Yüzde 100 zam, aday sayısını patlattı

Türkiye'de 34,283 köy, 19,239 Kent-Kasaba toplamda ise 53,522 Muhtarı yakından ilgilendiren haber Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Muhtar ödeneklerinin artırılmasıyla bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapan Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazetede 15 Ocak 2014 tarihinde yayımlandı. Karara göre Muhtarlar,  Şubat ve Mart aylarında, 438 TL olan aylık ödeneklerini 877 TL olarak almaya başladılar. Yapılan bu % 100 zam ile birlikte, seçime hazırlanan Muhtar adayları sayılarında ise önceki yerel seçimlere oranla % 500'lük bir artış yaşanmakta

Siyasi partilerin hedef şehri İstanbul'da Muhtar adaylarının bolluğu yeni düzenleme ile nasıl bir yarışın başladığını gözler önüne seriyor. İstanbul'da 934 muhtarlık için yarışan 5 bin muhtar adayının seçim vaatlerinden aşağı kalır bir görüntüde olamayan Kırklareli'nin Merkez Mahalleleri için adaylıklarını açıklayan, 40'ın üzerinde muhtar adayı kıyasıya bir yarış içerisinde mahallelisi olan kesimin oylarını almak için yarışıyor.
Kırklareli'nde Muhtar adaylarının seçim çalışmaları, siyasi partilerin Başkanlık yarışında önüne geçmiş durumda. Kahvelerin camları, elektrik direkleri, balkon korkulukları, gibi kamusal alanının içinde yer alan ve binlerce Kırklarelili vatandaşın görebileceği şekilde reklamlarını yapan Muhtar adaylarının vaatleri ise, Belediye Başkan adaylarının, söz vermeye cesaret edemediği, maddi destek gereken projeler olarak çıkmakta karşımıza.
Akalar Mahallesi  Fahri Zaralı
Bademlik Mahallesi      Gürsel Yılmaz         
Cumhuriyet Mahallesi Cemal Çetin
Demirtaş Mahallesi  Serdar Kocabalta       
Doğu Mahallesi Enver Akış       
İstasyon Mahallesi Rahmi Ketbağa       
Karacaibrahim Mahallesi Cengiz Işık      
Karahıdır Mahallesi Metin Duygun       
Karakaş Mahallesi  Ergin Sözen     
Kocahıdır Mahallesi Demir Biçen       
Pınar Mahallesi Şaban Yurdakul         
Yayla Mahallesi  İbrahim Dora, gibi merkez mahallelerimizin içlerinde vekaleten Muhtarların olduğu 12 Muhtar ile birlikte 30 Mart tarihindeki yerel seçimlerine hazırlanan 30'un üzerindeki muhtar adayı, Kırklareli'nin mahalle aralarınında seçim rengine boyamasını sağlamış dudumda.
Kırklareli'nin seçim zamanlarının en önemli yerleri olarak dikkat çeken Merkez Mahallelerinden olan Kocahıdır Mahallesi Muhtarı Demir Biçen, 2009 ve 2014 yılları arasındaki görev süresinin ardından Muhtar adayı olmadığını açıklamış. "Gelişen teknoloji ve İletişi sistemlerinin insan hayatına girmesi ile birlikte, muhtarlık genç beyinlerin ilgisini çekmeye başlayan bir meslek olarak çıkmakta karşımıza. Bende bu verileri göz önünde bulundurarak aday olmadım." Diyerekte, gençlerin önünün açılması gerektiğini ifade etmişti.
Kocahıdır Mahallesinden 6 tane Muhtar adayının çıktığını belirten Biçen, "İstanbul, Ankara, İzmir, tüm illerde Muhtar adayları konusunda ciddi bir patlama yaşanmakta. Bu aday bolluğunun olduğu bir diğer ilimizde, 12 mahallenin olduğu Kırklareli ilimiz. Kırklareli'nde ilk kez böyle bir yoğunluk yaşanmakta."dedi.
"Halkın yanlış kararlarının vermesinde etkili olabilecek  bu kalabalık Muhtar adaylarının çokluğu birazdan maaşlarda yapılan düzenleme ile alakalı. Muhtarlık mesleği halk tabanını ilgilendiren, halkın danışma meclisi olarak en önemli merkez. Yukarıları ile bağlantının sağlanması için önemli bir mekanizma. Bunun bilincinde olan Muhtarların mahallelerde tercih edilmesi gerektiğini ve insanların, iş yapacak kapasitede olan, deneyimli kişileri tercih etmeleri gerektiğini söyleyebilirim." Sözleri ile, seçime girmeyecek olan Muhtar, 12 mahallede 40'ın üzerindeki Muhtar adayına ve 50 bin'in üzerinde seçmende yol gösterdi.
Biçen, Önadım Medya Grubu Haber Muhabirlerine özel yaptığı açıklamada, muhtarlara verilen 471 liralık ödeneğin 871 liraya çıkarılacağının beyan  edilmesinin ardından, muhtarlık başvurularında artış yaşandığını              belirtti.
"Adaylarda yüzde 100 artış yaşandı"
Her mahallede muhtar adaylarında ciddi bir patlama olduğunu, bir mahallede 6, 7, 8, 9, 10 aday çıktığını ifade eden Biçen, "Önceki seçimlere göre adaylarda yüzde 100 artış yaşandı. Zira, Kırklareli'nin  her yerinde her kesimden insan ikamet ediyor. 'Biz bu seçimi alırız' düşüncesiyle aday oldular" dedi.
Muhtar adayı olmak için sınırlama getirilmediğini, adayların kriterlerini sorgulayabilmesi, aday olup olmama olanağını öğrenebilmesi için bir merciye müracaat etme mecburiyeti bulunmadığını anlatan Biçen, ancak seçimi kazandıktan sonra sabıka kaydı, vatani görevini yapma koşulu, sağlık meselesi olmama ve en az 6 ay mahalledeki adreste ikamet etme zorunluğu gibi belgelerin istendiğini, bunların şuurunda olmayanların da seçime bir hafta kala bile muhtar adayı olabildiğini söyledi.
Bu seneki seçimlerde Kırklareli merkez mahallerinde 12 muhtarlık için yaklaşık 40  adayın yarışacağını belirten Biçen, yaşanan rekabetin afişlere de yansıdığını anlattı.
"Evrak ücreti almayan muhtarlar, faturaları cebinden mi ödeyecek?"
Biçen, adayların afişlerinde bulunduğu, "Kırklareli'nin kentleşmesi noktasında çözüm üreteceğiz ", "Evrak fiyatı almayacağım ", "Maaşımı hibe edeceğim" gibi vaadlerin gerçeği yansıtmadığını dile getirerek, şöyle konuştu: "HİÇ BİR MUHTARIN BÖYLE BİR ŞEYİ VERME GÜCÜ YOKTUR" "Muhtar adaylarının 'Bunu yapacağım, şunu vereceğim, evrak fiyatı almayacağım' söylemleri tamamıyla hayal ürünüdür. Hiç bir muhtarın böyle bir şeyi verme gücü yoktur. Muhtar aldığı 871 liralık ödenekle faturasını öder, giderlerini karşılar. Yanında eleman çalıştırmak zorundadır. Elemanın maaşını öder, sigortasını yatırır. Harç fiyatları eskiden çok iyiydi. Şimdi nüfusa devredilince gelirimiz alt seviyeye düştü. Bu afişleri asan arkadaşlarımız tamamıyla alanı boş bularak, kafalarına göre vaatlerde bulunuyorlar. Dikkati çekmek için afişleri yazıyorlar. Muhtarın bunları yaptırma gücü olmuyor. Vaatleri verenlerin yapamayacağını iddia etmiyorum. Ama biraz daha sağduyulu bir şekilde yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum. Evrak fiyatı almayan muhtar, elektrik, su faturasını cebinden mi ödeyecek? Yanında çalıştırdığı elemanın maaşını kendi mi verecek? Bunları söyleyerek de mevcut muhtarın kriterine, kariyerine zarar veriyor. Zannediyorlar ki 'para için muhtarlık' yapılıyor."
"Gençler muhtar olmak için yarışıyor"
Bir muhtarın işini "vatandaşa güler yüz göstermesi, sorunlarını dinlemesi, bunları dilekçe halinde rapor yaparak, yetkili mercilere ulaştırması" olarak özetleyen Biçen, muhtarın vatandaşın devletle irtibat kurabileceği ilk ayak olduğunu söyledi.
Bunları yapabilecek muhtarın da belirli bir donanımı ve bilgi birikimi olması gerektiğini ifade eden Bicer, "Muhtarlık koltuğunda ölen insanlar var. Muhtarlık için bir yaş sınırlaması getirilmesi gerekir" dedi. Biçer, bu seçimlerdeki adaylarda da muhtar profilinde değişiklik olduğunu belirterek, gençlerin de artık muhtarlık için yarıştığını kaydetti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol