İğneada’da Çimento Limanı Projesi yeniden gündemde!

Kırklareli’nin biyolojik çeşitliliğiyle ünlü ve Avrupa’nın en büyük longoz ormanına sahip İğneada beldesinde, daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen “Çimento Limanı Projesi”nin yeniden hayata geçirilmek istendiği haberlerinin bazı yayın organlarında yer bulması ile vatandaşlar “İğneada’ya çimento limanı kurulacak mı?” sorusunu sormaya başladı

Kırklareli’nin eşsiz doğası ve devasa longoz ormanı ile ünlü beldesi İğneada’ya bir süre önce yapılması planlanan ve son olarak ÇED Raporu’nun hazırlanması aşamasındaki “Çimento Limanı Projesi” yeniden gündemde. Nitekim bazı yayın organlarında çıkan haberlere göre; Limak’a bağlı olduğu belirtilen Ada Liman İşletmeciliği’nin liman için hazırladığı ÇED raporuna bakanlık olumlu görüş bildirdi. Hal böyle olunca da; yöre halkı “İğneada’ya çimento limanı kurulacak mı?” sorusunu sormaya başladı.
Yöre halkı
şiddetle karşı çıkıyor
Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı beldesi İğneada, Avrupa ve Türkiye’nin en büyük longoz ormanına sahip olmakla birlikte, içinde barındırdığı nesli tükenmekte olan bitki ve hayvanlarla azımsanmayacak bir biyoçeşitliliğe sahip. Balıkçılık, ormancılık ve turizmin halkın birincil geçim kaynağı olan İğneada’nın en önemli plajlarından Dalyan’a yapılması planlanan çimento limanı yöre halkı başta olmak üzere vatandaşlar tarafından büyük tepki görmüştü. 2012’de İğneada’da çimento limanı yapmak isteği, Limanköy Balıkçılık Kooperatifi’nin itirazıyla Danıştay’dan dönen Traçim Çimento Fabrikası’nın 3 yıl sonra Ada İnşaat isimli bir şirketle anlaşarak yeniden liman yapılmak üzere ÇED raporu hazırlatmasıyla konu aylar önce gündeme gelmişti.
Bakanlık’tan ÇED raporuna olumlu yanıt
Geçtiğimiz günlerde bazı yayın organlarında konuyla ilgili yeni gelişmeler yaşandığı bildirildi. Nitekim www.diken.com.tr haber sitesinde yer alan habere göre; Limak’a bağlı olduğu belirtilen Ada Liman İşletmeciliği’nin liman için hazırladığı ÇED raporuna bakanlık olumlu görüş bildirdi. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret Türkkan’ın ise proje için, “İğneada’nın ölüm fermanı” dediği kaydediliyor. Haberde; limanın yapılacağı koyun Karadeniz’in en doğal şeridi olduğunu ve bölgenin Longoz ormanlarının yanı başında yer aldığına dikkat çeken Doğal Hayatı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret Türkkan’ın “Orası aynı zamanda balık üreme bölgesi. Balıkçılığa ve deniz yaşamına da zarar verecek. Bu proje İğneada’nın ölüm fermanı anlamına gelecek” sözleri kaydedildi. Diğer yandan, limana giriş yapacak ağır taşıtlar için yol ve köprü inşasına başlandığını dile getiren Türkkan’ın, konuya ilişkin itirazda bulunacakları bildiriliyor.
“Longoz ormanları
mezarlığa dönüşecek!”
İleri Haber’den Rıfat Doğan’ın haberine göre ise; milli park statüsüne sahip longoz (susabar) ormanlarının dibinde kurulması planlanan çimento limanına ait tanıtım dosyasında, limana sadece çimento ve kimyasal zehirli katı atık taşıyan gemilerin yanaşacağı ve liman sahasının tümünün klinker (çimento üretimi sırasında pişmiş kil ve kalkerlerin birleşiminden oluşan iri taneli malzeme) öğütme sahası olarak kullanılacağı belirtiliyor. Plana göre mevcut balıkçı limanının önüne 700 metrelik büyük bir liman mendireği çekilerek, limanın arka tarafındaki plaj ile öğretmenler kampı da denilen sahil alanı komple kapatılacak. İğneada balıkçı limanı ise Beğendik Köyü’ne yeni yapılan balıkçı limanına taşınacak. Projenin hayata geçirilmesi durumunda İğneada Körfezi ve longoz ormanları, günde 300 çimento kamyonunun geçeceği bir mezarlığa dönüşecek.
Deniz içindeki biyolojik hayat alt üst olacak
Kırklareli Belediyesi, Demirköy Belediyesi, Limanköy Su Ürünleri Kooperatifi ve DAYKO gibi kuruluşlar başta olmak üzere çoğu vatandaş İğneada’ya liman yapılmasını istemiyor. Nitekim İğneada, Trakya’nın en önemli turistik bölgesi olmakla birlikte yaz aylarında yerli yabancı turistle dolup taşıyor. İğneada’da çimento limanı gerçekleşirse günde 300 ağır yük kamyonu Vize-İğneada arasında gidip gelecek. Virajlı bir güzergaha sahip Demirköy-İğneada hattındaki bu yoğun trafik hem doğal çevreye zarar verecek hem de turistlere sıkıntı yaşatacak. Diğer yandan İğneada Körfezi balık rezerv alanı olmakla birlikte, çimento limanı yapıldığında liman için deniz dibi taranacak, milyonlarca ton hafriyat denize dökülecek ve deniz içindeki biyolojik hayat alt üst olacak. Körfezdeki doğal balık üreme alanı ve balıkların yumurtladığı deniz çayırları çimento limanı ile birlikte yok olacak. Bunun yanı sıra her yıl limana yaklaşacak 150-300 arası geminin yaratacağı petrol-sintine kirliliği de balık üreme alanlarına büyük zarar verecek.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Böyle bir doğa felaketine karşı çıkacak hiç bir kurum veya kuruluş yok mudur. Bu kadar mı sahipsiz iğneada.