11 Ocak Pazar günü Istrancalar'da İnceleme gezisi yapıldı. Katılımcılara bölge hakkında DAYKO İl Temsilcisi Göksal Çidem Rehberlik ederken,
Istrancalar'da yaşanan dava süreçlerine gönüllü destek veren TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Av. Bülent Kaçar ise de hukuki süreç hakkında bilgiler verdi.
İlk durakları Koruköy bölgesinde faaliyeti sona eren bir taş ocağı sahası olan katılımcılar, yok edilen ormanı, kirletilen su kaynaklarını ve hatta çöplerini bile bırakıp giden işletmenin yarattığı görüntü karşısında hayrete düştüklerini belirttiler. Bölgeyle ilgili olarak, TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu konuyu Gündemlerine alacaklarını belirttiler.
Komisyon daha sonra 2012 Yılında Türkiye'nin en temiz 3'ncü köyü seçilen Armağan köyüne geçildi.
Burada Köy Muhtarı Recep Dal, Sulama Kooperatifi Başkanı Bülent Özkaya tarafından karşılanan katılımcılara köy, hakkında bilgiler verildi. Yöreye özel Karlık çayı ikram edildi.
Karlık (Pazlık) çayı Avrupa'da Antioksidan içerdiği ve Kansere karşı etkili olduğu konusunda Bulgaristan tarafından tanıtımları yapılıyor.
Köyde açılması planlanan KALKER ocağı ve 10 Adet RES hakkında karşılıklı görüş alışverişi ve yöresel süt ürünleri üreten mandıra ziyaret edildi.
Komisyon üyeleri daha sonra Dereköy Altın Madeni sahasında incelemelerde bulundu. Av. Bülent Kaçar bölgeden 20 davacının açtığı dava ve süreci hakkında bilgiler verildi.
Tamamı orman olan 900 Ha bir ruhsat ve 14 ha işletme alanında açılmak istenen Altın Madeni için ÇED gerekli değildir kararı için İdare ve Bölge İdare davacılar lehine karar vermişti.
Yine bir taş ocağı işletmesi açılmak istenen alabalık tesisleri ziyaret edilerek, Ziyaretin ardından, inceleme gezisi sona erdi.
Gezi ile alakalı olarak konuşan Köy muhtarları ve Bölge halkı, "Bizler bölgenin, Kırklareli ve Trakya açısından önemli olduğunu biliyoruz. Gerçekleştirilen bu türlü geziler çok önemli katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyoruz."dediler.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol