Kirklareli Il Genel Meclisi'nin Åzubat ayi maratonu 1 Åzubat'ta basladi, 5 Åzubat'ta sona erdi. 5 günlük sürede Kirklareli'ne iliskin sorunlarin tartisilarak çözüm yollarinin arandigi toplantilarda komisyonlarin hazirladigi raporlar görüsüldü. Il Genel Meclisi toplantilarinda Longoz Ormanlari'nin korunarak turizme kazandirilmasindan kirliliginin son dönemecindeki Ergene Nehri'ne, tüm planlarda görünen ancak bir türlü yapilamayan çevre yolunun Kirklareli'ne kazandirilmasindan bugdaydaki kalite düsüklügünden kaynaklanan sikayetler nedeniyle yöreye uygun bugday çesitlerinin saptanmasi ve ekonomik kazanç saglayan etli kirmizi biberde yasanan kayiplarin belirlenmesine kadar pek çok konu gündeme geldi. Zaman zaman tansiyonun küçükte olsa yükseldigi Il Genel Meclisi, bu ayki toplantilarini sona erdirirken yeni dönemin toplantilari 1 Mart'ta baslayacak. Il Genel Meclisi Mart ayi toplantilari ile kente iliskin yeni sorunlari gündeme getirerek çözüm yollari arayacak.
Kirklareli Il Genel Meclisi'nin Åzubat ayinin ilk gününde baslayan toplantilari tüm hafta boyunca devam etti. Toplantilarda Çevre Yolu'ndan Ergene Nehri'nin kirliligine, Longoz Ormanlari'nin turizme kazandirilmasindan yöreye uygun bugday tohumunun belirlenmesine kadar birçok konu ele alindi.
Kirklareli Il Genel Meclisi'nin Åzubat ayi toplantilari 1 Åzubat'ta baslayip 5 Åzubat'ta sona erdi. Toplantilarda ilin sorunlari belinlenerek çözüm yollarina iliskin hazirlanan komisyon raporlari ele alindi. Toplantilarin ilkinde öne çikan konu Longoz Ormanlari ile Çevre Yolu oldu. Her iki önergede Il Genel Meclis Üyesi Aydin Karakoç tarafindan Meclis gündemine sunuldu. Karakoç, ilk önergesinde Longoz Ormanlari ve çevresini gündeme getirdi. Önergede Milli Park alani olan Longoz Ormanlari'nin diger milli parklardan farkli olarak bazi eksikleri bulundugunu vurgulanarak, korunmasi ve turizme kazandirilmasi için hangi yollarin izlenmesi gerektigine iliskin çalisma yapilmasi istendi. Konunun Meclis'in 3. bilesiminde görüsülmesine karar verilirken Longoz Ormanlari ile ilgili olarak 3. bilesimde alanin korunmasi ve turizme kazandirilmasina yönelik verilen önerge oylanarak kabul edildi. Konuya iliskin görevlendirilen Çevre Komisyonu ile Özel Komisyon bu tarihten sonra Mayis ayina kadar çalisarak Longoz Ormanlari için nelerin yapilmasi gerektigine iliskin bir rapor sunacak.
Çevre yolu
Ayni Meclis toplantisinda öne çikan bir diger konu ise Kirklareli'nin olmayan çevre yolu idi. Tüm planlarda yer almasina karsin bu güne kadar bir çevre yolu yapilmayan Kirklareli'ne çevre yolu yapilmasi için tavsiye karari alinmasina yönelik önerge yine Aydin Karakoç tarafindan verildi. Önergede bir çevre yolunun olmamasinin hem ekonomik hem de trafik yönünden ile yükler getirdigi vurgulandi ve yapilasmaya iliskin olumsuzluklar doguracagina vurgu yapildi. Çalismalarina simdiden baslanacak bir çevre yolunun yapim asamasina ancak 10 yil içinde gelebilecegine dikkat çekildi. Konu hakkinda ki görüsmeler Meclis'in 4. bilesimine birakilirken 4. bilesimde Çevre yolunun Il Genel Meclisi'nin çalisma alaninda olmadigi belirtilse de Il Genel Meclisi'nin ilin tüm sorunlariyla ilgilenmesi gerektigine karar verilerek bu yönde tavsiye karari alindi.
Bugday ve etli kirmizibiber
Il Genel Meclisi'nin üzerinde durdugu bir diger konu ise bugdaydaki kalite düsüklügünden kaynaklanan sikayetler nedeniyle yöreye uygun bugday çesitlerinin saptanmasi ve ekonomik kazanç saglayan etli kirmizi biberde yasanan kayiplarin da belirlenmesine yönelik çalismalar idi. Bu konuda hazirlanan Tarim Komisyonu Raporu Åzahin Arslan tarafindan okundu ancak rapora yönelik elestiriler daha çok ön plana çikti. Bazi Meclis üyeleri raporun eksik oldugunu savunurken bazi Meclis üyeleri de hazirlanan raporda sorunlarin belirlenmesinin yani sira çözüm yollarina iliskin bilgilerinde yer aldigini öne sürdü. Rapor hakkindaki görüsmeler bir sonraki toplantiya kaldi. Bir sonraki toplantida ise elestirilen rapor kabul edildi. Buna ek olarak toprak tahlili sonucu kireç desteginin saglanmasina yönelik Meclis tavsiye karari, küçük tarlalarin birlestirilmesine yönelik toplastirma tavsiye karari ile kararlarin milletvekilleri, Edirne Il Genel Meclisi, Tarim Il Müdürlügü yetkililerine bildirilmesi yönünde karar alindi.
Tohumun patronu...
Bugday ve etli kirmizibibere iliskin raporun görüsüldügü toplantida raporun yani sira elestirilen bir baska konu ise çiftçilerin bilgi eksikligi idi. Il Genel Meclis Üyesi Selahattin Birkaya, çiftçinin hangi ürünü nerede ekecegi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadigini savundu. Birkaya, ilgili kurumlarin çiftçiyi bilgilendirmesi gerektigini vurguladi.
Ayni toplantida söz alan Il Genel Meclis Üyesi Hüseyin Taskin ise tohumculuk alaninda Israil'in artan gücüne dikkat çekti. Taskin, Hükümetin tarim politikalarinin Türk çiftçisini korumaktan çok yabancilari korumaya yönelik oldugunu savundu. Taskin, Israil'den alinan tohumla yapilacak bir ekimin faydalarindan çok zararlari oldugunu, bu ülkeden alinan tohumla ekim yapilmis bir tarlada baska bir tohumun kullanilamadigi gibi topragi kanserojen hale getirdigine dikkat çekti.
Üniversitelere yüklendi
Il Genel Meclisi'nin 3. bilesimine Yurdaer Ulus damgasini vurdu. Il Genel Meclisi'nin 2. bilesimine ara verildigi sirada arkadaslarina Meclis Toplanti Salonu'nda yüksek sesle üniversiteleri sikayet eden Ulus, 3. bilesimde elestirilerini kürsüye tasidi.
Bir önceki toplantida Israil'in tohumculuk alanindaki yükselisinin belirtildigini animsatan Ulus, tohum alaninda Türkiye'de suçun üniversitelerde oldugunu savundu. Üniversiteleri "uyumakla" suçlayan Ulus, üniversitelerin "memur yetistirme" zihniyetinden kurtularak arastirmaci yetistirmesi gerektigini söyledi.
Tavsiye kararlari artinca
Il Genel Meclisi görüsmeleri sirasinda verilen önergelerle alinan tavsiye kararlarinin fazlaligi Il Genel Sekreteri Raif Kelep'i de harekete geçirdi. Il Genel Meclisi'ne Iç Isleri Bakanligi'nin tavsiye kararlarina iliskin yazisini gönderen Kelep'e tepki Il Genel Meclis üyesi Hasan Dag'dan geldi. Dag, kimsenin art niyetli oldugunu düsünmedigini ancak yazinin bir "uyari" yazisi oldugunu, AK Parti'li grup tavsiye karari alirken gönderilmeyen yazinin CHP'li grup tavsiye karari alirken gönderilmesinin nedenini sordu. Üstü örtülü de olsa bunu çalismalari engellemeye yönelik bir eylem olarak gördügünü anlasilan Dag'in açiklamalarina karsilik bir sonraki toplantida Il Genel Meclisi üyelerine kürsüden hitap eden Raif Kelep'in açiklamasi, nihai sonuca ulasma ihtimali görünmeyen konularda tavsiye karari alinmasinin bir yarari olmadigina iliskindi. Kelep, ayni geminin yolculari da olduklarini belirttigi konusmasinda Meclis çalismalarina etki etmek gibi bir amaçlari olmadigini da vurgulayarak Içisleri Bakanligi'nin genelgesinin tam olarak bilinmedigi düsüncesi içinde yine Meclis üyelerini asil islerinden uzaklasmasini önlemeye yönelik hareket ettigini söyledi.
Ergene Raporu elden...
Il Genel Meclisi'nin Åzubat ayinin son toplantisinda alinan bir karar ise Meclis'in "isleri siki tuttugu" seklinde yorumlandi. Ergene Nehri'nin kirliligine iliskin Çevre Komisyonu'nun hazirladigi raporun Meclis üyelerince elden verilmesi kararinin alindigi toplantida konuya iliskin önerge sözlü olarak Meclis üyesi Ali Kamuran Koçyigit tarafindan verildi. Il Genel Meclisi Ankara'da ilgili bakanlik ve kurumlara teslim edilecek rapor için Nedim Orcan, Ali Kamuran Koçyigit, Hüseyin Taskin ve Ismail Dagci'yi görevlendirdi. Il Genel Meclisi'nin son toplantisinda alinan bu kararla Åzubat toplantilari sona ererken Il Genel Meclisi kentin sorunlari ve çözüm yollarina iliskin yeni konularini görüsmek üzere 1 Mart Pazartesi yeniden toplanacak.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol