Aşağıpınar'daki kazı çalışmaları son sürat devam ediyor

İlimizde, Aşağıpınar'da 11 Temmuz'da başlayan ve 1993'den beri devam eden  arkeolojik kazı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Yaklaşık 50 kişilik bir ekibin sürdürdüğü çalışmalara Yrd. Doç. Dr. Eylem Özdoğan önderlik ediyor.

Çalışmalarda hemen hemen her gün 8 bin yıl öncesine ışık tutacak parçalar bulunuyor, geçmiş her geçen gün daha da aydınlatılıyor. Şimdiye kadar inilmiş en büyük derinlik 5 metre. Kazılan açmaların ortalama derinliği ise 3 ile 3.5 metre arası.
Tarım ve hayvancılığın batı'daki en eski bölgesi
Tarım ve Hayvancılığın batıdaki en eski yeri olduğunu söyleyen Özdoğan: "Trakya'daki bu döneme ait olan tek kazı. Bu tarihi araştıran başka bir kazı ülkemizde yok. Bulgaristan'da bu döneme ait çalışmalara rastlamak mümkün." dedi. O döneme ışık tutacak buluntulara rastladıklarını ve bu kazıyla eski Balkan yerleşimindeki genel resmi tamamlayacaklarını dile getiren Özdoğan: "Çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. Burada bulunan herşeyin büyük önemi var. Zor bir çalışma fakat üstesinden geliyoruz." dedi. 8 bin yıl öncesinin mimarı yapısını ve yerleşik yaşam tarzlarının araştırılmasının baz alındığı bu çalışmalar bu sene Eylül ayının başı itibari ile son bulacak. Çalışmanın tam anlamıyla ne zaman sonlanacağını kestirmenin güç olduğunu vurgulayan Özdoğan, tahmini 3-4 sene içerisinde kazı çalışmalarının sonlanacağını ifade etti.
Kırklarelili gençlere iş imkanı
Kazılarda yaklaşık 20 stajyer çalışıyor. Bunun dışında çalışan 30 kişiyi genelde Kırklareli'de yaşayan gençler oluşturuyor. İstanbul Üniversitesi'nin yürüttüğü bu çalışmaların bir parçası olan gençlerin birçoğu öğrenci.
Yaz aylarında harçlık kazanma fırsatı bulan çalışanlar aynı zamanda yaşadıkları coğrafyanın geçmiş tarihi ve kültürü hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Her anlamda şehrimize birçok şey katan bu çalışmalar meyvesini vermeye devam ediyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol