Bakan Yıldız; "3. nükleerden vazgeçildi, İğneada gündemimizde değil"

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in 3. nükleer santral ile ilgili sorusunu yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 3. nükleer yapımından şimdilik vazgeçildiğini söyledi.

CHP'li Dibek Enerji Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü TBMM oturumunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a 3. nükleer santralin İğneada'ya kurulup kurulmayacağını sordu. Dibek sorusunda daha önce 3. nükleer santral ile ilgili 10 yer belirlendiğini ve bunlardan birinin de Kırklareli'nin İğneada Beldesi olduğunu belirterek, 3. nükleer santralin ne durumda olduğunu ve 3. nükleer santralle ilgili verilmiş bir karar olup olmadığını sordu. Dibek'in sorusunu yanıtlayan Bakan Yıldız, "üçüncü santralin kurulmasıyla alakalı da bir hedefimiz şu anda bulunmamaktadır. Bir ve ikinci santraller bitirildikten sonra, o zamana kadar yerli mühendisliğin ve yerli kaynakların ön planda bulunduğu bir yapı düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.
"İğneada'yla alakalı da herhangi bir karar verilmiş durumda değildir ve herhangi bir işaret de söz konusu değildir" diyen Bakan Yıldız tüm Kırklareli halkının ısrarlı talepleri karşısında geri adım attıklarını belirtti.
Nükleer santral ile ilgili değerlendirme yapan Dibek, "Israrlı takibimiz ve halkımızın tepkisi sonuç verdi. 2015-2019 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Stratejik Planında da yer alan 3. nükleer santralin çalışmaları askıya alındı. Hatırlanacağı üzere 3. nükleer santralin yapılacağı ve bu alanlardan birinin de İğneada olabileceği açıklaması ilk söylendiği andan beri bu konuda ciddi bir kamuoyu oluşturup, bu santralin olmaması için elimizden geleni yapmıştık. Bütün ısrar ve ikili görüşmelerimiz sonucunda Bakanlık 3. nükleer santral çalışmalarını durdurdu. Bütçe sırasında sormuş olduğum soruya bakan açıkça çalışmaların durduğunu ifade etti. Bu zafer başta santrale karşı duran hemşehrilerimizindir" dedi.
Dibek ayrıca, doğa harikası Istranca bölgesiyle ilgili olarak çok sayıda taş ocağı ve maden ruhsatı talebi geldiğini belirterek, "1/25.000, 1/100.000 planlar ve doğa turizmini koruyan master planında burası koruma bölgesi ama bu taleplere evet diyorsunuz" diye konuştu.
Bakan Istranca'lar konusunda da, "taş ocağı konusunda ben buradan açıkça kamuoyuyla paylaşarak söylüyorum kısıtlı alanlar kısmına alalım, yasaklanabilecek alanlar kısmına alalım ve yasaklayalım, yani eğer orada malzeme eksikliği tedarikiyle alakalı bir sıkıntı yoksa. Bunu siz bize söyleyin, biz ona göre karar alabiliriz" dedi.
Dibek Istranca konusunda da, "Istrancalar'da ocak ruhsatı vermeye neden devam ediyorsunuz sorusu üzerine bakan bu alanlar için kısıtlama kararı çıkartın dedi. Şimdi bu kısıtlama kararının çıkması için çalışmalara başlayacağız" diye konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol