Yüce Peygamberimiz'in 'Kutlu Dogumu' kutlandi

Kirklareli Il Müftülügü tarafindan 2008 yili 'Kutlu Dogum Haftasi' münasebetiyle hazirlanan kutlama programi Halk Egitim Merkezi ve Aksam Sanat Okulu Salonu'ndaki son etkinlikle tamamlandi. Cuma aksami saat:20.30'da baslayan programa, Kirklareli Valisi H. Avni Cos, Cumhuriyet Bassavcisi Esat Semerci, Vali Yardimcisi I. Hakki Çinarsoy, Il Müftüsü Isa Saim, Il Emniyet Müdürü M. Behzat Canbazoglu, Il Milli Egitim Müdürü Halil Ecevit, daire amirleri ve çok sayida vatandas katildi.

Her yil oldugu gibi 2008 Kutlu Dogum Haftasi kutlamasina Kirklarelililer yogun ilgi gösterirken, salonda yer bulamayanlar programi disaridan takip etmeye çalisti.

Programa katilanlara kirmizi karanfil, dua kitabi, kolonya ve çikolata da dagitildi.

Saygi durusu ve Istiklâl Marsi ile baslayan programda Kur'an-i Kerim Tilaveti ve Türkçe Anlami okundu. Ilahilerle süren programda sinevizyon gösterisi de izlendi. Kirklareli Il Müftüsü Isa Saim, programda bir konusma yaparak, Kutlu Dogum'un önemine dikkat çekti.

Bu konusmadan sonra Prof. Dr. Mehmet Erdogan 'Milli ve Manevi Degerlerimiz' konulu bir konferans verdi. Kirklareli'deki Kutlu Dogum Haftasi etkinlikleri böylelikle tamamlanirken, Diyanet Isleri Baskanligi'nin 2008 yili Kutlu Dogum'u ile ilgili yaptigi açiklamada da su ifadeler yer aldi: "Asirlardir Müslümanlar, Yüce Yaraticinin son mesajini insanlara duyurmak, ögretmek ve mesajin içerdigi konularda insanlara örneklik etmekle görevlendirilen Hz. Peygamber'in hayatini arastirmaya ve ögrenmeye büyük önem vermisler, bu amaçla O'nun dogumunu, miracini ve irtihalini anlatan siirler, naatlar, mersiyeler kaleme almislar ve ciltler dolusu kitaplar yazmislardir.

1989 yilina kadar ülkemizde Hz. Peygamber'in dogumu, Kameri Takvime göre Rebi'ül Evvel ayinin 12. gecesinde camilerde mevlit, Cuma günü de hutbe okunarak ve vaazlarda konu halkimiza anlatilarak Mevlid Kandili adi altinda kutlanmistir.

Yüce dinimiz Islam'in inanç, ibadet ve ahlak prensipleri konusunda halkimizi dogru/sahih bilgilendirmeyi, manevi ve ahlaki degerlere bagliligi arttirmayi amaçlayan Diyanet Isleri Baskanligi,  Kutlu Dogum haftasi kutlamalarinda; bütün siyasi görüs ve düsünüslerin disinda kalarak, milletçe dayanisma ve bütünlesmeyi gaye edinerek; Hz. Peygamber'i bütün yönleriyle daha iyi tanimayi, tanitmayi, anlayip anlatmayi, insanligin huzur ve mutlulugu için yaptigi çagriyi güncellestirilerek hayatimiza yansitmayi, güzel ahlakini davranislarimizin mihveri ve rehberi yapmayi, toplumda peygamber sevgisini yaymayi, birlik, beraberlik, kardeslik, sevgi, saygi ve yardimlasma duygusunu güçlendirmeyi, bu vesile ile toplumu din konusunda aydinlatmayi, Islam'in mesajini, Peygamber'imizi merkeze alarak, yediden yetmise toplumun her kesimine bilimsel ve anlasilabilir bir üslup ile ulastirmayi hedef olarak belirlemistir

Hazret-i Peygamber'i ve O'nun insanliga takdim ettigi degerleri, Islam'in aydinlik bilgisini/mesajini dogru ve sahih bilgiler isiginda, seçkin, güvenilir ve alaninda ehil sahsiyetlerin katkilariyla vatandaslarimiza daha etkili ve yaygin bir sekilde anlatmak/tanitmak amaciyla, ilk defa Baskanlik ve Türkiye Diyanet Vakfi tarafindan 1989 yilinda Kameri Takvim, 1994 yilindan itibaren de, Peygamberimizin Miladi dogum günü olan 20 Nisan tarihi esas alinarak Kutlu Dogum Haftasi etkinlikleri yapilmaya baslanmistir. Bu çerçevede bütün il ve ilçelerde degisik konularda panel ve konferanslar düzenlenmis, 1994 yilindan itibaren de hafta içerisinde sempozyum düzenlenmeye baslamistir. 

Bu haftanin önceki yillarda 20-26, 16-22 Nisan gibi tarihlerde yapilmasinin, Milli Bayramimiz olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami'na alternatif kutlama olarak gösterilmesi gibi hiç de dogru olmayan bazi degerlendirmelere yol açmasi veya böyle algilanmayi besleyen bazi tedahüllerin bulundugunun görülmesi üzerine, Baskanligimizca etkinliklerin il ve ilçelerde mülki amirlerin onayi dahilinde, müftülerin baskanlik ettigi komitelerin yönetiminde ve Baskanligin ilgili genelgelerine uygun olarak 14-20 Nisan tarihleri arasinda yapilmasi ve bu tarihlerin disina tasinmamasi karar altina alinmistir"

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol