"Ülkemizde 400 bin civarında Alzheimer hastası var"

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü'nü geride bıraktık…

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü her yıl 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak anılması hususunda bir basın bildirisi yayınladı. Söz konusu bildiride şu ifadeler yer aldı:

"Alzheimer Hastalığı, bellekte öğrenme, konuşma, akıl yürütme. Yargılama, iletişim ve günlük yaşam etkinliklerini sürdürme yetilerinde kademeli olarak yıkıma ve davranışlarda değişikliklere yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Adını, Alman Doktor Alois Alzheimer'den almıştır.
Alzheimer Hastalığı günümüzde milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Ülkemizde Alzheimer hasta sayısının 400 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. İlerleyen yaşla birlikte Alzheimer Hastalığı'nın görülme sıklığı artar. Alzheimer Hastalığı'nda Belirgin şekilde "yeni bilgileri öğrenme güçlüğü" vardır.
Alzheimer Hastalığının Belirtileri:
o Günlük yaşam işlevlerini yerine getirmede zorluk, bellek kaybı.
o Basit kelimeleri bulmada güçlük.
o Zaman ve mekânları karıştırma.
o Yargıya varma ve karar vermede güçlük,
o Pratik düşünme becerisinde güçlük,
o Sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma.
o Ruh hali veya davranışlarda değişiklik
Alzheimer Hastalığı'nın kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Eğitim düzeyi arttıkça hastalığın ortaya çıkışı gecikir. Genetik faktörler de rol oynar. Kadınlarda daha sık görülür. 60 yaş üzerinde risk artar. Kafa travması, tiroid hastalıkları, depresyon, sigara ve alkol kullanımı, kalp hastalığı, vitamin B12 eksikliği, ilaç vc madde bağımlılığı diğer risk faktörleridir. Alzheimer Hastalığı'nın tanısını koyduracak özgün bir test yoktur. Bu nedenle; Alzheimer Hastalığı tanısı için nörolojik muayene, kan testleri, zihinsel testler yapılır. Alzheimer Hastalığı'nın kesin tedavisi henüz mümkün değildir. Ancak süreci yavaşlatmak ve bazı semptomların şiddetini a/altmak mümkündür. Bu nedenle erken ve doğru tanı çok önemlidir.
Alzheimer Hastalığı yalnız hastayı değil, yakın çevresini de etkilemektedir. Hasta ve yakınları genelde evde bakımı tercih etmektedirler. Bu bakımı verebilmek için hasta yakınlarının çoğu. çalışma saatlerini azaltmakta ya da bakım vermek için işinden ayrılmaktadırlar. Alzheimer Hastalığı uzun süreli, yavaş ilerleyici bir hastalık olması nedeniyle, tedavisinde hastanın ve ailesinin hekimle uzun yıllar iş birliği yapması gerekmektedir.
Bu hastalığa ilişkin bilincin artması ve erken dönemde hastanın günlük yaşamıyla ilgili düzenlemeler, hasta bakımı ve ilaçlardan oluşan tedaviye başlanması, hasta ve hasta yakınlarının yaşamlarının kolaylaşmasına yardımcı olacaktır.
Bunun en önemli basamaklarından birisi toplum, doktorlar, bilim insanları, hasta, hasta yakınları ve hasta/meslek örgütleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesidir.
Alzheimer Hastalığı konusundaki bilincin ve dayanışmanın geliştirilmesi amacıyla 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak kutlanmaktadır."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol