"Igneada'da oynanan oyunlara dikkat!"

Igneadadaki Baligimizi, Suyumuzu ve Longozumuzu Koruyalim toplantisinin ardindan Silivri Çevre Derneginin Baskani Ali Korsandan gündem yaratan açiklamalar geldi.
Igneadaya yapilmasi tasarlanan Kazikli Yanasma Iskelesine karsi çikan yöre halki ve sivil toplum örgütleri, 3-4 Kasim 2007 tarihlerinde, Igneada Liman Kahvehanesinde, Baligimizi, Suyumuzu ve Longozumuzu Koruyalim konulu bir tartisma toplantisi düzenledi. Bölgemize yapilmak istenilen Zehirli ve Kimyasal Atik Bertaraf Tesisine karsi mücadele veren Silivri Çevre Dernegi de toplantiya, Türkiye Yesilleri Uluslararasi Koordinatörü Ender Eren ve yine Türkiye Yesillerinden Dr. Süleyman Yildiz ile birlikte katildi.
Igneada Dogal Ekosistemi Koruma ve Bölgesel Yasami Destekleme Dernegi (IDE) ile S.S. Limanköy Balikçi Kooperatifi Baskanligi isbirligiyle düzenlenen toplantiya; TEMA Genel Müdürü Uygar Özesmi baskanlik yapti. Toplantiya Istanbul Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadioglu, Istanbul Üniversitesi Ormancilik Ekonomisi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Ok, Istanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Bayram Öztürk ve Yüzüncü Yil Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sari ile sivil toplum örgütlerinden temsilciler katildi.
Toplantiya katilan Silivri Çevre Derneginin Baskani Ali Korsan, Türkiye Cumhuriyetinin altina imza koydugu için yasal sorumlulugu bulundugu Bern Sözlesmesi geregince korunmasi gereken Tehlike Altindaki Habitatlar bölgesi olan, ayrica Yaban Hayati ve Longoz Tabiatini Koruma Sahasi ile Küresel Ölçekte ve Avrupa Ölçeginde Tehlike Altindaki Bitki Türleri barindirdigi için koruma altinda olmasi gereken bir yere yapilmasi planlanan Kazikli Yanasma Iskelesinin, bölgenin ekosistemini mahvedecegini belirtti.
Dünyanin ender ekosistemlerinden biri oldugu için korunmasi amaciyla yillardir Birlesmis Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) destegi ile milyonlarca dolarlik bir proje sürdürülürken, Igneada körfezine "Kazikli Yanasma Iskelesi" yapilmasinin, akillarda farkli farkli soru isaretleri yarattigini vurgulayan Korsan, söyle dedi "Igneada körfezine yapilacak iskelenin, Vizenin Evrencik köyünde kurulmakta olan çimento fabrikasinin ihtiyaci olan ham maddeyi ve yakit için kullanacagi kömürü bosaltmak ya da imal ettigi çimentoyu ihraç etmek için kullanilacagi söylenmektedir. Fakat bu iskelenin, Trakyanin Karadeniz kiyisindaki en büyük iskelesi olmasi sebebiyle, Trakyada yapilmak istenilen Zehirli ve Kimyasal Atik Bertaraf Tesisi ile de baglantili olma ihtimali olabilir.
Karadenize komsu ülkelerin zehirli ve kimyasal atiklari satin alinip, bu iskele araciligiyla Türkiyeye, bölgemize tasinmasi tasarlaniyor olabilir. Bizim buna geçit vermemiz düsünülemez. Türkiyenin herhangi bir yerinin çöplük alani olarak düsünülmesine bile izin vermeyecegiz."
Igneadaya yapilmasi tasarlanan "Kazikli Yanasma Iskelesi"nin 47 km. boyunda 100 m. eninde bir orman kiyimina yol açacagini hatirlatan Silivri Çevre Dernegi Baskani Ali Korsan, üzerinden iskele geçecegi için Bati Karadenizdeki en genis balik merasina veda edilecegini, yemyesil olan bölgenin Büyük Çekmecenin Mimarsinan beldesi gibi çimento tozuna bulanmis gri bir yer olacagini ve çimento fabrikasi için Igneada-Vize arasinda yasanacak kamyon trafiginin, yollarin fazla rampali ve virajli olmasi nedeniyle trafik kazalarina yol açacagini belirtti.
Istranca Derelerinden Istanbula su getirme projesinin 3. ve 4. ayagi olan Rezve ve Bulanik Deresi projelerinin uygulamaya konulmadan önce mutlaka Çevresel Etki Degerlendirme (ÇED) çalismasi yapilmasi gerektigini söyleyen Korsan, "Kazikli Yanasma Iskelesi"nin de bir oldu bittiye getirilip ÇED Raporu süreci yasanmadan yapilabilecegine dikkat çekti.
Bu konuda, bölgedeki sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin takipçi olmasi gerektiginin altini çizen Korsan, bölgenin, Türkiye ve dünya için öneminin unutulmadan ÇED Raporlarinin seffaf, tarafsiz ve katilimci ekiplerle ve denetlenebilir bir anlayisla yapilmasinin sart oldugunu vurguladi.
Silivri Çevre Dernegi Baskani Ali Korsan, Türkiyenin Kyoto Protokolünü bir an önce imzalayip uygulamaya geçmesini talep ederek sözlerini bitirdi.
Iki gün süren toplantinin sonunda, toplantiya katilan bilim adamlari ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri tarafindan bir sonuç bildirgesi hazirlanarak kamuoyuna duyuruldu.

Paylaş

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol