İmkansız Olanı İşaretleyiniz!

Kırklareli dışındaki asırlık projelerle, bir ilden bir ile ve bir ülkeden bir ülkeye içme suyu temin edilmesi mi imkansız olan! Yoksa 3 barajın ortasında içme suyunu çeşmesinden içememek mi?

Ulusal anlamda hayata geçirilen ve 2002 öncesinde "HADİ BE, KIBRAS'A TÜRKİYE'DEN BORU HATTIYLA SU MU GİDERMİŞ!" diyerek, imkansız gibi görünen gelişmeler can bulup nefes almaya başladı.
2002 öncesi Emekli kuyruklarında son nefesini veren Hatice ablam göremedi belki ama, İstanbul'dan çöğ dağları kaldırıldı. İçme suyuna çeşmesinden içmeye başladı. Yetmedi, 186 Kilometrelik boru hattı ile Düzce sınırları içindeki Melen çayı asrın en önemli projeleri listesine girerek İstanbul'un içme suyu olmaya başlayacağı günü beklemeye başladı.
Dünya'da ve Türkiye'de bu tür sansasyonel projeler hayata geçirilirken, Kırklareli'de ise dönel kavşaklar ile heykelcikler arasına sıkışmış bir yerel yönetim Kırklareli Barajı, Kayalı Barajı, Armağan Barajı arasında, yani tam ortasında vatandaşına içme suyunu hediye edemedi.
İŞTE ASRIN PROJELERİNİN DETAYLARI
İŞTE İMKÂNSIZ OLANLAR
A - Melen çayı İstanbul'a akıyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, Cumhuriyet tarihinin en büyük içmesuyu temin projesi olan Melen Sistemi'nde dev bir adım daha atılıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Melen Projesiyle İstanbul'a günde 700 bin metreküp su temin edildiğini, İstanbul'un suyunu 2071 yılına kadar teminat altına almak maksadıyla Sungurlu ve Osmangazi Barajları'nın da planlandığını belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş tarafından 6 Mart'ta temeli atılacak olan Melen Barajı tamamlandığında İstanbul'un 2071 yılına kadar olan su ihtiyacı teminat altına alınacak.
"1 MİLYAR 77 MİLYON METREKÜP SU TEMİN EDİLECEK"
İstanbul içmesuyu bünyesindeki Melen Barajı, Melen Sistemi'nin depolama tesisi olarak inşa edilecek. Temelden yüksekliği 124 metre, talvegden yüksekliği 99 metre olması planlanan Melen Barajı'nın dolgu hacmi ise 2 milyon 80 bin metreküp olacak. İstanbul' un artan nüfusu dikkate alınarak hazırlanan, 2016 yılında tamamlanması öngörülen Melen Barajı 694 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olacak ve hizmete alındığında İstanbullulara yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su temini sağlayacak.
"214 MİLYON TL'YE MAL OLACAK"
Batı Karadeniz Bölgesinde İstanbul Boğazı'nın 170 kilometre doğusunda, Düzce ve Sakarya illerini birbirinden ayıran Büyük Melen Çayı'nın Karadeniz'e döküldüğü noktaya yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan Melen Barajı, 214 milyon TL'ye mal olacak.
"2007 YILINDA KURAKLIK İSTANBULLULARA
HİSSETTİRİLMEDİ"
Cumhuriyet tarihinin en büyük içmesuyu temin projesi olan 20 bin metresi tünel olmak üzere yaklaşık 180 bin metre uzunluğunda, regülatör, pompa istasyonları ve arıtma tesisleri ile kısım kısım tamamlanarak hayata geçirilen Melen Projesi ile 2007 yılında yaşanılan kuraklık İstanbullulara hissettirilmedi.
DSİ Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İSKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları çalışmalar ile Melen Projesi bünyesindeki 105 kilometre uzunluğunda boru hattı, Sakarya Nehir geçişi, regülatör, pompa istasyonu, terfi hattı, terfi deposu ve inşaatı işlerinin acilen tamamlanması için "Şafak Eylem Planı" başlattı.
Başlatılan bu proje ile 2 bin 850 işçi ve bin 785 adet iş makinesi gece gündüz çalıştı. Kısa sürede Melen Çayı'ndan Şile Ağva'ya kadar olan Melen Hattı'nıntamamlanmasıyla Yeşilçay Sistemi'ne oradan Yavuz Sultan Selim Arıtma Tesisi'ne getirilen Melen Suyu ile İstanbullular kuraklık yılında bile su sıkıntısı yaşamadı.
"2 KITA SU TÜNELİ İLE BİRLEŞTİRİLDİ"
İstanbul'un sigortası Melen Projesi bünyesinde Dünya'da iki kıtayı birbirine bağlayan ilk ve tek uzun sualtı tüneli olan 5 bin 551 metre uzunluğundaki Boğaziçi Tüneli, Asya ve Avrupa'yı denizin 135 metre altından birleştirdi.
Konu ile alakalı bir değerlendirmede bulunan Bakan Veysel Eroğlu, Melen Projesiyle bugün İstanbul'a günde 700 bin metreküp su temin edildiğini, İstanbul'un suyunu 2071 yılına kadar teminat altına almak maksadıyla Sungurlu ve Osmangazi Barajları'nın da planlandığını söyledi.
B - Ülke'den ülkeye içme suyu
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kıbrıs'a su sağlayacak 1 milyar dolarlık "asrın projesi"nde 80 kilometrelik deniz geçişinde şu ana kadar 23 kilometre boru döşendiğini belirterek, geriye kalan boruların da kısa zamanda döşeneceğini söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek'le bakanlıkta bir araya geldi. Görüşme öncesi gazetecilere açıklama yapan Bakan Eroğlu, 1974 yılı Kıbrıs Barış Harekatı'nı yaşadığını ve o dönemde Türk ordusunda yedek subay olarak görev yaptığını belirtti. Eroğlu, Kıbrıs Barış Harekatı'nın önemine dikkat çekerek, "O harekat Kıbrıs Türkü'nün kurtuluşu için elzemdi, dolayısıyla ben de o dönemde asker olmaktan dolayı gurur duyuyorum" dedi.
Kıbrıs meselesinin çok daha öncesine dayandığını anlatan Eroğlu, "Enosis ve Kıbrıs'ın Rumlar tarafından ele geçirilmesi, Yunanistan'ın hakimiyeti kurması için yıllarca öncesinden hazırlık yapılmış, 1960'lı yıllardan itibaren. Lisedeyken afyonkarahisar'da bir miting tertip etmiştik, tertip heyeti başkanı da bendim. Netice itibariyle ben orada Kıbrıs semalarının 'Kıbrıs bizim canımız feda olsun kanımız' diye inlediğini hatırlıyorum. Dolayısıyla Kıbrıs bizim canımız, zaten Türkiye'de Kıbrıs için ne gerekiyorsa yapıyor ve yapmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.
Bakan Eroğlu, görüşmede su ve ormancılıkla ilgili meseleleri de görüşme fırsatı bulacaklarını belirtti. Kıbrıs'a ulaştırılacak suyun içme-kullanma suyu ve sulama suyu olarak kullanımı için ne gerekiyorsa yapılacağını anlatan Eroğlu, "En akıllıca yol ne ise onu mutlaka birlikte bulacağız ve uygulamaya başlayacağız" dedi.
Kıbrıs'ın su problemini çözecek "asrın projesi"nin yaklaşık 1 milyar dolara mal olacağını vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:
"Bununla ilgili Alaköprü Barajı bitti, su tutmaya başlıyoruz. Oradan Anamur'daki 10 bin metreküplük depo inşaatını tamamladık, kara yapıları bitti. Kıbrıs tarafında ise 'Geçitköy Barajı'nı 7 Mart 2014 saat 12.59'da bitireceğiz' diye söz verdik, o tarihte bitti. Hatta biz oranın etrafında muhteşem bir mesirelik alan kuruyoruz, yolları yapılıyor. Oraya turizm açısından çok önemli mesirelik bir alanı kuruyoruz, DSİ yolları yapmaya başladı. Daha önce anlaştığımız çerçevede Kıbrıs içerisinde ana dağıtım hatları yoktu, arıtma tesisleri yoktu, Kıbrıs tarafı yapacaktı. Ama biz gecikmesin diye içme suyu artıma tesisinin projesini yaptık, ana dağıtım hatlarında şu anda 3 büyük ihaleyle onlara da geldi. Bunlar ikinci safhada olan işler. 80 kilometrelik deniz geçişinin bütün boruları tamamlandı, malzemeler tamamlandı. Allah'a şükür boru döşeme işlemleri başladı. Hava şartları müsait oldukça boru döşeniyor. Şu ana kadar 23 kilometre boru döşendi, geriye kalan kısa zamanda döşenecek. Artık Kıbrıs tarafındaki dağıtım ve bunların işletilmesini birlikte görüşeceğiz."
Ormancılık alanında da büyük bir seferberlik başlattıklarını anlatan Eroğlu, Kıbrıs'ta halkın gelir seviyesini artırmaya yönelik kullanmak için projeler yapıladığını belirtti. Bakan Eroğlu, keçiboynuzu, harnup, badem, ceviz, zeytin gibi gelir getirici fidanların dikileceğini vurguladı.
C- 3 Barajın Ortasındaki Susuzluk
Kırklareli Barajı, Kayalı Barajı, Armağan Barajı arasında, yani tam ortasında bulunan ilimizin yıllardır İçme suyunu Çeşmesinden içemiyor olması.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol