Kırklareli'de turizm denince ilk akla gelen belde olan iğneada giderek büyüyen bir sorunla yüzleşmek zorunda...
Önadım Haber
İğneada hem konumu hem de sahip olduğu doğal güzellikleriyle gerçek anlamda Cennetten bir köşe olma özelliği taşıyor. Avrupa'nın en büyük Subasar ormanlarına ev sahipliği yapan iğneada Turizm pastasından yeteri kadar pay alamıyor.
İğneada, diğer turizm bölgelerine nazaran kısa süren deniz sezonu ve karadenizin zaman zaman hırçın tavrı nedeniyle yaz turizminde belli dezavantajlara sahip, ancak doğasıyla ortaya çıkan avantajını da kullanmaya çok niyetli değil gibi. Doğasını koruyarak yıl boyunca sürecek bir turizm anlayışı yerine , kısa sezonuyla diğer turistik beldelerin yolundan gitmeye çalışıyor.
Sokak Hayvanları Sorunsalı
nüfusu yaklaşık 2500 kişi olan iğneada 'da 1000 e yakın sokak köpeği bulunuyor.İğneada'yı kış aylarında ziyaret ettiğinizde hem sokak hayvanları hem de iğneadalılar tarafından bu sayı ve yaşam tarzı yadırganmıyor. dükkanların önünde uyuyan köpekler ne halkı ne de esnafı rahatsız ediyor. kendi içinde gayet mutlu ve mesut bir belde görünümü veriyor. Ancak Sezon açılıp yoğun turist ziyaretleri başlayınca aynı mesut tablo geçerli olabilecek mi?
Bir araştırma şirketinin temmuz 2024 tarihinde yaptığı bir araştırmaya göre sokak hayvanlarından rahatsızlık duymayan insanların oranı Türkiye de %22. Yani %78 lik bir oran şu veya bu şekilde rahatsız ya da tedirgin.
Sokak Hayvanlarından rahatsız olan oran bu kadar yüksek iken Turizm Beldesi olma hedefi ne kadar gerçekçi? İnsanlar tedirgin olabilecekleri bir bölgeyi tatil için ne kadar tercih edebilir?
Sokak Hayvanlarının Milli Parka Etkisi
İğneada Longoz ormanları Milli Parkı su basar ormanları kadar biyoçeşitliliği ile de öne çıkar . Bir çok memeli ve kuş türünün üreme bölgesi olan Milli Parkta Yüksek sayıdaki Sokak hayvanlarından etkileniyor. Sokak hayvanlarının sayılarının fazlalığı yeterli beslenememelerine sebep oluyor, yeterli beslenemeyen bu canlar da kendi besinlerini kendileri bulmak zorunda. Birçok kuş türü sokak köpeklerinin rahatlıkla ulaşabileceği konumlarda yuva kuruyor ve maalesef zaten neslini devam etmekte çok zorlu süreçleri atlatan kuşlar da Sokak köpekleri gibi yeni bir hasımla tanışmak zorunda.
Sokak Köpeklerinin sürüler oluşturup karaca avladıklarına dair kayıtlar da mevcut bir kaç yıl önce çekilen fotoğrafta sokak köpekleri tarafından kovalanmasının ardından kaçış yolunu mert gölünü baştan başa yüzerek geçmekte bulan bir karaca görünüyor.
Vizyonunu Turizm beldesi olma yönünde oluşturan İğneada bir şekilde bu sorunla uzlaşı ile yüzleşmek zorunda. ÖNADIM GAZATESİ
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Demirköy Şampiyonluk Yolunda Taraftarını Bekliyor
31 May 2026 -
“Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artıracak düzenlemeleri yakın zamanda devreye almayı hedefliyoruz”
23 May 2026 -
Uzunköprü’de Dallık Coşkusu Yarın Başlıyor
30 May 2026 -
CHP Lüleburgaz’da SMS Krizi
31 May 2026 -
Uzunköprü’de Üreticiler Dikkat! Tüm Köylerde İlaçlama Yapılacak
30 May 2026 -
Kurban Bayramı’nda Kesim Yerlerine Sıkı Denetim
29 May 2026
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Akalın’dan Yoğun Mesai: Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 2 Önemli Dosya Sundu TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na OSB Brifingi Verdi!
15 Haz 2026 -
“Türkiye ekonomisini şoklara karşı dirençli hale getirdik”
19 May 2026 -
500 Enstrümanlık Koleksiyonuyla Müzik Müzesi Kapılarını Açtı
19 May 2026 -
Kırklareli Valisi Turan'dan Gençlere Anlamlı 19 Mayıs Mesajı
19 May 2026 -
Belediyedeki Görev Değişikliklerinin Altında Hangi Sebep Yatıyor?
20 May 2026 -
Brüksel- Ankara- Uzunköprü Hattında Sıcak Temas!
20 May 2026
Son Yorumlar
- \"KIRMIZI BUĞDAY AYRILMIYOR\": Teşekkürler Uşaktan selamlar doğrusunu öğrendim nihayet...
- Babaeski Kartalları’nda yeni yönetim belli oldu: Bu adamlar ne işe yapar yönetim de mütahit mi fabrika çalışanı mı...
- Yesilyurt Gazetesi sahibi Elmas Cankurt, oglunu evlendirdi: Heyy gidi rahmetli kadir gökçe belediye başkanıyken belediye salonundaki mütavazi düğünümüze davet e...


Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol