Türkiye ve Bulgaristan arasında imzalanana ve AB Fonundan destek gören proje ile Yıldız Dağları'nda çıkacak olan yangınlar için önceden tedbir alınmış olacak. Oluşacak olan yangınları önlemek ve oluşması halinde en hızlı şekilde müdahale etmek amacıyla 19-20 Haziran tarihlerinde Kırklareli Royal Bilgiç Hotel'de seminerler düzenlendi. Seminerlerin bir ayağı olan yangın tatbikatı ise Dereköy'de gerçekleştirildi.
Mart-Nisan 2013 aylarında hazırlanan 23 Mayıs 2013 tarihinde Haskovo'da AB Komisyonuna sunulan "Yangınsız Yıldız/Strandja dağları" projesi kapsamında Türkiye ve Bulgaristan arasında yapılan işbirliği ile Yıldız dağlarındaki ormanlar yangından korunmuş olacak.
Kırklareli'nde ve Burgas'da özellikle sınıra yakın kesimlerde çıkabilecek orman yangınlarına karşı tedbir almak ve bu yangınlara en kısa sürede müdahale edebilmek amacıyla yeni düzenlemeler yapılacak. Bu düzenlemeler arasında İşbirliği stratejisi oluşturmaktan ziyade bölge halkını bilinçlendirmek de var. Yani proje sadece araç almak ve gözetleme kuleleri yapmaktan öteye giderek halkı bilinçlendirerek sosyal tedbir almayı da öngörüyor. Yerel halkı ve genç nesli bilinçlendirmek için "Mobil okul" oluşturularak bilgilendirme toplantıları ve tiyatro gösterileri yapılacak. Böylece bölge halkının dikkati orman yangınlarını önleme konusuna çekilmiş olacak. Orman yangınlarındaki insan kusurları en aza indirilmeye çalışılacak. Bu proje kapsamında ayrıca halkı bilgilendirmek amacıyla her iki taraftaki basın kuruluşlarıyla da ortak çalışmalar yapılacak.
İki ülke arasında hazırlana projenin ortak hedefleri, doğal kaynakları etkili ve sürdürebilir
şekilde kullanmak ve Istranca/Yıldız dağını orman yangınlarından koruyarak doğal,tarihi ve k?lt?rel mirası muhafaza etmek. Tüm özel hedeflere, projede planlanmış olan etkinliklerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesiyle ulaşılacak. Projeden beklenilen ortak sorumlulukların ve faaliyetlerin orman ekosistemlerinin korunmasında katkıda bulunmak. Ortak stratejinin gelişmesi, sınır ötesi bölgelerinde orman yangınlarını önlemede, yangın zararlarını ve olumsuz çevresel etkinin doğada azaltılmasında katkıda bulunacak. Strateji yerel ve bölgesel strateji vizyonu içererek, bu, orman yangınlarında ve çabasında ortaklaşa bir sistemin yaratılmasını sağlayacaktır, özel şemayla, sınır ötesi koordinasyonuyla ve ortaklıkla birleşince var olan altyapı, tesisler ve birbirine tam uyan haritalar, yangın tehlikesinde öncelikli sahaları gösterecek. Bir dizi eğitimle kapsam ve bilgilendirme iyileştirilecek. Mobil eğitim, yerel kişilere ve diğer yangın söndürmede ilgili taraflarda buna dâhil edilecek.
Proje kapsamında yapılacak olanlar da önceden belirlenmiş durumda öncelikle Türkiye'de iki Bulgaristan'da iki olmak üzere dört seminer düzenlenecek. Bunun yanı sıra orman yangınlarını önleme çabasında ortak stratejinin işler hale getirilecek. Buna dâhil olarak orman yangınlarını önleme çabasında, sınır ötesi koordinasyon şeması ve işbirliği sistemi hazırlanacak. İki ülkede var olan altyapı ve gerekli olan altyapıyı içeren haritalar hazırlanacak. Bulgaristan'da mobil okul kurulacak. Yerel halk, orman sahipleri ve
kullanıcılarını ve gönüllü oluşumları eğitmek için mobil okullar tertip edilecek. Bunun için uygun bir otomobil alınacak ve her tarafı afişlerle işaretlendirilecek. Türkiye'de de mobil okul kurularak orman yangınlarını önleme amacıyla Kırklareli yangın söndürme gruplarını eğitilecek. Bunun için uygun bir otomobil alınacak ve her tarafı afişlerle kaplanacak. Her iki ülke için de Projenin internet sitesi kurulacak. İş ortakları projenin internet sitesini ve PR kampanyayı dış firmaya yükleyecek, proje etkinlikleri ve sonuçları popülarize edilecek. Sitenin bakımı ise projeye dış uzmanlar gibi tayin edilen IT uzmanlar tarafından yapılacak. Bulgaristan'da "Yangın söndürme çabasında en iyi pratikler" konulu iki günlük bilgilendirme semineri düzenlenecek. Bulgaristan'da kampanya için afiş, tablo, broş?r vb. malzemeler bastırılıp dağıtılacak. Türkiye'de halkla ilişkiler uzmanı tarafından projenin hedefleri ve sonuçlarıyla ilgili medya kampanyası düzenlenecek.
Türk-Bulgar ormancılarının AB çerçevesinde sınır ötesi işbirliğinde ilk projesi olma özelliğini taşıyan ve bölgede orman yangınları için ortak hareket etmeyi öngören proje sayesinde Yıldız dağı ormanları yangından korunacak. Kırklareli'nde geçtiğimiz iki günde Türk ve Bulgar heyetleri arasında görüşmeler yapılarak projeyle ilgili önemli adımlar atıldı. Bu adımlardan en önemlisi ise oluşturulan Stratejik Plandı. Hazırlanan plan çerçevesinde Türk ve Bulgar orman yangını söndürme ekipleri oluşacak yangınlara beraber müdahale edecek. Türkiye ve Bulgaristan'ın bölgede bulunan yangın söndürme ekip, araç ve imkânlarının değerlendirildiği seminerde eldeki imkânlarla stratejik plan oluşturuldu. Stratejik plan çerçevesinde yangın söndürme ekipleri ellerindeki yangın söndürme gücünü sınamış ve işbirliği içinde nasıl çalışılacağını planlamış oldu.
Bilindiği üzere ormanlar sınır tanımıyor. İki ülke arasındaki sınır coğrafi bir sınır değil. Sadece politik bir sınır da ormanların ürettiği oksijen için bir anlam ifade etmiyor. Yani Sınırın her iki tarafındaki orman örtüsü aslında iki ülkeyi de yakından ilgilendiriyor. Bu çerçevede düzenlenen seminerde iki ülke arasında ilk sınır ötesi stratejik plan oluşturuldu.
Bu plan sayesinde oluşabilecek yangınlara karşı sınır gözetmeksizin müdahale edilecek.
Düzenlenen iki günlük seminerin amaçlarından biri de bilgi ve tecrübe paylaşımı. İki heyet de hazırladıkları sunumlarla yangılara müdahale de kullandıkları araçları, yangın önleme ve durdurma sistemlerini, erken uyarı da kullanılan teknolojileri ve çalışma stratejilerini aktardı. Böylece hem işbirliği için iki ekip birbiri hakkında fikir sahibi oldu hem de bilgi ve tecrübe akışı sınırların ötesine taşınmış oldu.
Düzenlenen seminer kapsamında bir de tatbikat yer aldı. Dereköy'de gerçekleştirilen tatbikat her ne kadar hava muhalefeti sebebiyle zor şartlar altında yapılmış olsa da iki ülke ekipleri tarafından dikkatle takip edildi. Helikopterle yangına müdahale tatbikatı sırasında yağmur ve rüzgar yüzünden zor anlar yaşandı. Tüm olumsuzluklara rağmen helikopter temsilen yangına müdahale ettikten sonra bölgeden ayrıldı. Teknik imkânların değerlendirildiği ve uygulamanın yapıldığı tatbikat seminerin ikinci gününde değerlendirilerek stratejik plan hazırlanmasına katkıda bulundu.
Seminere Türk tarafından, İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya MERE, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Suat KETENCİ, Halkla İlişkiler ve Dışilişkiler Şube Müdürü Canan YEŞİL, Kırklareli Orman İşletme Müdürü Nüfer YAVUZ, İşletme şefleri ve teknik kadrodan birçok kişi katıldı.
Bulgar tarafından ise Burgas Orman Bölge Müdürü Mitko Mitev, Proje Yöneticisi Orman Mühendisi Neko Nedev, Proje koordinatörü Darina Kostadinova, Proje Muhasebecisi Petranka Küçükova, proje elemanı Lüba Grudova ve teknik ekip katıldı.
Milli ve Dünya mirası olan Yıldız ormanlarının korumayı planlayan proje kapsamında düzenlenen seminerler devam ettirilerek iki tarafın da organizeli çalışma potansiyeli güçlendirilecek. Kırklareli'nde yapılacak ikinci seminer ise 6-7 Kasım 2014 tarihinde yapılacak.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol