Kırklareli Belediye Meclis 2018 yılı Kasım ayı toplantısında yeni yapılan binalarda yer altı çöp konteyneri yapılmasını zorunlu hale getirdi. Kırklareli Belediye Meclisi’nin 2 Kasım 2018 Cuma günü yapılan toplantısında alınan karar öncesi Eylül ayındaki toplantıda çöp konteynerlerinin yeraltına alınmasına ve yeni yapılan binalarda zorunlu hale getirilmesine ilişkin yönetmelik hazırlanması talep edilmişti. Kasım ayında yapılan toplantıda ise yönetmelik hazırlanarak kabul edildi. Konuya ilişkin İmar Komisyonu raporunda yeni yapı ruhsatı verilecek parsellerde kendi bünyesinde yer altı çöp konteyneri yapılması önerisi değerlendirildi. Raporda; “Belediyemiz sınırlarında yeni yapı ruhsatı alan tüm binalarda uygulanacak olan yer altı çöp konteyneri sisteminin uygulanma şartlarını kapsayan Kırklareli Belediye Başkanlığı Yer altı Çöp Konteyneri Sistemi Uygulama Yönetmeliği hükümleri İmar Komisyonumuzca oybirliği ile uygun bulunmuş olup, yönetmeliğin yürürlüğe girmesi için konunun Belediye Meclisi’nde görüşülmesine İmar komisyonumuzca oy birliği ile karar verilmiştir” denildi.
Cengiz Bağıran, Begüm Öğüttüren Güvenç, Ömer Faruk Akkol, Koray Çelikkanat ve Mustafa Özbay imzalı komisyon raporu sonrası yapılan oylama ile yönetmelik kabul edilerek uygulamaya geçti.
Yönetmelikte ne var?
Kırklareli Belediye Meclisi’nin onaylayarak uygulamaya soktuğu “Kırklareli Belediye Başkanlığı Yer Altı Çöp Konteyner Sistemi Uygulama Yönetmeliği”nin Yer Altı Çöp Konteyner Sistemi Uygulama Usulleri şöyle;
“Madde 5- (1) Komisyon tarafından belirlenecek parsel ve kamusal alanlarda;
a - Ayrık ve Blok Nizam Alanlar İçin Geçerli Olmak üzere:
1- 20 daireye kadar olan yerlerde komisyon tarafından karar verilecektir.
2- 20-40 daire arasında bağımsız bölüme sahip olan Ayrık ve Blok Nizam Konut alanları için; Komisyonun belirlediği " Araç ve Teçhizat Teknik Şartnamesine " uygun 3'er m3 hacimli 1 adet yeraltı çöp konteyneri yerleştirilmesi zorunludur.
3- 40 daireden sonra her bir 20 daire için 3'er m3 hacimli 1 adet yer altı çöp konteyneri yerleştirilmesi zorunludur.
4- Yer altı çöp konteynerleri; atık toplama araçlarının yanaşıp alabileceği yerlere, yapıların kendi parsel sınırları içinde yol cephesine bitişik olarak yerleştirilecek şekilde planlanacak, Komisyonun kabulünden sonra mimari proje vaziyet planında gösterilecektir.
5- Vaziyet planında yer alan yer altı çöp konteyner sistemi yapı müteahhidi tarafından yerleştirilmediği takdirde kesinlikle yapı kullanma izin belgesi verilmeyecektir.
6- Kendi parsel sınırları içinde yer altı çöp konteyner sisteminin ikmal edilmesinin uygun olmadığı durumlarda, yer altı çöp konteyner sistemi ortak alanlara yerleştirilecek olup yer seçimi kurulan komisyon tarafından belirlenecektir.
7- Kendi parsel sınırları içinde yer altı çöp konteyner sisteminin ikmal edilmesinin uygun olmadığı hallerde Komisyon tarafından belirlenen yer altı çöp konteyner sistemleri faydalanan parsellerin yapı müteahhidince temin edilecektir. Yer altı çöp konteynerlerini temin edemeyen, kendi parsel sınırları içinde yer altı çöp konteyner sisteminin ikmal edilmesinin uygun olmadığı ya da yerleştirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda komisyonca belirlenen ortak alanlar ile kamu alanlarına yerleştirilecek olan yer altı çöp konteynerleri yapı müteahhidleri tarafından karşılanacaktır.
b) Bitişik Nizam Alanları İçin Geçerli Olmak üzere:
Bitişik nizam Konut alanlarında yer altı çöp konteyner yerlerinin tespitini, yer altı çöp konteynerlerinin konulup konulmayacağına kurulan Komisyon karar verecektir. Komisyon tarafından belirlenen yer altı çöp konteynerleri yapı müteahhidince karşılanacaktır.
Komisyonca yerleri belirlenen yer altı çöp konteynerleri mimari proje vaziyet planında gösterilecektir.
c) Diğer Alanlar İçin Geçerli Olmak Üzere:
Kamu kurum ve kuruluşlarında, akaryakıt istasyonlarında, otel, AVM, yüksek kapasiteli restoran, çok amaçlı salon, ticari kullanım içeren parseller, depolama ve sanayi gibi özel fonksiyonlardaki yapılarda Komisyonun belirlediği konteyner sayısı kadar yer altı çöp konteynerleri mimari proje vaziyet planına işlenecek ve yapı sahibi tarafından karşılanacaktır.”
Yeni yapılan binalarda zorunlu
Çöplerin yeraltına alınmasına ilişkin Kırklareli Belediyesi’nin pilot uygulaması yaygınlaşıyor. Projeyi başarılı bulan Belediye Meclisi, çöplerin yeraltına alınmasını ilişkin yönetmelik hazırladı. Yönetmeliğe göre Belediye sınırları içinde kalan ve yeni yapı ruhsatı alan tüm binalar kendi yer altı çöp konteynerini de yapmak zorunda olacak. Yapı müteahhidi tarafından yapılması zorunlu olan yer altı çöp konteynerini yapmayanlara ise yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol