Istanbul yerli üreticiyi üzdü

Her yil Kurban Bayram öncesinde yasanan kurbanlik hayvan bulma telasi bu yilda yasandi. Yerli üretici hayvanlarini satabilmek için günler öncesinden hazirlandi. Kimileri Kirklareli'nde bulunan hayvan pazarinda satis gerçeklestirirken kimileri ise il disinda bulunan pazarlarda satis yaptilar. Tabi en çokta Istanbul'da hayvan satisi yasandi. Kirklareli'nden Istanbul'a satis yapmak için çikan hayvan sahipleri aumdugunu bulamadi.
Mübarek Kurban Bayrami geride kaldi. Hayvan üreticilerini tatli bir telas aldi. Bir yildir besiciligini yapan hayvan sahipleri, pazarlarda hayvanlarini satisa sundular. Bu yil büyükbas hayvanlarin fiyati 5.500- 7.500 TL arasinda degisen fiyatlarla satilirken, küçükbas hayvanlarda 650-900 TL fiyatlarinda satildi. Ithal hayvanlarin gelmesinden dolayi yerli üretici umdugunu bulamadi. Çünkü ithal edilen büyükbas hayvanlarin fiyati Kurban Bayrami'nin 3'ncü günü 3000 TL'ye kadar düstü. Bu fiyati gören vatandaslarda ithal hayvana yöneldiler. Istanbul'da hayvan satislari yerlerine göre farklilik gösterdi. Bayrampasa Cezaevi'nde 400 TL'ye kadar düsen küçükbas hayvanlar elde kaldi. Buna karsin Alibeyköy'de satis gerçeklestiren üreticiler emeginin karsiligin alarak hayvanlarini kisa sürede tükettiler. 
Üsküp Beldesi'nden Istanbul Esenler Davutpasa'da hayvan satisi yapan Hasan Kirgin, satislarin iyi geçmedigini söyledi. Kurban Bayrami'na haftalar öncesinden hazirlanan Kirgin, satis için getirdigi hayvanlarinin elde kalmasindan yakindi. Kurban pazarinda ithal edilen hayvanlarin fazlasiyla yer almasinin yerli üreticilerin satislarini düsürdügü kaydetti. Kirgin; "Ithal ile ayni degerde olan yerli bir hayvana biz 7 bin TL fiyat biçerken, ithal hayvan tüccarlari 4 bin TL deger biçti. Buda vatandaslarin ithale yönelmesine neden oldu" dedi. 
Istanbul'da Ümraniye'de satis yapan Sezai Bozdag ise hayvan satislarindan memnun oldugunu dile getirdi. Ümraniye'deki vatandaslarin ithalden çok yerli üreticinin hayvanlarina yöneldigini bu nedenle de islerinin iyi gittigini bildirdi. 
Istanbul'da hayvan satisi gerçeklestiren bir diger üretici Tevfik Aydogan'da, "Nakliye, pazaryeri kirasi ve yem gibi girdi fiyatlarinin yüksekligi gibi nedenlerin disinda ithal hayvanlarin düsük fiyatlariyla rekabet edemedik, bu sebeple kurbanliklarimiz ellerimizde kaldi" dedi. Küçükbasta yerli hayvanlarin da ithallerle rekabet edemedigini belirten Aydogan, zaten yeterli olmayan talep nedeniyle inen fiyatlarin hayvan fazlaligindan dolayi daha da düstügünü, bir de ithal hayvanlarin düsük fiyatla satilmasi eklendiginde kurbanliklarinin çok ucuza satilmak zorunda kaldigini ve zarar ettiklerini söyledi. Yani Kurban Bayrami sonunda üreticiler satislarin ve fiyatlarin düsüklügü nedeniyle büyük bir hayal kirikligina ugradi. Satislar beklentileri karsilamadi, fiyatlar üreticilerin beklediklerinin çok altinda gerçeklesti. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol