Kırklareli vatandaşı eski binaların geleceğinden çok çevreye verdiği görüntü kirliliği ve etraflarına verdikleri yıkılma konusunu konuşuyor. Yıkılma tehlikesi bulunan eski yapılara, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun izni olmadan dokunulamıyor. Peki, bu evlerin illa birinin başına yıkılması mı gerekiyor?
Kırklareli'nde yıkılmak üzere olan yapılardan şikâyetçi olan vatandaşların da vurguladıkları konuların başında bu vurdumduymazlık geliyor. Kırklareli vatandaşının derdi Kırklareli'de Yıkılmak üzere olan yapıların akıbeti ne olacak diye sordukları kişilerin topu hep bir başkasına atılıyor olması.
Kırklareli'nin Yayla mahallesinde eski Vali Konağı binasının onarılarak ve tamir edilerek kamusal hayata kazandırılmasının ardından; Bu yapının hemen karşısında bulunan eski evin günden güne tehlike saçtığı bildirmekte.
Yıkılma tehlikesi bulunan bu ev Anıtlar Yüksek Kurulu'nun izni olmadan yıkılamıyor. Hal böyle olunca gerek belediye, gerekse başka bir kurum eve dokunamıyor. Kendi kaderine terk edilen bu yapı, çoğu gece müptelaların evi oluyor… Dolayısıyla içeri girmeye cesaret edenler de olabiliyor… Bu gibi evlerin gerçek sahipleri ise tam bir çıkmazdalar. Ne yapacaklarını bilmiyorlar.
Mahalleli ise durumdan hem tedirgin, hem de şikâyetçi;
Mahalle sakinleri; "Uzun bir yaz dönemi geçirdik ve sıcakların 40 derecelerde dolanmasının ardından bu tür eski ve kullanılmayan yapılar içten içe çürüdü. Havaların soğumaya başladığı ve yağışların artıştı bu dönemde bu tür yapıların etrafımıza verdikleri riskli durumları oluruna bırakmak gelecek olan tehlikelere karşı davetiye çıkarmaktır" dediler. Kışın daha gelmediğini ve yaşanılan geçici rüzgâr ve yağışlarda bile binadan etrafa savrulan parçalar olduğunu belirten mahalleli şöyle konuştu;
"Mahalleli olarak iyiden iyiye böyle yapılardan çekinir olduk. Zaman ilerledikçe altından ve yakınından geçmeye korkar olduk. Tam karşısında bulunan çocuk akademisi ise yaşanılan ihmalkârlığın boyutlarını gösteriyor bizlere. Kırklareli belediyesine Yaptığımız başvurular biz oraya dokunamayız denilerek geri çevrildi. Dokunamaya bilirsiniz fakat bizlere öncü olmak zorundasınız turizm ve kültür bakanlığımı bizim muhatabımız yada Edirne anıtlar kurulumu onuda öğretmiyorlar. Bu konu hakkında gerekli önlemlerin ve tedbirlerin alımsını istiyoruz. Aksi takdirde mahalleli olarak başımıza yıkılacağına biz yıkalım demeye iyiden iyiye başlamış durumdayız. İlgililerin bu çağrımızı duymasını istiyoruz."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol