merhaba kirklareli

Gül yetistiriciligi Toprak Istegi Güller oldukça taze, killi ve organik maddece zengin topraklari tercih ederler. Bu topraklar, nemli olduklarinda ayaga yapisan, fakat oldukça çabuk kuruyan, fazla kuru ve nemli olmadiklari zamanlarda kolaylikla islenebilen topraklardir. Fakat genel olarak güller, hemen hemen tüm bahçe topraklarinda yetisebilirler. Ancak, sadece killi, kumlu ya da çok kalkerli gibi ekstrem sartlara sahip topraklarda yetisemezler.
Toprak Hazirligi ve Gübreleme Güllerin kolay ve çabuk köklenebilmeleri, gelisip süratle büyüyebilmeleri için topragin çok iyi hazirlanmasi gerekir. Hiç üretim yapilmamis, yeni topraklar söz konusu oldugunda derin isleme yapilmasi gereklidir. Kumun hakim oldugu hafif topraklarda, kompoze gübreler ve sigir gübresi en iyi sonucu verir. Agir topraklarda kilin hakim oldugu samanla karisik at gübresi uygundur. Killi-kalkerli topraklarda, herdemyesil bitki artiklari, turba ve hayvan artiklarindan yararlanabiliriz. Toprak sartlarina göre 200 ppm nitrojen ve 150 ppm potasyum içeren likit gübreler, gerek duyuldugunda demir ve magnezyum ilavesiyle kullanilabilir.
Dikim Güllerin dikiminde en uygun periyodik kasim ve mart aylan arasindadir. Fakat gerçekte 15 ekimden itibaren nisan sonuna kadar dikilebilirler. Kisin dikim, toprak sartlarinin elverissizligi nedeniyle uygun degildir. Dikim, nisanda yapilmissa özellikle sulamaya büyük özen göstermek gerekir. Söz edilen dikim zamanlari çiplak köklü güller için geçerlidir. Simdi yetistiriciler, her mevsim hatta yazin bile dikilebilme olanagi olan tüplü güller yetistirmektedir. Gerek bahçecilikte, gerekse seralarda kesme çiçek olarak yetistirilen güllerin dikimi çok önemlidir. Dikim için, derinligi 60 cm, çapi 40 cm olan çukurlar açilir. Dikim budamasi yapilan güller, önceden açilmis olan çukurlara, kökler kivrilmayacak, dogal durumunu koruyacak ve asi noktasi hafif olarak toprak içinde kalacak sekilde yerlestirilirler.
Tarim Sigortasi
Tarim Sigortasi, çiftlik hayvanlarini (küçükbas, kanatli, balikçilik vb.) bahçelerinizdeki meyveleri, tarlanizdaki ürünü ve seraniz ile içindeki ürünü dolu, yangin, firtina vb. tehlikelere karsi güvence altina alir. Açikta yetistirilen her türlü meyve ve sebzeler ile bugday, arpa, gibi tarim ürünleri ile seralarda yetistirilen ürünler ve sera camlari bu sigorta kapsamina girer.
Tarim sigortalari genel olarak dolu, firtina, sel ve su baskini, yangin, yildirim, patlama, tasit çarpmasi, deprem, yer kaymasi ve kar-dolu agirligi gibi risklere karsi güvence verir. Tarim sigortalari uygulamalari 1957 yilinda baslamistir. 1987yilinda Tarim Sigortalarinin gelistirilmesi için planli bir çalisma baslatilmistir. Tarim sigortasini tarimcilar yapmalidir basligiyla hazirlanan 'Türkiye için Tarim Sigortalari'ni Gelistirme Plani' çerçevesinde öncelikle Tarim ve Sigorta Sektörü'ne konunun öneminin anlatilmasi, tanitimi ve çiftçiye götürülen sigorta hizmetlerinin saglikli bir alt yapiya kavusturulup, yayginlastirilmasina çalisilmistir. Bugün için devletin dogal afetler karsisinda çiftçiye karsiliksiz yardimlari yapmasini saglayan uygulamalarin tamami kaldirilmis durumdadir. Ama bazi özel sigorta sirketleri, dolu sigortasina ek olarak meyve ve sebze bahçelerinize dolu yagisindan kaynaklanan kalite kaybi teminati da vermektedir. Don sigortasi ile baglarda 0 °C'nin altina düsmesi durumunda meydana gelen donun, asmadaki tomurcuk ve sürgülere zarar vermesi sonucu ürün miktarinda meydana gelen azalmalari teminat altina alinmaktadir. Don teminati yalniz basina verilmeyip dolu teminatina ek olarak verilmektedir. Don sigortasinda teminat bagin çiçeklenmesi ile baslar ve ürünün hasadi ile son bulur.
Sera sigortasi teminatlari ile belli standartlarda yapilmis, cam, plastik, cam + plastik seralara ve içindeki ürüne de dolu, firtina, yangin, kar-dolu, tasit çapmasi, deprem-volkan patlamasi, yer kaymasi, sel ve su baskini, don teminatlari verilmektedir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com




Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol