YÜKSEK MIMAR-SEHIRCI MELIH TABAKÖZ'LE SÖYLESI

18.02.2009 günü Yüksek Mimar-Sehirci Melih Tabaköz Lüleburgaz’da konugum oldu. Kendisine genel de yerel seçimlerle ilgili görüslerini ve bu konudaki dogrularini sordum.

Melih Tabaköz: “Yerel seçimlere girecek baskan adayinin hangi partiden olursa olsun eger liderlige soyunuyorsa dinamik, deneyimli, vizyonu genis olmalidir. Yerel yönetimlerde siyasi bir görüsle gelinir. Siyaset bir kenara birakilip, herkesin belediye baskani olarak göreve baslanilir. Bir dünya kurali daha vardir. O da seçimlere giren baskan adayinin, ben hizmet sektörünün baskani olacagim, listemde ilk 5’te en az iki teknik elemana yada ilk 10’da 3 yada 4 teknik elemana yer vermelidir. Mimar, insaat mühendisi, elektrik mühendisi, makina mühendisi listesinde yer almalidir. Bunun akabinde avukat, esnaf, deneyimli bürokrat emeklileri ve toplumun dengelerini de düsünerekten adaylar siralanmalidir.

Türkiye sinirlari içinde her yerlesim birimi için seçimlerimiz hayirli olsun. Her yerlesim biriminde yasayan insanlar baskan ve arkasindaki meclis listelerinde yer alanlara lütfen dikkat etsinler ehli kisilerin yapacagi hizmet bize dönecektir. Yani biz kazanacagiz” dedi.

Kent dokusunun tarihi ile sosyal dokusu ve kültürüyle bütünlesmesinde, mimar ve mühendislerin plan ve projelerin önemi çok büyüktür.

Sehir imar planlari yapilirken kentin modern yerlesimi ve gelismesi için yapilan planlarin önemi büyüktür.

Tarim toplumundan sanayi toplumuna geçisin sancilarini yasiyoruz. Köyden kente sanayi bölgelerine büyük göçler yasandi.. Lüleburgaz, Çorlu, Çerkezköy, Kapakli, Silivri, Muratli yolu üzerinde fabrikalar yogunlasiyor.

Küresel kriz bazi sanayi sektörünü olumsuz etkiledi. Tekstil fabrikalari, kalitesiz Çin mallarinin piyasayi etkilemesiyle isçi çikarmaya basladi. Issizlik maasini almak için Is-kur’a basvuru yapanlar oluyor.. Gerekli önlemler alinmalidir.

Çin mallarina kota konmalidir.. Avrupa Sanayi Devrimiyle kalkinirken tarim toplumlari sanayilesmede geç kaldi... 18., 19., 20. yüzyilda modernlesen Avrupa dünyayi avucuna aliverdi.

Ürettigi mali sömürgelere ihraç ederek büyük paralar kazanan Ingiltere oldu. Hindistan ve Çin’in bir bölümü, Amerika vs’yi ele geçirerek istedigi gibi isgal edip yönetti. Osmanli Devleti’ni çöküs devrinde sömürge yapti. Almanya’ya yanasan Osmanli’ya karsi Çarlik Rusya’si ile ittifak yapti. Çarlik Rusya’si Osmanli’yi parçalamak için Hristiyan Balkan Devletlerini kiskirtti..

Istiklal savasini zaferle sonuçlandiran Atatürk Türkiyesi çagdas bir toplum olabilmek için yenilikler, reformlar, devrimler yaparak gelismeye çalisti.

Sermaye birikimi olmayan bir toplumda, sanayide, egitimde her alanda atilimlar baslatildi. Osmanli Devleti’nin borçlari ödenmeye çalisildi. Laik sosyal bir devletin Cumhuriyet devrimleri ile kurulmasina önem verildi... Uygarlik insanligin yarattigi büyük bir adimdir. Türkiye’nin gelismesi dünden bugüne devam edecektir. Bizi yönetenler çagdas bir kent dokusunun olusumuna katkida bulunacaktir.

Ikinci Dünya Savasi’ndan sonra Avrupa modern kentleri kurarken insanlar için gereken herseye önem vermistir. Avrupa kaldirimlarinda bisiklet yolu bile vardir. Dogu toplumlari bilimsel gelismeleri uzaktan izlerken insana gereken saygiyi unutmamalidir. Geri kalmis ülkelerin modernlesmesi uzun zaman alabilir. Geleneksel degerlerin içinde ilkel toplumdan kalan adetler, töreler birgün etkisini kaybedecektir...

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol