merhaba kirklareli

Hayvan pancarý için en uygun topraklar hafif ve orta bünyeli topraklardýr. Fazla killi veya fazla kumlu topraklarda, taþlý ve çakýllý topraklarda hayvan pancarý yetiþmez. Patatesin yetiþtiði bütün topraklarda rahatlýkla yetiþtirilir.
Toprak Hazýrlýðý ve Ekim
Hayvan pancarý ilkbaharda toprak tava geldiðinde ekilir.
En uygun ekim zamaný mart-nisan aylandýr. Ordu bölgesinde mibzerli ekim olmadýðýndan ekim elle dönüme 2-3 kg. tohum gelecek þekilde yapýlmalýdýr. Ekim derinliði 2-3 cm. olmalýdýr. Hayvan pancarý ekilecek tarlaya 2-3 ton yanmýþ hayvan gübresi karýþtýrýlmalýdýr. Tarlaya, ekimle birlikte 15 kg. triple süper fosfat gübresi ve 15-20 kg. azotlu gübre katý malýdýr. Ayný tarlaya iki yýl arka arkaya ekim yapýlmamalýdýr. Gübreleme toprak tahlili sonuçlarýna göre yapýlmalýdýr.
Hayvan Pancarý Bakýmý ve Hasadý Bitki toprak yüzüne çýkýp 3-4 cm. boylanýnca ilk çapa ve seyreltme iþlemi yapýlýr. Sýra üzerinde pancarlarýn birbirine olan uzaklýðý 35 cm. olmalýdýr. Seyreltmeden sonra dekarda 7000-8000 bitki kalmalýdýr. Bu dönemde dekara 15-20 kg. azotlu gübre verilmelidir. Yetiþme süresince yeterli yaðýþ alýnamadýðý taktirde mutlaka sulama yapýlmalýdýr. Hayvan pancarýnda, yumrunun büyük bir kýsmý toprak yüzünde geliþtiðinden sökümü çok kolaydýr. Ayakla hafifçe vurulduðunda veya yapraklarýn baþla birleþtiði yerden elle tutulup çekildiðinde kolaylýkla topraktan çýkarýlabilir. Sonbaharda yapraklar sararmaya baþladýðýnda, soðuklar baþlamadan önce hasadý yapýlmalýdýr. Hasatta yapraklar ziyan edilmemeli, hayvanlara yedirilmelidir.
Sökülen yumrularýn uzun süre suyunu kaybetmeden saklanmasý için baþ kýsmý tekrar sürmeyecek þekilde
Kesiýmýþ olmalýdýr. Yumrular mahzen, samanlýk veya toprakta saklanabilir.
Depolanacak pancarlar mutlaka temiz ve saðlam o/malýdýr. Yumrular depoda ýþýk görmemeli ve depo sýcaklýðý 1-5 dereceden fazla olmamalýdýr. Depolamada yýðýn yüksekliði, 1-5 metreyi geçmemelidir.
Hayvan pancarý süt ineklerine günde 25-30 kg. besi koyunlarýna 4-5 kg. ve besi sýðýrlarýna ise 30-35 kg. verilebilir.
Toprak Nemini Muhafaza
Yaðýþlar ve sulama sularý ile verilen suyun büyük bir kýsmý yüzey buharlaþmasý ile atmosfere gitmektedir. Bu yüzey buharlaþmasýnýn azaltýlmasý bitkiler için elveriþli suyun daha uzun süre toprakta tutulmasý anlamýna gelir ve su tasarrufu saðlar. Bu amaçla deðiþik yöntemler kullanýlmakla birlikte en pratik olanlarý malçlama ve kapilleritenin kýrýlmasýdýr.
Toprak içinde suyun 1 derinlere doðru sýzmasýný saðlayan ve derinlerdeki suyun da yüzeye doðru hareketini saðlayan boru-cukiar mevcuttur. Ýþlenmemiþ topraklarda bu borucuklar daha fazladýr ve böyle topraklarda derinden yüzeye doðru su hareketi daha hýzlýdýr. Meyve bahçelerinde eðer su sýkýntýsý varsa oldukça yüzeysel bir toprak iþleme bu kapilleriteyi kýracaðýndan toprak neminin daha geç uzaklaþmasýný saðlar.
Malçlama Özellikle sýk dikim meyime bahçelerinde, toprak iþleme, önerilen bir uygulama olmadýðýndan nem muhafazasý amacýyla kullanýmý pratik deðildir. Böyle bahçelerde kuru sap, saman, yem artýklarýndan aðaç taç izdüþümüne serilmesi ile hem buharlaþma azaltýlmakta hem de yabancý ot kontrolü saðlanmaktadýr.
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol