Türk Sanat Müzigini dinlerken yazi yazmak çok hosuma gidiyor. Kirklareli Istasyon Caddesi’nde Emirgan parkina Sabahattin Ali’nin büstü kondu. 25 Åzubat 1907 tarihinde Bulgaristan Egridere köyünde dogan sair ve yazar 2 Nisan 1948 yilinda Üsküp korusunda Ali Ertekin tarafindan öldürüldü. Sabahattin Ali etkinliklerine kizi Prof. Dr. Filiz Ali ve yazarlar gelecek. Güzel konusmalar yapilacak. Parkin adi Sabahattin Ali parki olacak. Ben Sabahattin Ali’nin siirlerini severim. Iyi bir sairdir. Edebiyati bilen sairlerimiz, romancilarimiz, hikayecilerimiz var.. Eski sairlerin romantik sevda siirlerini okumak hosuma gider. Emirgan Parkinin sahibi Kadir Atik parki güzellestirdi... Yemyesil bir cennet kösesinde sevda sarkilarini dinlemek eski gönül yaralarina melhem olur.. Bir Sabahattin Ali etkinliginde Üsküp Korusundayken esi Aliye Ali Hanimla konustum. Yillar önce Belediyenin alt salonunda Sabahattin Ali fotograflari sergisi açilmisti. O gün Türkan Saylan hanimla kisa bir söylesim olmustu. 68 li yillari kisaca anlatmistim. Kibar, aydin bir insandi. Ruhu sad olsun.
1960-1971-1980 darbelerini yasadik. Hukuk ve demokrasi içinde siyasilerin birbirlerine saygi ve sevgisinin oldugu ortamlarda yasansaydi darbeler, kardes kavgalari yasanmayabilirdi. Gelismis ülkelerde, sanayi toplumlarinda sosyal, kültürel, siyasal ortam oturmustur. Sert, hasin kavgalar pekaz olur. Iki dünya savasi yasamis, acilar içinde kalmis uygar toplumlarda sistem yerlesmistir.
Sovyetlerin çöküsüyle dünyanin kabadayisi Amerika olmustur.
Küresel kriz Amerika’yi, Avrupa’yi, dünyamizi olumsuz etkiledi. Krizsiz bir dünya bence hayal.. Vurmali çalgilar üstadi Burhan Öçal: “Kirklareli’nde eski arkadasliklar çok güzeldir” deyince onu kutlamistim. 2009 ortalarinda küresel krizin etkilerinin azaldigini anlatan eski Merkez Bankasi Baskani Süreyya Serdengeçti ile Kirklareli Ticaret Borsasi’nda tanismistim. Her bes, on senede kapitalist toplumlarda kriz olabilir. Sabahattin Ali etkinliklerine katilan pek çok yazar arasinda Cumhuriyet Gazetesi yazarlarindan Ilhan Selçuk’u, yakinda kaybettik. 68 kusaginin çok sevdigi Ilhan Selçuk agabey üzerine pek çok yazarin köse yazisini okudum. Feodal toplumun derin izleri doguda egemendir. 50 veya 100 yil içinde dogu toplumlari insanca, uygar bir yönetim içinde yasayabilecek ortami yakalayabilir. Bu bir umuttur.
Altibin sene önce Kirklareli Asagipinar’da agaç kulübelerde yasayan, çanak çömlek yapan, tarim yapan, hayvan bakan insanlar yasiyordu. Asagipinar dokuz kez kurulmus. Prof. Dr. Mehmet Özdogan’in gayretleriyle hersey ortaya çikarildi.. Yardimcilari Doçent Necmi Karul, asistan Eylem Özdogan ve arkeologlar titiz çalismalariyla Kirklareli tarihine büyük hizmette bulunmuslardir. Onlara minnettariz.
Ahmetlerden bir arkadas: “Yillar önce dedem Kirklareli hududunda Ahlatli köyünde gümrük muhafaza memurlugu yapmis. Bunu bir yasli amca bana anlatti” dedi. Malkoçlar köyünde gümrük binasi simdi kahve olmus.. Köylülerle söylesi yapmistim. Kofçaz Malkoçlar’dan Süloglu’na oradan da Edirne’ye giden bir yol varmis.. Bulgaristan’a sosyalist rejim gelince gümrük binasini kapatmisiz...
30.06.2010 günü Büyükyoncali dogumlu sair ve yazar Hasan Akarsu ile Tekirdag’in Saray ilçesinde kisa bir söylesim oldu. Yolda bir siir kitabini okudum Köy enstitülü ögretmenleri anlattigi kitabini inceledim. Çok efendi bir kardesimiz.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol