Sunu evvela söylemek lazimdir. Cumhuriyet tarihinde Atatürk’e düsman insanlar oldugu gibi Ismet Inönü’ye de düsman insanlar vardir. Atatürk’e düsman olanlar, düsman edilenler Halifeciler, Padisahçilar ve yenilik karsitidirlar. Inönü’nün düsmanlari ise daha degisik tipte ve karaketrde olanlardir. Bunlar Atatürk’ün emirlerini, kararlarini harfiyen yerine getiren, yenilik düsmanlarinin üstüne kararlilikla giden ve bastan beri Atatürk’ün elinden tuttugu, yaninda yanindan ayirmadigi Ismet Inönü'yü sevmemislerdir. Bu daha 1920 de Ankara Hükemeti kuruldugu sirada belli olmustur. Bilindigi Üzere Istanbul'dan Anadolu'ya, Milli Mücadele için geçen komutanlarin içinde rütbesi kidemi az en küçük olan Ismet Inönü'dür. Buna ragmen Atatürk onu Ankara Hükümeti'nin ilk Genel Kurmay Baskani yapmistir. Oysa Ankara'da o sira 18 dolayinda yüksek rütbeli komutan vardir. Daha sonra Inönü, Bati cephesi Komutani olmustur. Yunanlilarla Milli mücadelenin, Istiklal Savasi'nin muharebelerini Inönü yapmis, Atatürk'ün ifadesiyle milletin tersine giden talihini degistirmistir.
Bundan baska Ilsmet Inönü Atatürk için kendisinden sonra IKINCI ADAM olarak görev yapmis göreve getirilmistir. Yunanlilarin Ateskes ve Baris isteklerinin takvimini Mudanya Mütarekesi’de Ankara Hükemetinin ve Genel Kurmayi'nin bas delegesi olarak Inönü yapmistir. Lozan Baris Antlasmasi’nin
bas mimari Ismet Inönü olmustur. Ve cumhuriyetin kurulmasinda Atatürk!ün yaninda o vardir. Mustafa Kemal'in 5-6 yil içinde yaptigi bütün köklü devrim’lerin Basbakani o dur. Cumhuriyete bas kaldirilan acimasizca ezip bastiran, yok eden Ismet Inönü'dür. Inönü, Atatürk ne dediyse fazlasiyla yapmis ve bu yüzden basta Atatürk’ün Çevresi'nde olan dalkavuklarin, Atatürk' e uzak kalanlarin, devrimden zarar görenlerin bas düsmani durumuna gelmistir. Atatürk’ ün ölümüne yakin zamana kadar Ismet Inönü hep Atatürk'le beraber olmustur. Ancak Atatürk'ten sonra sahnede görülen Inönü bir baska Ismet Inönü’dür. Atatürk Devrimi, Atatürk Düsmanlari baglaminda kati hareket eden Inönü gitmis, onun yerine uzlasmaci, devrimi sulandirmaya yatkin, iç dengeleri kurmada yumusak bir Inönü politika sahnesinde yer almistir. Bundan dolayi da bazi tarihçiler, yazarlar Ismet Inönü'nün REDDI MIRAS yaptirim, yani Atatürk’ün MIrasi'ndan saptigini ileri sürmüslerdir,i bunda biraz olsuns gerçek payi vardir.
Ismet Inönü, Atatürk' ten sonra Cumhurbaskani olunca Atatürk'ün muhaliflerini affetmis onlara ikbal ve iktidar ihsan etmistir. Kazim Karabekir’in kizi ne derse desin, cumhuriyete muhalfet gösteren Kazim Karabekir’i Meclis Baskani yapmistir. 1947-1948 yillarinda Kazim Karabekir Meclis Baskani olarak Inönü’den sonra protokolda Ikinci Adam’di. Bu sifatla 1946 yilinda Trakya’da yaptigi bir gezi sirasinda bizim Kepirtepe Köy Enstitüsü’ne de gelmistir.
Bugün Basbakan’in ileri sürdügü, pillardan, duvarlardan Atatürk’ün resimlerinin kaldirilmasi nedeni tartisilmalidir. Ismet Inönü’nün yanlisi Cumhuriyet Dönemi’nde bir Osmanli Gelenegi’ne uymasi, onu devam ettirmek istemesi olmustur. Bilindigi gibi Osmanlilar’da sultanlar, padisahlar degistikçe paralarin, pullarin üstündedki tugralar da degismistir. Tabii Padisahligi yikanlarin basinda gelen Inönü’nün bir Padisah Gelenegi’ni sürdürmek istemesi yanlis ve çeliski olmustur. Biz o 1940’li yillarda Ismet Inönü’ye bu soruldugunda onun bu gelenegi uydugunu söyledigini hatirliyoruz. Nitekim bir süre sonra da bu yanlis düzeltilmistir. Bu vesileyle Inönü konusunda sunun altini çizerek söylemek gerekirse çok partili hayatta cumhuriyet düsmanlarina karsi cumhuriyetin geçmisini, temel ilkelerini onun kadar savunan bir baska lider çikmamistir. O Atatürk’ten sonra DEVLET GIBI ADAM’DI. O’nu rahat birakmak gerekir. O Atatürk’ün mirasini reddeden degil, savunan Birinci Adam’dir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol