyarlılığını ön planda tuttuklarını vurgulayarak; "Kalorifer bacalarına taktırdığımız filtrelerde bu düşüncemizin en büyük ispatı. Fabrikalarda kullanılan bu sistemi Kırklareli ilinde ilk defa bir site de hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Yaklaşık üç aydan beri yapılan ölçümler sonucunda bacalara takılmasına karar verdik. Bizlere bu konuda desteğini esirgemeyen Marmara Ereğlisi merkezli Atay Madencilik şirketine teşekkür ediyoruz. Artık çevre sakinleri olarak kaloriferlerin yandığı süre içerisinde daha temiz hava soluyacağız. Bu sistemin özelliklerine bakarsak; Samsun ilinde imalatı yapılan duman gazı yıkama ve filtreleme sistemleri, özellikle kömür veya fuel oil gibi yüksek kükürt oranlı yakıtlar kullanan kazanların, bacaya verilen duman gazları içerisinde bulunabilecek kül, kurum, vb. partiküller ile çevre sağlığına zararlı kükürt dioksidin tutulması ve ayrılmasını sağlamak amacıyla kullanılırlar. Bu amaçla, kazan duman gazı, kapasite ve sıcaklığına uygun özelliklerde bir aspiratör vasıtasıyla emilerek yıkayıcılı klasik siklona verilmektedir. Siklon girişinde ve içinde gerekli yerlere yerleştirilen düzenekler ile duman gazları içine su püskürtülmekte, böylece küçük taneciklerin birleşmesi ve ıslanarak ağırlaşması sağlanarak siklon tutma verimi arttırılmakta, aynı zamanda duman gazları içindeki kükürt dioksidin yıkanarak ayrılması sağlanmaktadır. Siklonda yıkama ve santrifüj etkisi ile çökertilen kurumlar su ile birlikte siklon altındaki bunkerden bir boru ile kanalizasyona veya tesiste mevcut su arıtma sistemine verilmektedir. Çökeltme tankları ile kapalı devre olarak sistem çalışır hale getirilip tüm bileşenler çökeltilebilir ve temizlenebilir.
Dioksin ve Furan gibi zararlı kansorejen gazların fıltrasyonu için kullanılır. Yıkayıcılı siklon ve siklon baca arası duman kanalları, AISI 316 kalite korozyona dayanıklı paslanmaz saçtan imal edilmekte, galvaniz kaplı ya da yaldız boya ile boyalı olarak imal edilebilmektedir. Bu vesile ile Kırklareli ilinde bir ilki başlatmanın gururu ile diğer sitelerimizin de bu sistemi inceleyerek örnek alması en büyük dileğimiz.Kırklareli ilimize ve sitemize hayırlı olmasını diliyoruz" diye konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol