İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nda inceleme

Kırklareli Valisi Osman Bilgin yanındaki heyetle birlikte İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nı gezerek incelemelerde bulundu. Vali Bilgin ve beraberindekiler sonrasında  Erikli Longozu’nda bir doğa yürüyüşü yaptı.

Milli Park Ziyaretçi Merkezinde 13 Haziran tarihinde yapılan incelemelerde Vali Osman Bilgin’e 55.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan da eşlik etti.
Konuyla alakalı yapılan açıklamada; “Kırklareli Valimiz Sayın Osman BİLGİN, 13.06.2019 tarihinde beraberindeki heyet ile birlikte İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nı ziyarette bulunmuşlardır. Ziyarete Kırklareli Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürümüz Sayın Murat Deniz eşlik etmiştir. Ziyaret kapsamında, Milli Park Ziyaretçi Merkezinde incelemelerde bulunan Sayın Bilgin, sonrasında Erikli Longozu’nda bir doğa yürüyüşü gerçekleştirmiştir” ifadeleri kullanıldı.
İğneada Longoz Ormanları
Millî Parkı
Milli park, Bulgaristan sınırında yer alan İğneada beldesi sınırlarında yer alır. Yöreyi Türk topraklarına katan İne Bey'in adı yerleşmeye verilmiş, zamanla İğneada'ya dönüşmüştür. Değişik koruma statülerine sahip alanlar birleştirilip Türkiye'nin 39.milli parkı oluşturulmuştur. Alan bataklıklar, subasar orman, tuzlu ve tatlı su gölleri ile kıyı kumullarını bir arada barındıran ekosistemlerden birisidir. Karadeniz'e kıyısı vardır. Yıldız dağlarından Karadeniz'e ulaşan derelerin biriktirdiği alüvyonlar longozu oluşturmuştur. İğneada'nın kuzeyinde Erikli Gölü, güneyinde Mert Gölü yer alır. Kıyı boyunca uzanan kumul sistemini İğneada yerleşmesi kesintiye uğratır. 50-60 metre genişliğindeki kumullar güneydeki Saka Gölüne kadar uzanır. Uzunluğu 10 km kadar olan kumullar üzerinde kendine has bitkiler yaşar. Kumullar karadaki bataklık, göl, longoz gibi tatlı su ekosistemleri ile denizi birbirinden ayırır. Milli park alanında beş göl bulunur. Erikli Gölü lagün olmakla birlikte yazın denizle bağlantısı kesilir. Çavuşdere akarsuyunun denize ulaştığı yerde Mert Gölü bulunur. Parkın güneyinde denizden kumullarla ayrılan bir diğer göl ise Saka Gölüdür. Pedina gölü ve Hamam gölü ise 1–2 km içeride bulunur. Longoz ormanları ve kumullar alandaki hassas ekosistemlerdir. Güneydoğu Avrupa'ya has meşe-kızılağaç-dişbudak ormanlarının temsilcilerinden; sulak alanlarda dişbudak ve kızılağaç, kuru alanlarda meşe türleri yaygındır. Ormanlar sarılıcı bitkiler bakımından da zengindir. Yaban kedisi, yaban domuzu, yaban tavşanı, kır tavşanı, karaca, ağaç sansarı, kurt, porsuk, tilki, gelincik, susamuru, alacalı kokarca, büyükkulaklı yarasa, milli parkta yaşayan memeli türlerindendir. Kuş türlerinden önemli olanlar; Ak kuyruklu kartal, yeşil ağaçkakan, küçük orman kartalı, baykuş, ibibik, kara leylek, yalıçapkını, gri balıkçıl, ile kara ağaçkakandır. Karadeniz'den kış mevsiminde hamsi ve kalkan balığı, yaz mevsiminde istavrit, mezgit ve dil balığı bulunur. Tatlı sularda kefal, alabalık, gümüş balığı yaşar. Sürüngen türlerinden; pürtüklü semender, Trakya tosbağası, engerek yılanı, oluklu kertenkele, küpeli su yılanı yaşamaktadır. Alanda yapılabilecek aktiviteler şu şekilde gruplandırılabilir: fotoğrafçılık, kuş gözlemi, ekoturizim, orman ve dağ sporları, kumul, lagün, longoz ormanı, mevsimsel bataklık, çayır, turbalık, piknik. İğne adaya İstanbul'dan hareket eden otobüs seferleriyle ulaşmak mümkün. Alanda bulunan otel ve pansiyonlardan yararlanmanın yanında çadır kampı yapma imkanı da bulunur.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Longoz ormanlarındaki gelişigüzel turizme ve etkinliklere son verdirin lütfen. Denetlemeleri arttırın. Herkes ormanın içinde. Çer çöp herşey. Oteller müşterilerini o korkunç atv denilen araçlarıyla gezidirken doğal yaşam alanlarındaki huzuru bozuyorlar. Avcılar keza. Size ne kadarı gösterilmiştir bilemiyorum ama ormanın derinliklerine kadar çöp dağları var.