Yurtdisina çikis harci 70 YTL'den 15 YTL'ye düsürüldü

Adalet ve Kalkinma Partisi(AKP) Kirklareli Milletvekil A.Gökhan Sariçam Yurtdisina çikis harci kanununda yapilan degisilik ve özürlüler ile güçsüzlere maas baglayan saglik kurulunun sayisini arttirmak için Sosyal Güvenlik Kurumu'na yetki verilmesi ile ilgili bir basin açiklamasi yapti. Milletvekili Sariçam'in açiklamasi söyle; "Yurt Disina Çikis Harci Hakkinda Kanun ile Çesitli Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun Tasarisi, TBMMnin 8 Mart 2007 Persembe günkü oturumunda kabul edilerek yasalasmistir.
Bilindigi üzere ilk defa, 1978 yilinda "dis seyahat harcamalari vergisi" adi altinda getirilen uygulamayla, yurt disina çikan herkesten yüz dolar alinmaya baslanmis, 1984 yilina kadar da böyle devam etmisti. 1984te bu uygulamaya son verilmekle birlikte, 12/7/2001 tarihinde, koalisyon hükümeti döneminde tekrar harç alinmaya baslanmis ve miktari da 50 dolar olarak belirlenmisti. 1/3/2002 tarihinde, 70 milyon TL. olarak degistirilen yurt disina çikis harci yeni kabul edilen yasa ile 15 YTL.ye indirilmistir. Böylece vatandasimizin sirtindan bir yük daha kaldirilarak, neredeyse sehir içi taksi parasina denk miktarda bir ödeme ile yurt disina çikis kolayligi saglanmistir.
Daha önemli bir husus da; çikis tarihi itibariyle yurt disinda oturma izni olanlar ile ticari amaçla sefer yapan toplu tasima ve yük tasima araçlarinin personelinden hiç harç alinmayacak olmasidir. TC. pasaportuyla çikis yapacak olan 7 yasini doldurmamis çocuklar da harçtan muaf tutulmustur.
Yasayla getirilen yeni bir uygulama da, toplu tasima araçlari ile gerçeklestirilen çikislarda biletin düzenlendigi anda ve bileti düzenleyenler tarafindan harcin tahsil edilecek olmasidir.
Bununla, özellikle havaalanlarinda sikça rastladigimiz ve birçok vatandasimiza kabus yasatan bürokratik islemlerin önüne geçilmesi amaçlanmis, harcini yatirmayi unuttugu için, tam kapida iken uçagi kaçiran vatandaslarimizin da böyle kötü sürprizler yasama ihtimali ortadan kaldirilmistir.
Yeni çikan yasayla Sosyal Güvenlik Kanununda da bir degisiklik yapilmis, ülke genelinde birçok vatandasimizi yakindan igilendiren baska bir meseleye de çözüm getirilmistir.
Bilindigi üzere AK Parti iktidari döneminde, 2005 yilinda, özürlülerin maas almasiyla ilgili bir kapsam genisletilmesi yapilmisti. Yani çalisamayacak, bir hizmet üretemeyecek durumda olan özürlüler de 2022 sayili Kanuna tabi tutulmus, altmis bes yasini doldurmus güçsüzlerin kanun hükümlerinden yararlanmasi imkâni getirilmisti. Ancak, bu vatandaslari-miza maas baglanabilmesi için sosyal güvenlik kurumumuzda üç kisiden olusan bir kurul rapor veriyordu.Türkiyede tek olan bu kurula müracaat edenlerin sayisi artinca, bu kurul
ihtiyaci karsilayamaz hale gelmis ve meydana gelen gecikmelerden dolayi büyük sikintilar dogmaya baslamisti. Iste, bu getirdigimiz yeni düzenlemeyle, Sosyal Güvenlik Kurumuna bu kurulun sayisini artirma yetkisi de verilmistir. Böylece, ihtiyaç sahibi insanlarimizin hizla islemlerinin bitirilip emekli maaslarinin, ayliklarinin baglanmasi yolu da açilmis olmaktadir. AK Parti Iktidari daima bu ülkede insanlarinin sikintilarini azaltmak, onlarin mutlulugunu saglamak için hizmet yapmis, yapmaya da devam etmektedir. Bu yeni düzenlemelerle halkimizin önemli ihtiyaçlarindan birkaçi daha karsilanmis, bürokratik islemleri azaltan ve isleri hizlandirmaya yarayan düzenlemeler yapilmistir. Yeni yasanin ve getirilen düzenlemelerin milletimize, ülkemize hayirli ugurlu olmasini diliyor tüm hemsehrilerime saygi ve sevgilerimi sunuyorum"

Paylaş

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol