GEÇEN ZAMAN
Hiç olmazsa unutmamak isterdim
Eski geceler, sevdiklerimle dolu odalar
Yalniz birakmayin beni hatiralar
Az yanimda kal çocuklugum
Temiz yürekli uysal çocuklugum...
Ah ümit dolu gençligim
Ilk siirim, ilk arkadasim, ilk sevgilim
... Dogdugum ev! Rahatlayacak içim, duysam
Bir tek kapinin sesini.
Ariyorum aklimda bir ninni bestesini...
Böyle uzaklasmayin benden yasadigim günler
Günes! Getir bir bayram sabahini
Açilin açilin tekrar/ Çocuk dizlerimdeki yaralar/ Hepiniz benimsiniz/ Mektebim, siniflarim, oturdugum siralar/ Yalniz hatirlamak, hatirlamak istiyorum/ Nerde kaldi sevgilim, seni ilk öptügüm gün/ Rengine doyamadigim o sema/ Ahengine kanmadigim irmak/ Birakip herseyi nereye gidiyorsun?/ Neler geçmisti aklimdan, nedenli agladigin neydi güldügün?/ Ah nasildi yasamak?// Ziya Osman Saba. (Geçen Zaman, Istanbul Mart 1947, Varlik Yayinlari, Yeni Türk Siiri Serisi: 2, s. 7-8)
Sair ve yazar Ziya Osman Saba’nin Geçen Zaman Siiri beni çocukluguma götürdü... Ziya Osman Saba 1910 yili Mart ayinin üçüncü haftasinda Istanbul’un Besiktas semtinde dogdu. Babasi Binbasi Osman Bey’dir. Annesi Ayse Tevhide Hanimdir. Eve içgüveysi girmis olan babasi, annesinin ölümü üzerine yalidan ayrilir. Ailesi Ziya’yi Galatasaray Lisesi’ne yatili olarak verir. Memleket mütareke yillarini yasamaktadir.
Yedi mesalecilerin ölünceye kadar siire bagli kalan tek sairi Ziya Osman Saba 29 Ocak 1957’de geçirdigi kalp krizi sonucunda Kadiköy’deki evinde hayata veda eder.
(Yazar Mehmet Nuri Yardim’in Türk Klasikleri Ziya Osman Saba eseri Hikmet Nesriyat’tan çikmis Istanbul 2002.) Ziya Osman Saba okulda ögrendigi Fransizca ile Fransiz sairlerini okumaya koyulur. Regner, Mallarme, Rimbuld, Baudelaire, Saparvielle’e ilgi duyar. Bunlar arasinda en çok Baudelaire’i sever. “SÖNEN GÖZLER” adiyla yazdigi vezinli, kafiyeli ilk siirini bu Fransiz sairinin tesiriyle kaleme almistir.
Saba’nin Sebil ve Güvercinler, Nefes Almak ve Geçen Zaman kitaplarinda toplam olarak 129 siiri yer aliyor. Toplam 162 siiri mevcuttur. Yedi arti yedi hece biçimini çok sik kullanan Saba serbest vezinli siirlerinde ise iç ahenge ve kafiyeye agirlik verir.
Saba’nin siirlerinden baska Mesut Insanlar Fotografhanesi’nde dokuz, Degisen Istanbul’da alti olmak üzere toplam onbes hikayesi elimizdedir. Yayimlanmamis Limanda adinda bir hikayesi oldugunu biliyoruz.
Ziya Osman’in hikayelerine gelince bunlar “Hatira Hikaye” türünün en güzel örneklerindendir.
Yetisir siirindeki misralar ne kadar rahat ve güzeldir:
/...../ Evine misafir geleyim/
/Kahvemi sen pisir/
/Taze doldurulmus sürahiden/
/Bir bardak su ver/
/Yetisir...//
Günlük hayati, Istanbul’u en güzel anlatan sair ve yazar Ziya Osman Saba’daki içtenlik insani mutlu edecek kadar güzeldir. Ah nerede çocuklugumuz, mahalle arkadaslarimiz, romantik gençlik günlerimiz... Ah Kirklareli’nin eski güzel günleri...
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol