İşte Kırklareli insanı, işte imece kültürü

Kırklareli Demircihalil köy muhtarı Zait Demirtaş ve köy halkı tarihi mezarlığı temizleyip gerekli bakımı yaparak tarihini sahiplendi. Görüntüleriyle hem yerel hem de ulusal olarak benimsenmesi gereken birlikteliğin örneklerini verdiler...

Demircihalil köyünde Pazar günü güzel bir telaş vardı. Köy sakinleri, köy muhtarının düzenlediği ve birçok kişinin şehir dışından kaldığı mezarlık temizleme ve tarihi gün ışığına çıkarma çalışmaları yaklaşık 8 saat sürdü.
Çalışmalarda burada doğmuş ancak İstanbul'da ve diğer çevre illerde yaşayan Demircihalil köylüleri yoğun katılım gösterdi. Köy muhtarı Zait Demirtaş internetten ve telefon yoluyla duyurduğu çalışmalara katılımın yoğun olduğunu söyledi ve memnun kaldığını ekledi.
"Amacımız hem mezarlığımızı temizlemek hemde örnek
oluşturmak"
Demirtaş verdiği açıklamada; köyümüzün eski mezarlık olan tabir edilen mezarlığının karaçalı baskınına uğradığını çok kötü bir manzara oluşturduğunu düşünüyorum. Burası bizim tarihimiz, biz buraya sahip çıkmalıyız Osmanlı dönemine ait birçok insanımız atamız var yerleşim yerimiz çok eski tarihlere dayanıyor ve bu mezarlıkta asırları aşmış ölülerimiz var bunlara sahip çıkmak gün ışığına çıkarmak amaçlı bir çalışma yapmayı planladım.
“Birçok Osmanlı dönemine ait yeni mezarlar bulduk gördük”
Bu fikirlerimi köylülerimle paylaştım ve herkes yoğun destek verdi çünkü bu yöre halkı tarihini kültürünü seven ve bunlarla övünen bir halktır. Bu gibi konular bizim hassas olduğumuz ve milli değerlerimizin önemi konusunda bu gibi çalışmaları ne kadar önemsediğimizin göstergesidir. Birçok Osmanlı dönemine ait yeni mezarlar bulduk gördük kimisi tahribata uğramış, mezar hırsızları Osmanlıda mezara değerli eşya koyma gibi bir adet olmadığını sanırım bilmiyorlar, karaçalı içerisinde kalmış mezarları temizlediğimizde bir çok Osmanlı dönemi mezarı daha eski tarihe sahip mezarları bulduk ve bunların arasında kazılan içinde define aranan mezarlar olduğunu gördük ve bunları yapanları insanlık suçu işlediklerini, dinimizde de günah olduğunu düşünüyorum.
Biz bütün mezarlık ve çevresinde geniş kapsamlı bir çalışma yapıyoruz, ağaçların, mezar taşlarının ve çevresinde örülü olan çitlerin yenilenmesi için çalışmalarımız var burası sadece köyümüzün değil tüm Trakya'nın tarihini ve kültürünü yansıtmaktadır. Biz Trakyalılar her zaman tüm Türkiye'ye örnek olmuş insanlarız modern, demokrat ve kültürel açıdan en renkli topluluk olmuş durumdayız. Bunun en iyi örneklerinden birisi de eğitim düzeyimizdir.
“Biz çocuklarımızı tarihin
bilinci ile geleceğe adapte etmeliyiz bunu başarabilir ve bir mezarın bizim için ne ifade ettiğini onlara anlatabilir”
Biz çocuklarımızı tarihi ve kültürel özelliklerimizi kaybetmeyecek ve her zaman bunun bilincinde bir birey olacak şekilde yetiştiriyoruz tarihimiz bizim geleceğimize ışık tutacaktır bunu her zaman söyleriz. Buları sağlayabilmek ve gerçek anlamda özelliklerini ve kültürünü kaybetmemiş asimile olmamış ve olmayacak nesiller için eğitimi her zaman ön planda tutuyoruz.
Eğitim bizim yani Trakyalıların olmazsa olmazıdır. Bizim hayatımızda inandığımız tek şey eğitilmiş toplumlarda huzur ve barış egemen olur bizde bunun için tarihimizde ki dostluğu, sıcaklığı ve bin yıl bu topraklarda huzur içinde beraber yaşamış kardeşliğimizi yeniden tesis edebilmek için, tarihimizi iyi öğrenelim ona sahip çıkalım ve eğitimimizi ona göre verelim ona göre evlatlarımız yetiştirelim çünkü bu çocuklar bizim geleceğimiz olacak onlar tarihini bilmez atasına sahip çıkmazsa bir milletin yok oluşunun sebebi olur.
Biz çocuklarımızı tarihin bilinci ile geleceğe adapte etmeliyiz bunu başarabilir ve bir mezarın bizim için ne ifade ettiğini onlara anlatabilir ve aktarabilirsek bu toplum temeline yıkılmaz bir taş duvar olarak katkı sağlayacaktır.
Bu tür çalışmaları daha yoğun bir şekilde yapmak istiyoruz devletimizden hükümetimizden de destek istiyorum burada araştırma yapsınlar eminim tarihi dokunun zenginliğini onlarda fark edecekler çünkü burası gerçekten çok harika özelliklere sahip tarihinden ve kültüründen ödün vermeden bu günlere gelmiş bir yerleşim yeri.
Bu sebeple bu bölgenin tanınması ve tanıtılması gerektiğini düşünüyorum. ayrıca bugün burada sadece ot temizlemiyoruz aynı zamanda tarihe ışık tutuyoruz ve geleceğe bir pencere açıyoruz. İnşallah devamlılığını sağlayarak köyümüzün, kültürümüzün tanıtımını ve düzenini beraber yapacağız dedi. Çalışmalar sonunda köy muhtarı Zait Demirtaş tarafından katılan köy halkına ve misafirlere helva ekmek ikram edildi. Sofra duası yapıldı ve yemeğe geçildi. Katılımcılar böylesine önemli bir işi organize ettiği için köy muhtarına teşekkür etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol