Su Yunanlilar acayip bir irk. Türk'ün elinde ne varsa kendilerinin oldugunu düsünüyorlar. Istanbul dahil, Trakya'nin kendilerinin oldugunu iddia ederler. 1920 de isgal ettikleri Trakya'yi Yunan Krali Kostantin Kirklareli Yayla Meydani'nda Büyük Yunanistan'in Bir Parçasi" diye ilan etmistir.
Tarihte Yunanlilarin savasarak aldiklari yer pek yoktur. Hemen hemen bütün topraklari Baris Masasi'nda, müzakere yoluyla kazanmislardir. En son ayni oyunu, ayni taktigi Kibris'ta oynamaktadirlar ve görünürde bir takim iyilestirmeler sonunda Kibris onlarin olacaktir.
Yunanlilar için TOPRAK, TARIH ve KÜLTÜR çok önemlidir. Yunanlinin kimligini olusturan bunlardir. Bizde toprak önemlidir de tarih ve kültür olmasa da olur düsüncesi hakimdir. Onun için tarihin kaybolmasi, kültürün ölümü bizi rahatsiz etmez. Hatta bunlarin ölümüne yardimci ve seyirci bir halimiz vardir. Örnek göstermek için uzaga gitmege gerek yoktur. En yakini Kirklareli'nde bir tarih, bir kültür ölüyor da kimsenin kili kipirdamiyor. Nitekim Yunanlilar heykelini diktigimiz Karagöz'ü elimizden aliverdiler ve Yunanlilastirarak KARAGIOZI yapiverdiler.
Yirmi yila yakin Türk Gölge Oyunu'na adini veren KARAGÖZ üzerine arastirma yapmakta, önemli bir arsiv olusturmus bulunmaktayim. 1991 yilinda Il Halk Kütüphanesinde Ankara Üniversitesi Dil Tarih-Cografya Fakültesi Tiyatro Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Metin And'in, Hacettepe Üniversitesinden Folklor uzmani Serif Baykurt'un, TRT TV. Daire Baskan Yardimcisi Dr. Tekin Özertem'in, Kültür Bakanligi Devlet Geleneksel Türk Tiyatrosu Toplulugu müdürü Mevlüt Özhan'in, Karagöz Gösteri Sanatçisi Metin Özlem'in katildigi paneli ben yönettim. Bu olayin içinde ve basinda olmus bir arastirmaci olarak söylüyorum ki KARAGÖZ her yönüyle Osmanli ve her yönü ile Kirklareli'nden ünlü bir Osmanli Halk Sanatçisidir. Ünlü Seyah (gezginci) Evliya Çelebi 1650'li yillarda Karagöz'ü Kirklareli'nde bulmustur. Onun Istanbul Tekfuru'nun (valisinin) postacisi oldugunu, Kirklareli'nde agizi lâf yapan bir adam olarak tanindigini, hilebaz ve Kipti (Çingene) diye bilindigini, adina Sofyozlu Karagöz Bali Çelebi dendigini söylemis ve tespit ettigi bu bilgiyi meshur kitabi Seyahatname'ye almistir. O, Kirklareli'nde, Osmanli Mülkü'nde kendisini fukara insanlardan, Çingene toplulugundan biri olarak tanitmistir. Bir Halk Adami idi. Türkçe'den baska bir dil bilmezdi. Halktan insanlarin yaninda, Osmanli'nin karsisinda bir sanatçi idi. O, sanati ve karekteri itibariyle Türklügü temsil eden ULUSAL BIR TIP'ti. Insanlari güldürür, düsündürür, kötü düsüncelileri sert biçimde elestirirdi. Mert, namuslu, cesur ve zeki bir Türk Tipi'ni yansitirdi. Adini verdigi Gölge Oyunu Asya kökenlidir. Kendisini bir GERÇEK olarak kabul edersek Osmanli Devleti'nin kuruldugu 1200 yillarin sonu ile 1300 lü yillarin basinda yasamistir. Arastirmacilar Karagöz'ün hiçbir zaman Yunanli oldugunu söylememislerdir. Yalniz Osmanli Mülkü'nde (vataninda) yasayan yerli Rumlar onun yerel yöneticileri, okumuslari çok elestirmesinden dolayi Karagöz'ü sevmisler, benimsemislerdir. Yunanli kökenli Rumlarla Karagöz'ün ilgisi bundan ibarettir. Osmanli yöneticilerini elestirmesi Rumlarin hosuna gitmistir. Bu vesileyle sunu söylemek istiyorum. Sen bilgiyi karanlikta birakirsan onu birileri çalar, kendine mal eder. Bu nedenle kentine (Sehrine) heykelini diktigin sanatçiyi anlatacaksin. Kim oldugunu söyleyeceksin. Onun sanatiyla birlikte tanitacaksin. Unutmaki, dünya , kültürü olmayan topluluklari SÜRÜ olarak görmektedir. Bugün Amerika dünyanin bilgilerini ve kitaplarini BEYAZ SARAY KÜTÜPHANESI'nde toplamaktadir. Bu, "DÜNYA KÜLTÜRÜ'nün Amerika'da toplanmasi demektir. Zira ülkeler, milletler kültürleri ile taninirlar, onunla zenginlesirler.
Suraya gelmek istiyorum. Kirklareli'nde izi, yasadigi, çalistigi yerleri olan ve bilinen KARAGÖZ ülkemizin dünya çapinda bir Gölge Sanatçisi'dir. Kirklareli bir gün onunla meshur olacaktir. Onun Kirklareli'nde varliginin farkinda olmayanlar bir gün uyandiklarinda geç kaldiklarini göreceklerdir.
Onun soyu ne olursa olsun Karagöz'ü Kirklareli'nin eski insanlari yetistirmis, Kirklareli'nin Ince Kültür'ü yaratmis, onu bu topraklar büyütmüstür. Bu bir övünme vesilesi degilse bu toplum nasil Kültür Toplumu, Kültür Kenti olacaktir? Hadi canim sende..
nazifkaracam@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Uçmakdere hafta sonu yamaç paraşütü tutkunlarını ağırlıyor
04 May 2025 -
Tekirdağ YEDAM tanıtıldı
05 May 2025 -
31. Kırklareli Uluslararası Kakava Festivali Başlıyor
14 May 2025 -
Meriç Nehri'ndeki kürek yarışları Edirne'nin turizmine katkı sağlıyor
04 May 2025 -
Umutlu Yarınlar Anaokulu'nda 23 Nisan Coşkusu
23 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üreticiler buğdayda rekolte kaybı yaşamamak için yağış bekliyor
06 May 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Milli yüzücü Emre Onuş, Avrupa'da madalya hedefiyle kulaç atıyor
19 May 2025 -
Geçen yıl kuruma noktasına gelen Kazandere Barajı'nda doluluk yüzde 100'e yaklaştı
20 Nis 2025 -
Kırklareli'nde su ürünleri denetimi yapıldı
20 Nis 2025 -
Türk ve ABD'li güreşçiler Edirne'deki dostluk turnuvasında karşılaştı
20 Nis 2025 -
Edirne'de köy sakinlerine sağlık taraması yapıldı
20 Nis 2025 -
Tekirdağ'da düzenlenen operasyonda 10 şüpheli yakalandı
20 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol