Türkiye Ilim ve Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birligi (ILESAM) Genel Baskani Mehmet Nuri Parmaksiz, Kirklareli’de ‘Telif Haklari, Korsan Yayinlar ve Yasaklar’ konulu bir konferans verdi. ILESAM Kirklareli Il Temsilcisi Aleaddin Ikican, Kirklareli Il Kültür ve Turizm Müdürlügü ve Kirklareli Belediyesi’nin katkilari ile düzenlenen konferansta (ILESAM) Genel Baskani Mehmet Nuri Parmaksiz, Türkiye ve dünya genelindeki telif haklarindan örnekler vererek eserlerin izinsiz kullanilmasi sonucunda izlenecek olan hukuksal yolu gösterdi. Il Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen konferans, saygi durusu ve Istiklal Marsimizin okunmasi ile basladi. Konferansin açilis konusmasini yapan ILESAM Kirklareli Il Temsilcisi Alaeddin Ikican, ILESAM Baskani Mehmet Nuri Parmaksiz ile uzun yillar öncesi Antalya’daki bir sairler bulusmasinda tanistigini ve o günden bu yana kendisinden çok sey ögrendigini söyledi. Konusmasinda sik sik dörtlük ve siirlere yer veren Ikican, Baskan Mehmet Nuri Parmaksiz’in Kirklareli’ne gelerek bu konferansi verdigi için büyük memnuniyet duydugunu belirtti ve konferansi verenlere tesekkür etti. Ikican’in ardindan konusmasini yapmak üzere davet edilen Il Kültür Ve Turizm Müdürü Mustafa Akkaya, Kültür ve Turizm Müdürlügü olarak bu tür faaliyetleri her zaman desteklediklerini söyledi. Yapilan konusmalarin ardindan konferansina baslayan ILESAM Baskani Mehmet Nuri Parmaksiz, ilk olarak birlik olarak yaptigi çalismalardan bahsetti. ILESAM’a üye olanlarin telif haklarini hiçbir sey talep etmeden karsiladiklarini belirten Parmaksiz, dava sonucunda kazanilan tazminattan da sadece yüzde 10’luk bir pay aldiklarini ifade etti. Bir eser için telif hakki ödenmemesi için o eserin yazarinin ölümünün üzerinde 70 yil geçmesi gerektigine dikkat çeken Mehmet Nuri Parmaksiz, aksi takdirde eser sahibinin varislerinden izin alinmadan o eserin yayinlanamadiginin altini çizdi. Türkiye’de telif haklari ile ilgili kanunun 1951 yilinda kanunlastigini, Avrupa’da ise bir asir öncesinde bu hakkin var oldugunu belirten ILESAM Genel Baskani, bununla ilgili ülkemiz ve dünyadan çesitli örnekler verdi. Ilesam Genel Baskani Mehmet Nuri Parmaksiz ILESAM’i tanitarak basladigi konusmasinda özet olarak sunlari söyledi: “ILESAM, bakanlar kurulu karariyla kurulan ilk meslek birligidir. Ilk yönetim kurulumuzu bakanlar kurulu atamistir ve 6 ay sonra geçici yönetim kendi genel kurulunu yapmis ve bugüne kadar 11 genel kurul yapilmistir. Bizim üyelerimiz sadece sahislar veya eser sahipleri degil. Türk Dil ve Tarih Kurumu gibi yayin yapan birçok resmî kurumda bize üye. Biz eseri olan herkesin, sahis veya kurum olarak onlarin haklarini koruyoruz. Aldigimiz güç, 5846 sayili Fikir ve Sanat Eserleri kanunudur”
ILESAM’in sadece ilim ve edebiyat üzerine olan telif haklarini savundugunu, diger konulardaki telif haklari içinde ülkemizde çesitli birlikler bulundugunu söyleyen Parmaksiz, tüm eser sahiplerinin telif haklarina sahip çikmasini istedi. Bir eserin tasdiklenmesi için Noter’e gitmeye ihtiyaç olmadigini ifade eden Mehmet Nuri Parmaksiz, bunun için internet ortaminda elektronik imza kanununa göre tasdik yapma hakkina sahip sitelerin bulundugunu dile getirdi.
Konferansin son bölümünde katilimcilarin sorularini yanitlamasi ile son bulan konferansin ardindan Parmaksiz’a plaket takdim edildi. Konferansa Kirklareli Belediye Baskan Yardimcisi Ünal Baskur, Il Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akkaya, Önadim Gazetesi Basyazari Arastirmaci- Yazar Nazif Karaçam, Devlet Meteoroloji Isleri Kirklareli Müdürü Naci Gürbüz, Kirklareli Belediyesi zabita ekipleri, sivil toplum kurulusu temsilcileri ve çok sayida vatandas katilim gösterdi. ILESAM Baskani Mehmet Nuri Parmaksiz, konferansin ardindan Kirklareli Belediyesini, Kirklareli Valiligini, Kirklareli Üniversitesini, Önadim Medya Grubu’nu ve çesitli kurumlari ziyaret etti.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol