Yasayan tarih, Kirklareli'ndeydi

22. Sabahattin Ali Kültür Günleri kapsaminda, Çagdas Yasami Destekleme Dernegi (ÇYDD) organizasyonunda, dün Dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez Ilmiye Çig tarafindan bir konferans düzenlendi. Saat 15:30’da Papazin Evi’nde gerçeklestirilen etkinlige Belediye Baskan Yardimcisi Ünal Baskur basta olmak üzere, çesitli STK temsilcileri ve Kirklarelililer katildi.
Yasayan bir tarih olan Muazzez Ilmiye Çig, yasina ragmen dopdolu bilgisi, akici anlatimi ve performansiyla herkesi kendine hayran birakti.
Konferans öncesi kisa bir açilis konusmasi yapan ÇYDD Kirklareli Åzube Baskani Ibrahim Cebeci, Sabahattin Ali’nin yasamindan kesitler sundu. Ardindan da Muazzez Çig’in biyografisi sunuldu. “Sümerler ve Günümüze Etkileri” adli konferansta, Sümerler’in yasayisi, kültürü ve hukuk sistemlerine yönelik anlatimlarda bulunan Çig, Atatürk’ün tarihe olan bakisini aktararak, Sümerler ve Hititler hakkindaki ilgi ve alakasini anlatti. Konusmasinin devaminda Sümerler’in günümüz kültürüne gelen etkilerini paylasan Çig, bu etkileri tarim yapma özellikleri, araba ve mimari olarak siraladi. Sümerlerin kendilerine göre bir dil icat ettiklerini ifade eden Çig; “Sümerler bundan 4000 yil evvel kanunlar yapmis ve kanunla idare edilen bir yasami tercih etmislerdi. Dinleri de vardi. 4 tane büyük tanrilari bulunuyordu” dedi.
Sümerlerde kadinin yerine yönelik gelen bir soruyu da yanitlayan Muazzez Ilmiye Çig, “Kadin çok önemliydi. Tanriçalar vardi. Erkekler tek esliydi” ifadesinde bulundu. Çig, konusmasinda günümüz Türkiye’sine de elestirilerde bulunarak, tutuklu bulunan gazetecilerin durumunu yorumladi ve hukuk siteminin gelismenin aksine, geriye gittigini dile getirdi. Konusmasinin sonunda Ibrahim Cebeci tarafindan Çig’a plaket takdim edilirken, Belediye Baskan Yardimcisi Ünal Baskur’da etkinlige yönelik kisa bir konusma yapti.
Konferans sonrasi Papaz’in Evi’nde, Kirklareli Fotograf ve Sinema Sanati Dernegi (KIFSAD) ile Kirklareli Amatör Ressamlar Dernegi (KAR-DER)’in sergi açilisi gerçeklesti.
Muazzez Ilmiye Çig
Ilkokula Çorum'da basladi. Daha sonra ailece Bursa'ya tasindilar. Bursa'da özel bir okul olan "Bizim Mektep"te Fransizca ve keman dersleri aldi. 1926'da sinavla Bursa Kiz Muallim Mektebi'ne (Bursa Kiz Ögretmen Okulu) girdi. 1931 yilinda mezun oldu ve babasinin da ögretmenlik yapmakta oldugu Eskisehir'e tayin oldu. 15 Åzubat 1936 tarihinde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Cografya Fakültesi Hititoloji bölümüne kaydoldu. 1940 yilinda Ankara Üniversitesinden mezun olduktan sonra Istanbul Eski Åzark Eserleri Müzesi Çiviyazili Belgeler Arsivine uzman olarak atandi. Müzede çalistigi 31 yil boyunca meslektasi Hatice Kizilay ve Dr. F.R. Kraus ile birlikte müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazilmis onbinlerce tableti temizleyip, siniflandirip numaralandirdi, 74bin tabletten olusan çivi yazili belgeler arsivini olusturdu, üç bin tabletin kopyasini yapip katalog halinde yayimladi, dünya bilim insanlarina essiz bir kaynak hazirladi. (Kaynak: Wikipedia)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol