Yaraticilik, doganin özümsenisinde, insanlarla iliskilerin düzenlenisinde, dogadaki ve toplumdaki isleyis yasalarinin ögrenilmesi ve böylece, doga ile toplumdaki gelismeye egemen olunmasi sürecinde yeni degerler ortaya koyan insan etkinliginin özelligi diyebiliriz. Daha kisa tarifleri de yapilabilir.
Insan etkinliginin gereçlerde, bilimde, sanatta vs. ve alanlarda yaraticiliginin ortaya koydugu degerler, maddi, düsünsel degerleri hatta dogus özelligini de kapsar. Yaraticilik ilerici toplumsal siniflarin oldugu gibi de kisisellik tasimaktadir. Bu konuda doganin sundugu gereçlerden yararlanilarak ve toplumsal gelisme sürecinde birikmis bilgi ve de araçlarinin olusturdugu uygun ortamlarda yeserir ve de ortaya çikar. Yogun ve sürekli çalisma ister.
Insanin yaratici çalismasi, var olan ögeleri ve de kosullari dönüsüme ugratarak yeni bir seyin ortaya çikmasini, böylece de toplumsal zenginligin artmasini saglar. Bu zamanda kisilerin yalnizca hareketi mali sorunlari ortaya çikarmaktadir. Her yeniligin toplumsal olmasi, o olguyu çabuklastiran hatta kalicilik getiren ilerici düsüncenin ürünü oldugu bilinmektedir.
Toplumsal ilerlemenin en önemli özel kosullarindan biri, toplumda olabildigi kadar herkesin tüm toplumsal alanlar da yaraticiligini etkin bir biçimde gelistirebilmesi ve bunun toplumun belli basli itici güçlerinden biri durumuna gelmesidir.
Kimi idealist felsefeciler yaraticiligin bilinçli insan etkinligi olduguna inanmazlar. Bu konuda metafizik yaklasimlar öne sürmekteler. Örnek Platon'a göre yaratici sanatsal çalisma, Tanri'sal bir veridir. Bergson'a göre gizemsel bir vergidir. Hartmann'a göre bilinçdisinin isidir. Freud'a göre is güdünün isidir. Birçok örnek verilebilir. Mitolojiye göre baskaca tarifi vardir. Illa ki yaratilisin vede INSANIN KENDINI KESFETMESI'nin bilincini unutmamaliyiz. Kendini seven insan, kendi bünyesini kesfeden insan küçük büyük yaraticiligini veya en iyi neyi becerdigini bilir. Bilmiyorsa kesfetmek geregi vardir. Insan yaraticiligini kendi toplumu için bari kullansa, ve de bu hareket toplumsallassa yasam kolaylasacaktir. Tabi ki bu anlattigimiz "yasam zinciri"nin bir halkasidir. Burada sira yaratilisa gelmektedir. Hosça kalin. DEVAM EDECEK.
EL YAZMASI ASKIM
Deniz mavisi hasret yüklüyüm.
Sobe diyemedigim
Hayat hep galip gelir.
Tütün tabakama kilitledigim
Beni aglatan türkü sanadir.
Yagmur diliyle aglayan siirlerim,
Kabire rehin olan yasama terk.
Benligin kizilca halvet içinde hun.
Bu garibin kaderi böyle,
Yan ha, yan!
Sag elim sabir
Sol elim umut arar.
Sairler sevgi dagitirken,
Yetim yazgilari sevdigine dokunur.
Ey, el yazmasi askim,
Ermis'i çildirtmak kefaret istemez.
Kalbimin zulasina sakladigim sevgili
Beni sana çagiran ne varsa sustur.
-UZUN YOL-
Mustafa Ermis
mustafaermis@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Edirne'den kısa kısa
02 Nis 2025 -
Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Rengin Ak’a Emanet
16 Nis 2025 -
KTSO Başkanı Ilık, Anadolu Ajansının kuruluşunun 105'inci yılını kutladı
06 Nis 2025 -
Kırklareli'nde sağanak etkili oluyor
31 Mar 2025 -
Kırklarelispor, Kastamonu'da Golle Yıkıldı, Penaltı Skoru Eşitledi
09 Nis 2025 -
Kırklareli'nde bayramlaşma töreni düzenlendi
31 Mar 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Tekirdağ'da "En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi" tanıtıldı
29 Nis 2025 -
Kırklareli'nde sağanak etkili oluyor
31 Mar 2025 -
Kırklareli'nde bayramlaşma töreni düzenlendi
31 Mar 2025 -
KKTC, Edirne'nin kadın güreşindeki deneyiminden yararlanacak
31 Mar 2025 -
En lezzetli peynir helvası için 35 yıldır çalışıyor
31 Mar 2025 -
Tekirdağ'da tarihi eser niteliğinde 184 sikke ele geçirildi
31 Mar 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol