Ordunun 'Fırtına'sı Kırklareli'nde görücüye çıktı

Milli Savunma Sanayisinin göz bebeklerinden biri olan kundağı motorlu obüs topu Fırtına Kırklareli'nde ilk kez görücüye çıktı. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Vilayet Meydanı'nda yapılan geçit törenine katılan milli üretim silahlarından biri de T-155 Fırtına obüsüydü. Makine Kimya Endüstrisi(MKE) tarafından üretilen Fırtına, Kırklarelililer ile ilk kez buluştu.
2014 model Fırtına'lar 30 Ağustos geçit töreninde boy gösterdi.
T-155 Fırtına obüsü, Türkiye'nin yerli imkanlarla ürettiği ilk Kundağı Motorlu Topçu Silah Sistemi olma özelliğine sahip. Üzerine monte edilmiş 12 adet süspansiyon sistemleri ve tekerlerinden oluşan gelişmiş özellikleri sayesinde engebeli arazi dahil her türlü arazide rahatça harekat icra edebilme yeteneğine sahip olan Fırtına her türlü arazide en hızlı şekilde hareket edebilmek ve bir yerden bir yere en hızlı şekilde sevk edilebilmek üzere tasarlandı. Güç Ağırlık oranı bir tona 21 beygir olan Fırtına`na sahip olduğu bu yetenek en yakın sürede gideceği yere ulaşmasını sağlıyor. ADOP-2000 sistemine sayısal olarak entegre edilmiş olan Fırtına, sahip olduğu Aselsan ürünü 9600 serisi frekans atlamalı sayısal telsizler vasıtasıyla emniyetli, güvenilir, esnek, süratli, mobil, beka kabiliyeti yüksek, elektronik harp korumalı etkin bir ses ve veri haberleşmesinin tesisine ve atış esaslarının süratle takibine imkân tanıyor. Yani Fırtına Aselsan tarafından üretilen elektronik haberleşme ve atış kontrol sistemleri ile de yeni nesil teknolojilerine uygun olarak üretiliyor. Bunları gerçekleştirirken, sistemler sayesinde düşman tarafından dinlenmemeyi de becerebilen Fırtına, üstün ve hızlı atış kabiliyeti ile 40Km'ye kadar olan bir menzilde belirtilen koordinatları yoğun ateş altına alabiliyor. Obüsteki muharebe sistemleri Fırtına Atış Kontrol Sisteminin hesapladığı atış komutlarını alma ve gönderme yeteneğine sahiptir. Fırtına hareket halindeyken 30 saniye  içinde atış görevine hazır olabilmekte ve ilk 15 saniye içinde ani atış (darbe) olmak üzere 8 atımlık bir atış görevini bir dakika içinde tamamlayabiliyor. Obüs atış görevinin tamamlanmasına müteakip 30saniye içinde mevzisini terk edebiliyor ve bu şekilde de yeri belirlenebilse dahi o bölgeden aniden uzaklaştığı için vurulmaktan kurtuluyor. Obüs aynı zamanda, sahip olduğu içeriden komuta edilebilen otomatik namlu yol kilit sistemi vasıtasıyla, kısa sürede mevzi değiştirebilmekte ve böylece düşmanın karşı ateşine maruz kalma riskini minimum düzeye indiriyor.
Fırtına'nın Aselsan tarafından geliştirilen özgün atış kontrol sistemi dört ana bölümden oluşuyor. Ataletsel Seyrüsefer Sistemi (Inertial Navigation System), Atış Kontrol Bilgisayar, Otomatik Namlu Yönlendirme Sistemi ve İlk Hız Ölçme Radarı.
155mm M-44T ve M-52T kundağı motorlu obüs modernnizasyon programlarından alınan dersler ışığında, Türk Kara Kuvvetleri Topçu Birlikleri'nin taktik ve teknik kulanım konseptleri ve geleceğin muharebe sahası ateş destek ihtiyaçları dikkate alınarak 1995 yılında T-155 Fırtına Modern Obüs Geliştirme Programına başlandı. Program kapsamında tasarım ve prototip üretim çalışmalarına Kara Kuvvetleri Teknik ve Proje Yönetim Daire Başkanlığı silah ve Mühimmat Şube Müdürlüğü Proje Yönetiminde 1995 yılında başlanan ve azami menzili 30 km olan 155mm/39 kalibre namluya sahip ilk prototip 1997 yılında üretildi, ancak daha uzun menzil ihtiyacı neticesinde yeni obüsün 155/52 kalibre silah sistemine sahip olması kararlaştırıldı. Kara Kuvvetleri ihtiyacına yönelik olarak 40 km menzilli, 155mm/52 kalibre silah sistemine sahip ikinci prototip obüsün üretimine 2000 yılı içerisinde başlandı. Obüsün gövde ve kule tasarımları ve analizleri modern tasarım programları kullanılarak tamamen bilgisayar ortamında yapıldı. Prototip obüsün gövde, kule ve süspansiyon sistemlerinin üretimi Eylül 2000`de yurtdışından tedarik edilen komponentlerin entegrasyonu ise Aralık 2000'de tamamlandı. Prototip üretim çalışmaları sırasında Türkiye yeni obüste Almanya üretimi PzH 2000 obüsünün alt sistemlerini kullanmayı planladı, ancak Alman Federal Güvenlik Konseyi'nin PzH 2000 obüsünün alt sistemlerinin satışına yönelik ihracat lisansını onaylamaması üzerine, söz konusu sistemler Güney Koreli Samsung Techwin şirketinden tedarik edildi. Prototip obüs, Tek Top-tek Batarya Konsepti`ne uygun olarak at ve gözle(shoot and scoot) prensibine göre tasarlandı. Temmuz 2001 de bazı alt sistemlerin (otomatik yükleyici, komple 155mm/52 kalibre silah sistemi) tedarikine yönelik olarak Güney Kore ile Türkiye arasında bir kontrat imzalandı. Bu gün gelinen noktada ise güç paketi yani motor dışında kalan tüm alt sistemler Türkiye'de üretiliyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol