İnsan Hakları Komisyonu’ndan Vali Çiftçi’ye Ziyaret

Tüm Dünyada kutlanan 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Kırklareli’nde de kutlandı. 11 Aralık Pazartesi günü yapılan etkinlik ile kutlanan Dünya İnsan Hakları Günü’nün önemi ve dünyada ki tüm insanlar için anlamına bir kez daha dikkat çekildi.

Tören, 11 Aralık Pazartesi günü saat 10:00’da, Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunulması ile başladı. Etkinliğe Kırklareli Vali Yardımcısı Erdoğan Beypınar ve İnsan Hakları Komisyonu üyeleri katılım gösterdi.
Anıta çelenk bırakıldıktan sonra Vali Yardımcısı Erdoğan Beypınar ve komisyon üyeleri Valililik Binasına geçti. Valilik Binasında Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi’yi ziyaret eden komisyon üyeleri, Vali Çiftçi ile günün anlamı hakkında sohbet etti.

Vali Çiftçi, Kırklareli’nin birçok konuda olduğu gibi insan hakları konusunda da çok ilerlemiş sıkıntılardan uzak bir şehir olduğunun altı çizildi. İnsan haklarının önemi üzerinde kurulan ziyarette, İnsan haklarının Dünyada bulunan tüm insanlar için yeme içme kadar önemli bir ihtiyaç olduğu vurgulandı.
İnsan Haklarının
Tarihçesi
İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948’den bu yana her 10 Aralık’ta kutlanan gündür. II. Dünya Savaşı’ndan sonra dünyadaki devletler bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması konusunda birleştiler. İnsan Hakları Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından Haziran 1948’de hazırlandı ve 10 Aralık 1948’de Genel Kurulun Paris’te yapılan oturumunda kabul edildi. Oturumda, 6 sosyalist ülke bu ilkelerin bazılarının “Burjuva sınıfından olan insanların sınıf çıkarını koruduğu ve işçi sınıfının egemen sınıflarla uzlaşmak zorunda bırakacağı” gerekçesiyle çekimser kaldı. Bildiri, bu çekimser ülkeler ile Suudi Arabistan ve Güney Afrika Birliği dışında kalan ülkelerin oylarıyla kabul edildi.
Türkiye İlk Kabul Eden
Ülkelerden Birisi
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 10 Aralık 1948'de bilgirgeyi kabul etti. İnsan hakları günü beyannamenin kabul edilmesinden iki yıl sonra 1950'de kabul edildi. Türkiye 6 Nisan 1949'da beyannameyi kabul eden ülkeler arasına katıldı. Bu yıl İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin 69. yılı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 10 Aralık 1948 tarihinde beyannameyi kabul etti. İnsan hakları günü de beyannamenin kabul edilmesinden iki yıl sonra 1950'de kabul edildi. Türkiye 6 Nisan 1949'da beyannameyi kabul eden ülkeler arasına katıldı. İnsan Hakları Beyannamesi, hukukun temeli haline gelmiştir.
Bir ülkenin, 139 ülkenin imzaladığı, kabul ettiği, uyguladığı bir hukuk düzeni dışında kalması bu 139 ülke tarafından dışlanmasına neden olmaktadır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol