Yağmur ve dolu tarlalardaki mahsule zarar verdi

Kırklareli'nde son günlerde yoğun olarak görülen ve bazı olumsuzluklara yol açan yağmur ve dolu üreticiyi de zor duruma düşürdü

Kırklareli'nde mevsim normallerinin altında seyreden sıcaklıklar ve anormal şekilde görülen aşırı yağışlar sebebiyle tarımsal üreticiler mahsullerinden istedikleri verimi alamadılar. Kırklareli Meteoroloji İşleri İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre İklim Değişikliği ve Küresel Isınmaya dayandırılan aşırı yağış ve serin hava gerek kentlerde yaşayan vatandaşların gerekse kırsalda çiftçilik yaparak geçinen vatandaşların hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Kırklareli'nde altyapı yetersizliği ve aşırı ve aniden yaşan yağışlar sebebiyle halk bazı olumsuzluklar ve ufak çapta sellerle savaşırken, kırsalda ise üretici hem maddi hem manevi bazen sorunlar yaşıyor. Bu sorunların başında ise çiftçi vatandaşların yetiştirdikleri üründen beklediklerinin altında verim alması ve hatta bazen hiç verim alamaması geliyor.
Sıkıntılar bununla da bitmiyor. Arpa, buğday gibi başaklı tahıl bitkilerinin saplarından yapılan samanların da toplanamaması sebebiyle hayvancılıkla geçinen köylü vatandaşlar hayvanlarına yiyecek bulmakta sıkıntı çekiyor. Bu durumdan sadece tahıl ve sezonluk bitki yetiştiricileri ve hayvancılıkla uğraşanlar da etkilenmiyor. Özellikle dolunun etkileri sebebiyle meyve üreticileri de zora düşüyor. Kırklareli'nin simgelerinden biri haline gelmiş kiraz da yağmurdan ve doludan zarara uğradı. Bilindiği üzere çeşitli şekil ve boyutta gökten buz parçacıkları şeklinde yere sert bir şekilde düşen dolu taneleri düştüğü bölgede meyve ve sebzelere zarar verebiliyor. Sert bir şekilde düşen dolu taneleri özellikle kiraz üreticileri ve sebze üreticilerine sıkıntı yaratıyor. Kiraz tanelerine çarpan dolu kirazın çatlamasına ve bazen de dalından düşmesine sebep oluyor. Sebze üreticileri için de aynı sıkıntı söz konusu. Dolu taneleri yetişme evresindeki sebzelerin dallarına ve kendilerine büyük bir zarar veriyor.
Yağmur sebebiyle zarar gören ürünlerin yanı sıra, bazı ürünler hiç ekilemiyor bile. Aşırı ve sık yağış sebebiyle tarlalar bir türlü kuruyup tava gelemiyor. Tarlanın tava gelmesi olayı, çamurun kuruyup toprağın sürülebilecek kadar nemli kalmasına deniyor, ancak tarlalar kuruyamadığından bir türlü sürülemiyor. Bu durumda da ekilecek ürün için yapılacak işlemler yerine getirilemiyor. Geç ekilen ürünler de hem üreticiye zaman kaybettiriyor hem de maddi açıdan sıkıntılara sebep oluyor.
Kırklareli'nde üreticinin yaşadığı sıkıntılar bununla da bitmiyor. Bildiğimiz gibi bu zamanlar buğday ve arpa gibi ürünlerin hasat zamanları. Hasat zamanı gelen buğday ve arpaların biçilip satılabilmesi için belli bir kuruluğa ve olgunluğa ulaşması gerekiyor. Ancak aralıklarla devam eden yağmurlar hem başakları hem de toprağı sürekli nemli ve ıslak yaptığından, bu ürünlerin hasatıyla ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Kırklareli Ticaret Borsası'nda geçtiğimiz günlerde sembolik olarak yılın ilk mahsulü olan 100kg. arpa kilosu 3,5 TL'den satılmıştı. Ancak bu arpa ve buğdayların hasat edilmeye başlandığını ne yazık ki müjdeleyemiyor. Kırklareli'nde yapılan bu sembolik satışın ardından gerçekleşen ve yer yer sellere sebep olan şiddetli yağmur sebebiyle hasat zamanı daha da sıkıntıya girmiş durumda. Yağmur ve dolu bir tek bunu yapmakla da a,kalmıyor. Olgunlaşma evresine girmiş ve büyümüş saplar ve başaklar yağmurun ve rüzgarın etkisiyle yan yatıp güneş alamıyor. Bu da hem hasat yapılırken hem de ürün gelişirken birçok sıkıntıya sebep oluyor. Bazı hastalıklar ürüne bulaşabiliyor ve verim, kalite düşüşüne neden oluyor.
Tüm bu sıkıntılarla boğuşan Kırklareli Çiftçisi zor zamanlar geçiriyor. Ekonomik sıkıntılar yaşayan çiftçi yağmur kaynaklı zararlardan dolayı borca gömülüyor. Çiftçi hedeflediği parayı kazanamayınca borcunu ödeyemiyor ve daha fazla borçlanıyor. Samanın da toplanamaması ile sıkıntıya düşen çiftçi hayvancılıktan da bir darbe yemiş oluyor.
Kırklareli tarımsal arazileri ve tarım üreticilerinin bolluğu sebebiyle müstahsil olarak adlandırılan kendi bahçesinde yetiştirdiği ürünü satan esnafa da sıkıntı yaratıyor. Kırklarelili üretici satıcılar kendi ürünlerini yetiştirmekte yaşadıkları sıkıntılar sebebiyle zor günler yaşıyor. Sattıkları ürünlerden kazandıkları para ile geçinmen çiftçiler bu günlerde aşırı yağış ve dolu sebebiyle sıkıntılar yaşıyor.
Aşırı yağmurlar sebebiyle yaşanan sıkıntılar bir yerde daha baş gösteriyor. Kırklareli'nde seçim vaadi olarak söz verilen ve bazı tartışmalara da yol açan kapalı pazar yapımı konuşulurken, bazı ilçelerde aşırı yağmur sebebiyle kapalı pazar yerleri de etkilendi. Kırklareli'nde açık pazar yerinin bazı kesimlerinde geçtiğimiz çarşamba günü diz boyuna ulaşan su taşkınları yaşanmıştı. Kırklareli'nde açık pazar yerinde bu sorun yaşanırken, bazı kapalı pazar yerlerinde de altyapının yetersiz kalması sebebiyle ufak çapta su baskınlarının yaşandığı da ulaştığımız bilgiler arasında.
Aşırı yağış sebebiyle bazı bölgelerde tarlalara ulaşım sıkıntısı yaşanırken Kırklareli'nin neredeyse tamamında tarlaların çamur olması sebebiyle traktör çalışamadığından topraklar işlenemedi. Kırklarelili çiftçiler bu sorunları yaşarken meteorolojiden gelen yağmurun biteceği bilgisi ise yüzleri az da olsa güldürüyor.
Kırklarelili bağcılar da yağmurdan etkilenenler arasında. Kırklarelili bağcılar, dolu sebebiyle asma yapraklarının ve korukların zarar görmesi sebebiyle bazı sıkıntılar yaşıyor. Verim kaybına ve ürün kalitesinde düşüşe sebep olan yağmur ve dolu bağcıları da kara kara düşündürüyor. Kırklareli'nde yaşayan ve üreticilik yaparak geçinen tüm vatandaşlar haziran ayının ortalamalarının çok üstünde gerçekleşen bu yağışlar yüzünden zarar görmüş durumda.
Köy yerleşim yerlerinin de dere taşkınları ve su baskınlarından etkilenmesi de zaten bunalan çiftçiye daha büyük sıkıntılar yaşatıyor.
Aşırı yağmurlardan ve doludan etkilenen sadece çiftçi vatandaşlar da etkilenmiş değil. Kentlerde yaşayan vatandaşlar da aşırı yağmurun kurbanları arasında. Her ne kadar kazançları etkilenmemiş olsa da, kentte yaşayan vatandaşlar sel baskınları ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden yağışlardan bunalmış durumda. İşe gidip gelirken, alışveriş yaparken ve sosyal yaşamlarını sürdürürken yağmura ve ufak sellere yakalanan vatandaşlar gittiği yerde mahsur kaldı ve yağmur geçene kadar beklemek zorunda kaldı. Bunun dışında yağmura hazırlıksız yakalanan vatandaşlar ıslanarak evlerine dönmek zorunda kaldı. Kırklareli'nin bazı mahallerinde Geçtiğimiz günlerde aniden bastıran ve bir süre devam eden yağmur ve dolu yağışı bazı bölgelerde sellere sebep olurken şehrin çoğu yerinde yolların dere şeklinde yoğun suyla kaplanmasına sebep oldu. Yağmur sırasında yaya olarak dolaşan Kırklarelililer sokağa adım atamayı ilk bulduğu yere saklanırken, araç trafiği de durma noktasına geldi. Zaman zaman bazı sürüceler aşırı yağmur sebebiyle önlerini göremeyince sağa çekip beklemek zorunda kaldı. Tüm bunların yanı sıra caddelerin çukur bölgelerinde oluşan göletler araçların ilerlemesini engelledi. Bazı dükkanları ve evleri sel basarken, sel basmayan evlerde oturanlarda aşırı sudan dolayı dışarı çıkamadı. Tüm bunlar altyapı sorunlarını akıllara getirdi. Kırklareli'nde uzun süredir yapımı planlanan anacak hala hayata geçirilmeye başlanmamış olan altyapı çalışmaları, aşırı yağışlar sonrası hemen gündeme geliyor. Bazı siyasi makamlarda bu konuyla ilgili defalarca çalışıma başlatılacağı duyuruları yapılsa da bu konuyla ilgili herhangi bir inşa henüz başlatılmış değil.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol