YRD. DOC. DR. ÖZCAN AYGÜN'ÜN VIZELI KAYGUSUZ ALAADDIN ARASTIRMALARI

Edirne dogumlu olan Yrd. Doç. Dr. Özcan Aygün Trakya Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü, Yeni Türk Edebiyati Anabilim Dali Ögretim Üyesidir. Genç ve yetenekli bir bilim adamidir. Bildigim kadariyla Pinarhisar Ataköy (Yanciklar Köyü) ile yakin aile baglari vardir. YANCIKLAR eski Istanbul - Edirne ve Bulgaristan - Sofya yolunun Kaynarca (Yene) ve Pinarhisar Kasabalarina göre yanda kalmis olmasini ifade ede bir isimdir. Köy, Kaynarca ovasinin eteklerinde, tarihi Tearos Kaynaklari Deresi'nin kiyisinda kalan bir yerdir. Yrd. Doç. Dr.Özcan Aygün bu tarihi yöreden çikarak, 30 km. doguda kalan tarihi Vize'nin yetistirdigi sair Kaygusuz Alaaddin konusuna el atmis geçen yil yapilan Uluslararasi Vize Tarih ve Kültür Sempozyumu'nda anlatmistir. Bende kendilerini bu sempozyumda tanimistim. Vize tarih ve edebiyatinda, Trakya'nin aydinlanmasinda, Hayrabolulu Sarban Ahmet Baba ile birlikte zamanin siir ve fikir dünyasinda etkilerini ele almis olmasi ilgi uyandirmisti.

Özcan Aygün benim de bir yöre aydini olarak ilgi duydugum bir edebiyat adamini arastirmistir. Vizeli Kaygusuz Alaaddin'in kisiligine, fikir ve siirine isik tutmustur. Bu konuda yetkin bir kisi olarak egilmistir. Ayni fakültenin ögretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr.Sema Sandalci gibi Sayin Özcan Aygün'de bölge kültürünü çalisma ve arastirmalarina hareket noktasi yapmistir. Sayin Sema Sandalci'yi Traklar ve Trakya'nin tarihinden gelen arkeolojik ve Halk Kültürü konusunda ne kadar önde bir bilim insani olarak görüyorsam Sayin Özcan Aygün'ü de Trakya'nin Edebiyat Tarihi'ne isik tutma baglaminda o kadar önde gördügümü söylemek isterim. Bu iki genç bilim insani kendi dallarinda Trakya'nin tarihsel kültürüne, degerlerine, geçmiste kalan fikir ve düsünce hayatina çok saglikli bir arastirma yöntemi ile girmislerdir. Zaten Trakya Üniversitesi'ni kuranlarin en büyük hizmeti böyle yetenekli bilim insanlarindan bir kadro olusturmalaridir.

Yrd.Doç.Dr.Özcan Aygün Vizeli Kaygusuz Alaaddin'in hayatini büyük ölçüde aydinlatmistir. Ben Vizeli Kaygusuz Alaaddin'in edebi sahsiyetinin önemini Abdülbaki Gölpinarli'nin yakin dostu olan ve geçen yil rahmete kavusan Istanbul Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Profesörü Ismet Sungurbey'den dinlemistim. O bilgileri büyük ölçüde Özcan Aygün'ün Vize Uluslararasi Tarih ve Kültür Sempozyumu'nda sundugu bildiride buldum. Simdi Sayin Aygün'ün yetistigi yörenin, Pinarhisar'in geçmisinde ve karanliginda kalan (Belki aydinlanmistir da benim haberim ve bilgim yoktur) "..Yüksek zümrenin klasik mesnevi konularindan olan LEYLA ile MECNUN, FERHAD ile SIRIN gibi meshur efsane hikayelerinden olan Pinarhisarli FERHAD ile SERIFE HANIM HIKAYESI"ni gün isigina çikarmasidir. Bu hikayenin el yazmasi tek bir nüshasi oldugu, bununda bir edebiyatçinin özel arsivinde bulundugu söylenmektedir. Biz bu hikayenin bazi yansimalarini Kirklareli'nin kuzeyinde ormaniçi tarihi bir köyde, Sazara (Çukurpinar'da) oldugunu duymus ve arastirma yapan birinden dinlemistik.

Özcan Aygün kendi bilim ve arastirma dalinda birçok konuya ve bunlarla ilgili bildirilere, uluslararasi toplantilardaki tartismalara katilmis, bunlara imza atmis bir kimsedir. Cumhuriyet Dönemi romancilarindan AKA GÜNDÜZ üzerine yaptigi ve yazdigi iki arastirmada elbet bu Atatürk Çevresi yazarinin özgün durumuna deginmistir. Tasrali aydinlarinin en büyük engeli bu Bilgi Kaynaklari'na ulasma güçlükleridir.

Biz yine yazinin basina dönersek demek isteriz ki Özcan Aygün TRAKYA'nin YUNUS EMRESI Vizeli Kaygusuz Alaaddin ile Vize tarih ve kültürüne büyük ve önemli bir katki saglamistir. Osmanli Devleti'nin imparatorluk haline geldigi bir dönemde yetismis olan bu Rumeli (Trakya) sairinin " Insana Bakis Açisi"nin aydinlik oldugu, Trakya insaninin da aydinliginin bu bakis açisindan beslendigi Sayin Özcan Aygün'ün arastirmalari ile uç vermistir. Trakya'nin edebiyati ve bu edebiyati yaratan sair, yazar ve öykücüler üzerinde arastirma yapacak olanlar mutlaka Özcan Aygün'ü izleyeceklerdir. Kendisinden çok sey ögreneceklerdir.

                                         nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol