Kirklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bagli Eskitasli köyü yakinlarinda kurulmasi planlanan ‘Kati Atik Düzenli Depolama Tesisi’ ile ilgili Çevre Etki Degerlendirmesi (ÇED) raporu açiklandi.
Kirklareli 2. Grup Yerel Yönetimleri Kati Atik Bertaraf Tesisleri Yapma ve Isletme Birligi tarafindan kurulacak olan tesisin, dogaya nasil etki edecegi ve çalisma kosullarinin ne olacagi raporda yer aldi.
Raporda, “Kirklareli ili, Lüleburgaz ilçesinde toplam 33,4 ha’lik alanin yaklasik 12,9 ha’lik kisminda ‘Kati Atik Düzenli Depolama Teisis’ projesinin yapilmasi ve isletilmesi planlanmaktadir.
Bilindigi gibi uygun sekilde depolanmamis çöpler yeralti ve yüzeysel su kirliligine, hasarelerin üremesine, çevreye kötü kokularin yayilmasina, görüntü kirliligine ve çesitli hayvanlar vasitasiyla tasiyici miktoplarin yayilmasina neden olmaktadir.
Bu nedenle bölgede yüksek ekolojik standartlara ulasmak ve sürdürülebilir bir basariyi saglamak amaciyla mevcut çevresel sartlarin iyilestirilmesi ve bölgede yasayan halkin ve onlarin dogal çevrelerinin korunmasidir.
Proje kapsaminda hazirlanmis olan planlar, kurumlardan alinan görüs ve izinler ile ilgili çalismalar, gelecekte bölgede olusabilecek atiklarin bertarafi için ileriye yönelik olarak düsünüldügünden resmi kurumlara yapilmis olan tüm basvurular kati atik bertaraf tesisleri adini içermektedir.
Bölgenin evsel kati atiklarinin bertarafi için gelecekte yapilmasi planlanan tesisleri de dikkate almak suretiyle 33,4 ha’lik alan belirlenmistir. Ancak bölgenin evsel kati atik probleminin ivedilikle çözülmesi söz konusu oldugundan proje kapsaminda önce 12,9 ha’lik alanda Kati Atik Düzenli Depolama Tesisinin yapilmasi ve isletilmesi planlanmistir.
Bu anlamda yapilmasi planlanan geri kazanim ve kompostlastirma tesisleri ile ilgili projelerin kesinlesmesi halinde bu tesisler ile ilgili olarak ÇED Yönetmeligi kapsaminda ayrica basvuru yapilacaktir.
Bilindigi üzere belediyeler, halk sagligini koruyacak tedbirleri almakla ve çevre kirliligini önlemekle yükümlüdürler. Bu nedenle Lüleburgaz Belediyesi, Vize Belediyesi, Pinarhisar Belediyesi, Pehlivanköy Belediyesi, Ahmetbey Belediyesi, Büyükkaristiran Belediyesi, Evrensekiz Belediyesi, Kirikköy Belediyesi, Sakizköy Beleidyesi ve Çakilli Belediyesi tarafindan KIRKAB-2 kurulmustur.
Sahada depolama tesisin insasi ve isletilmesi hususunda 14.03.1991 tarih ve 20814 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren ‘Kati Atiklarin Kontrolü Yönetmeligi’nin Madde 25-Depo Tesisleri Özellikleri, Madde 26- Depo Tabaninin Teskili ve Sizinti Suyun Toplanmasi, Madde 27-Depo Gazinin Uzaklastirilmasi, Madde 29- Depo Tesisinin Olumsuz Etkisinin Önlenmesi, Madde 30- Depo Sahasinin Yesillendirilmesi hususlarina uyulacaktir. Ayrica isletme asamasinda Madde 31- geregince depolama tesisine ruhsat alinacaktir.
Projenin depolama kapasitesi yeni ekonomik ömrü, nüfus projeksiyonlari da dikkate alinarak 16 yil (2026) olarak belirlenmistir. Insaat asamasinda 30 kisinin, isletme asamasinda ise yaklasik 12 kisinin çalismasi planlanmaktadir. Insaat ve isletme asamasinda çalisan personelin ihtiyaçlarinin karsilanmasi amaciyla içme-kullanma suyu ve gerçeklestirilecek faaliyetler sirasinda tozumanin engellenmesi amaciyla su kullanimi söz konusurdur. Bu kapsamda gerekli olan içme ve kullanma suyu ilgili belediyeden temin edilecektir.
Insaat asamasinda çalisan personel için santiye kurulacak olup, insaat ve isletme asamasinda olusacak evsel nitelikli atiksular foseptikte biriktirilecektir. Foseptikte biriken atiksular ilgili belediye tarafindan vidanjörle çekilerek bertaraf edilecektir.
Isletme asamasinda sahada atik depolanan bölümün disinda yagis dolayisiyla akisa geçecek olan yüzey suyu drenaj kanallariyla çevrelenerek tahliye edilecektir.
Düzenli depolama sahasinda yagilar nedeniyle olusacak sizinti sulari, sizinti suyu toplama havuzunda biriktirilerek, hem buharlasma nedeniyle hacminde azalma saglanacak hem de sizinti suyu pompa istasyonunda teçhiz edilecek pompalar ve sprinkler sistemi ile atik kütlesine geri devrettirilecektir.
Insaat asamasinda olusacak evsel nitelikli kati atiklar, Kati Atiklarin Kontrolü Yönetmeligi’ne göre imkanlari uygun en yakin belediye tarafindan bertaraf edilecektir. Isletme asamasinda ise Kati Atiklarin Kontrolü Yönetmeligi’ne uygun olarak projenin konusu olan düzenli depolama tesisinde depolanmak suretiyle bertaraf edilecektir.
Söz konusu proje kapsaminda, insaat ve isletme asamasinda kullanilacak is makinelerinin çalismasindan kaynakli olarak egzoz emisyonu ve hafriyat çalismalari sebebiyle toz emisyon olusumu söz konusudur.
Is makinelerinin sürekli çalismayacagi göz önüne alindiginda, mevcut hava kalitesini olumsuz yönde etkilemeyecegi düsünülmektedir.
Isletme asamasinda gaz toplama sistemi ile toplanan depo gazlari, kuyu üzerinde teskil edilecek yakicilar ile yakilmak suretiyle bertaraf edilecektir.
Insaat ve isletme asamasinda is makinelerinin çalismalaridan kaynakli olarak gürültü olusumu söz konusudur. Bu asamada kullanilacak alet ve ekipmanlarin türleri, adet ve özelliklerinden yola çikilarak gerekli degerlendirmeler ÇED Raporu’nda yapilacaktir.
Insaat ve isletme asamasinda atik yaglar ve tehlikeli atiklar Çevre ve Orman Bakanliginca lisans verilmis araçlarla, lisansli tesislere gönderilerek bertarafi saglanacaktir” denildi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol