merhaba kirklareli

Ekolojik Tarim
Organik ve yesil gübreleme, münavebe, topragin muhafazasi, bitkinin direncini artirma, parazit yararlanmayi tavsiye eden bütün bu olanaklarin kapsamli bir sistemde olusturulmasini talep eden, üretimde miktar artisini degil, ürünün kalitesinin yükseltilmesini amaçlayan bir üretim seklidir. Ekolojik Tarimin ilkeleri
Öncelikle tarimsal üretimde üretimle iliskili tüm faktör ve olaylar bir bütün halinde dikkate alinmali ve ekolojik üretim yapilan tarim isletmesinin kendi kendine yeterliligi saglanmalidir.
Tarimsal üretimle beraber ortaya çikan ve yakin çevreden temin edilen tüm hammaddelerin ve diger isletme girdilerinin çevreyi tehdit eden her türlü etkisi azaltilmali ve tamamen kaçinilmaya çalisilmalidir.
Ekim nöbeti, organik gübreleme, uygun toprak isleme yöntemleri kullanilarak topragin iyilestirilmesi ve içindeki organizmalarin korunmasi, beslenmesi saglanmali; toprak sömürülmemeli, tersine dogal verimliligi artirilmalidir.
Bitkilerin hastalik ve zararlilara karsi direnci bazi ek desteklemelerle artirilmalidir. Örnegin çok yillik bitkilerde sira aralarina ekolojik ortama uygun ekimler dönüsümlü olarak yapilmalidir.
Bitki tür ve çesidinin seçiminde üretim yapilacak yerin ekolojik kosullari ve bu kosullarda hastaliklara yakalanma en az seviyede yakalanma olasiliklari dikkate alinmalidir.
Ekolojik tarimda bitki sagligi açisindan erken uyari sistemlerinin kullanilmasi ve faydali canlilarin tesvik edilmesi saglanmalidir. Zararlilarla mücadelede sorun ürünü tehdit edici boyutlara ulasirsa bitkisel veya mineral kökenli özel maddelerle preperatlar kullanilabilir.
Topragin verimini iyilestirici ve humus miktarini artirici önlemlerle beraber topragi koruyucu, enerji tasarrufu saglayan, çalisilan yerin kosullarina uygun toprak isleme yöntemleri kullanilmalidir. Fazla sayida toprak islemeden kaçinilmalidir.
Ceviz Yetistiriciligi - 1
Ülkemizde ceviz; genis bir alanda üretim ve kullanim sahasi bulmustur. 100-150 yillik ömrünün ilk 60 yilinda meyvelerinden, bu yastan sonra da agaç sahibinin ekonomik durumuna veya piyasa taleplerine göre, kerestesinden faydalanilmaktadir. Ülkemizin her bölgesinde ceviz agaçlari dogal olarak yetisebilmektedir. Son yillarda yapilan arastirma -gelistirme çalismalari sonucu, yüksek kaliteli ve verimli, çevre kosullarina iyi adapte olan ceviz çesitleri ve tipleri seçilmekte, asili ceviz fidanlari bu tiplerle üretilerek kapama bahçeler kurulmasina yardimci olunmaktadir.Asisiz (yabani) cevizler 7-10 yaslarinda meyve vermeye basladigi halde, asili cevizler 4 yasindan itibaren meyve vermeye baslamaktadir. Ayni zamanda yabani agaçlardan alinacak 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç alinirken, asili agaçlardan 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alinmaktadir. Önerilen asili fidanlarla bahçe tesis edildiginde; 5 yasindaki bir ceviz agaci 3-4 kg, 8 yasinda 15-20 kg 12 yasinda 30-40 kg, 14 yasinda 50-75 kg, 20 yasinda 80-120 kg arasinda meyve verebilmektedir.
Cevizin iklim ve Toprak istekleri Ceviz deniz seviyesinden 1700 m. yükseklikteki alanlara kadar yayilis gösterir. Ceviz agaçlari toprak bakimindan seçici olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukari olmayan, fazla su tutmayan, gevsek, süzek, çakilli-alüvyonlu topraklarda daha iyi gelisir. Çesit seçimi Arastirma Enstitülerinde yapilan seleksiyon çalismalari ve yurt disindan getirtilen yabanci ceviz çesitleri adaptasyonu sonucunda birçok ceviz çesit ve tipleri seçilmistir.
devami yarin
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol