Yumurta kapiya dayanmis

Il Genel Meclisi'nin Åzubat ayi 3. birlesiminde, Hamitabat Köyü'ndeki bir hayvan çiftliginin Imar Planlari teklifinin görüsülmesi üyelerin tepkisini çekti. Çünkü çiftligin insaatinin çoktan yapildigi ve bunun kaçak olarak gerçeklestirildigi ortaya çikti. Her seyin olup bittikten sonra konunun meclis gündemine gelmesine sitem eden üyeler, bunun öncesinde haberleri olmasinin gerekliligine dikkat çektiler. Bunun yani sira dün meclise, Yenice Beldesi'ndeki tras ocagi ve Terzili Köyü'ndeki bir hayvan çiftliginin atiklari ile ilgili olarak iki tane önerge sunuldu ve gündeme alindi.

Kirklareli Il Genel Meclisi'nin Åzubat ayi 3. birlesimi dün saat 11:00'da gerçeklestirildi. Yoklama ve bir önceki birlesime ait tutanak özetinin okunmasinin ardindan, Meclis Baskanligi'na iki tane önerge sunuldu. Ilk önerge Yenice Beldesi'nde faaliyete geçecek olan tras ocagina yönelik olarak Aydin Karakoç, Kenan Çiftçi, Nail Özden, Åzahin Arslan, Enver Tuna, Hüseyin Taskin, Alaaddin Ergin, Kemal Çaglar ve Çetin Åzinikoglu tarafindan sunuldu.

Il Özel Idaresi Imar ve Kentsel Iyilestirme Müdürlügü'nden ruhsat alan Trakya Madencilik firmasinin 23, 63 hektarlik bir alanda patlatmasiz açik isletme yöntemiyle 2. sinif gayri sihhi müessese sifatiyla faaliyette bulunacaginin hatirlatildigi 5 maddelik önergede sunlar kaydedildi:

5 maddelik önerge

"Adi geçen sirketin faaliyeti için çevre ve toplum sagligi açisindan mahsuru bulunmadigi 25850 sayili Resmi Gazete'de yayinlanarak yürürlüge giren madencilik faaliyetleri izin yönetmeligi degisik 82/6 maddesine Kirklareli Valiligi Çevre ve Åzehircilik Müdürlügü tarafindan ÇED gerekli degildir karari verilmistir. Bölge 1/100 bin ve 1/25 bin ölçekli planlarda yer alti suyu besleme alanlarinda bulunmaktadir. Planlarin ilgili bütün hükümlerinde dogrudan yer alti suyu beslenmesini saglayan her türlü formasyondan malzeme temini yasaktir. Malzeme temini ocak talebinde 'DSI Genel Müdürlügü'nden uygun görüs alinmasi zorunludur' demektedir.

2- Yine planlarin madencilik faaliyetleri bölümünde Maden Kanunu, Toprak Kanunu, Koruma ve Arazi Kullanim Kanunu, Orman Kanunu ve yönetmelikleri uygulanacaktir.

3- Yine 1/100 bin ve 1/25 binlik planlarda Yenice Belediyesi'ne ait özel orman alaninda saglik turizmi gelistirilecektir.

4- Yine 1/100 bin ve 1/25 binlik planlarda 'basta merkez ilçe olmak üzere Vize, Pehlivanköy Babaeski, Demirköy'de uygun olarak tarihi degerler ve yerel özellikler potansiyelimizin degerlendirilmesi amaciyla Kültür Turizmi gelistirilecektir' hükmü bulunmaktadir.

5- Yine 1/100 bin ve 1/25 binlik planlarin tarimsal niteligi ikinci özellikli korunacak alanlarda 'tarimsal amaçli yapilan entegre yapilar, kamusal yapilar ve turizm amaçli yapilar kurulabilir' denilmektedir. Bölgenin geçim kaynagi tarim ve hayvanciliktir. Son 5 yil içerisinde turizme yönelik et ve süt ürünleri pekmez, kuskus ve eriste satisi yapilmaktadir. Belde sinirlari içerisinde kültür turizmine yönelik yamaç parasütü ile kano kullanma yarismalari, et ve sucuk kavurma ürünlerinin satisinin gerçeklestigi etkinlikler yapilmaktadir. Bölge içerisinde son yillarda tespiti yapilan M.Ö kullanilan demir dökümhanesi, yerlesim katmanlari ve yerlesim kültürünü barindiran Tümülüsler bulunmaktadir. Bölge Longoz Ormanlari ve Igneada, Demirköy gibi turizm gelecek vadeden bölgeye geçis noktasidir. Bölge halki isletmelerin açilmasina karsidir ve konu yargiya tasinmistir. Vize Belediyesi de benzer nedenlere dayanarak baska bir isletme ile ilgili konuyu yargiya tasimistir. Bilirkisiler ocagin zararli olduguna dair görüs belirtmistir ve yarginin kararlari beklenmektedir. Belirttigimiz tüm konularin görüsülerek tartisilabilmesi ve geregini yapmak için Il Genel Meclisi'nde gündeme alinmasini geregini yapmak üzere saygilarimizla arz ederiz."

Hayvan çiftliginin atiklari

Ikinci önerge de, Hüseyin Taskin, Åzahin Arslan, Aydin Karakoç, Kemal Çaglar ve Alaadin Ergin tarafindan Terzili Köyü'ndeki bir hayvan çiftliginin atiklariyla ilgili olarak verildi. Önergede, "Babaeski Ilçesi Terzili köyü hudutlari içerisinde Dörtay tarim sirketince isletilen büyükbas hayvan çiftligi bulunmaktadir. Adi geçen isletmeden çikan atiklar köyün ortak kullaniminda olan çayirlara zarar vermektedir. Köyün içme suyu hattinin üzerinden atiklar akmaktadir. Bu isletmenin akittigi atiklar yol kenarinda akmakta ve inanilmaz ölçüde pis koku yayilmaktadir. Terzili Köy muhtarliginin sikayet dilekçesi üzerine bir islem yapilmadigi belirtilmistir" ifadesi yer aldi. Her iki önergenin de oy birligiyle gündeme alinmasina karar verildi.

Her sey olup bittikten sonra geliyor

Gündemin devaminda Hamitabat Köyü Çigdemtepe Frenks Deresi mevkiinde, Yütas Yemek Üretim Pazarlama Sanayi ve Ticaret Anonim Åzirketi tarafindan "Büyükbas Süt ve Besi Hayvanciligi" tesisi kurulmasi amaciyla hazirlanan 1/5000 ölçekli Nazim Imar Plani ve 1/100 bin ölçekli uygulama imar planlarinin onaylanmasi teklifi görüsüldü. Teklifle ilgili söz alan üye Kemal Çaglar; "Insaat su anda yapik. Ruhsata gelmis. Her sey olup bitmis. Il Genel Meclisi'ne gelmis. Var mi böyle bir sey. Biz simdi 'olmaz' dersek olmayacak mi?" dedi.

Öncesinde meclisin haberi olsa…

Üye Hasan Basri Korkmaz da Kemal Çaglar'a katildigini belirterek; "Is bu noktaya geldikten sonra bizim böyle bir tesisi engelleme sansimiz var mi? Eksikler varsa bunlarin tamamlanmasi için gerekli uyarilar yapilacak. Ama bunun öncesinde meclisin haberi olursa, bu duruma gelmeden meclis herhangi bir sekilde izin verirse, bana göre böyle bir yol izlenmesinin daha uygun olacagini düsünüyorum" ifadesinde bulundu. Söz alan üye Nedim Orcan da sunlari söyledi:

Baslamis olmalari onlari baglar

"1/25 bin ölçekli planlara göre 1000 metrekare kapali alanda ÇED ve izin gerekmiyor. 1/5000'de gerekmiyor. Åzimdi bunlar gerekmedigi için eger Kemal Çaglar arkadasimin dedigi gibi bunlar baslamissa, ya bu 1/25 binliklerden önce kendilerine göre bir sey yaptilar ya da kendilerine göre 1000 metrekare kapali alandir vazgeçtiler. Åzimdi de bize geliyor. Bunlarin baslamis olmasi onlari baglar, bizi baglamaz. Biz oraya gideriz. Oradaki yasal mevzuata uygun olarak 1/25 bin ölçekli planlara uygunluguna, ÇED gerekli izni alinmis mi alinmamis mi bütün bunlara bakariz. Yasal mevzuata uymuyorsa 'olmaz' deriz. Bu da islerine gelirse."

Kemal Çaglar bunun üzerine "Is zaten bitmis" yorumunu yapti, Orcan da "Olabilir. Ama açamazlar" karsiligini verdi.

Kaçak oldugu asikar

Üyelerin görüslerini bildirmesinin ardindan teklifle ilgili olarak Meclis Baskani Behçet Åzen de konustu. 3194 sayili Imar Kanunu'na göre insaata kaçak ve izin almaksizin baslanabilecegini fakat daha sonra gerekli cezanin tahsis edildigini aktaran Åzen; "Bizim bu konuyu inceleme noktasina gelmemiz için de bazi evraklarin tamamlanmasi gerekmektedir. Bugün bizim önümüze gelen insaatin da kaçak olarak yapildigi asikar bir sekilde ortadadir. Kurumlardan olumlu görüsler alinmistir. Imar Komisyonumuz bu konuyu dikkat ve titizlikle inceleyecektir. Bu konu buraya geldigi için cezasi kesilmis olur. O konuyu da incelemek gerekir. Tabii ki temennimiz önce izinlerin alinmasi, kanunlarin göz ardi edilmemesidir. Böyle baslamasi gerekir ama, Imar Kanunu'nun bazi maddelerinde de bu tür yapilara tekrar izin verebilmesi oldugu için de böyle bir konuyla karsi karsiya kalinmaktadir. Komisyonumuz bu konuyu incelediginde gerekli bilgileri meclisimize aktaracaktir" seklinde konustu.

Teklif oy birligi ile komisyona havale edildi. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol