Yerel yönetimlerin işlevi, sorumluluğu, önemi en az genel yönetimler kadardır. Eğer, bölge halkı söz konusu ise, bu bir kat daha öncelik taşır.
Öyle veya böyle tartışmalara açık bile olsa; Büyükşehir'den Bütünşehir'e, merkezi yetkiler'den yerinden yönetime, ademi merkeziyetçilikten yetki ve sorumluluk devrine kadar birçok değişiklikle beraber, 2014 yılı Mart ayında yapılacak seçimlerle 'Yerel Yönetim'lerimizi belirliyeceğiz. Seçim sathı mailine girilmişken, tüketici haklarını savunan bir sivil toplum örgütü olarak, bölgede yaşayan bir tüketici olarak 'nasıl bir yerel yönetim' beklediğimizi, yerel yönetimlerden neler talep ettiğimizi, eleştirilerimizi, onayladığımız çalışmaları vb. düşüncelerimizi sizlerle paylaşacağız.
Bugün, birçok kentimizin sağlık, çevre, altyapı, ulaşım, barınma, ısınma, eğitim, kültür ve benzeri birçok konuda sorunları bulunmaktadır. Diğer yandan, deprem, sel, heyelan ve yangın gibi doğal felaketlere de yeterince hazır sayılmaz. Bulunduğumuz kentin, yukarıda sayılan olumsuzluklar açısından birçok kentimize nazaran daha şanslı olduğunu birtarafa bırakırsak; yine de, bölgesel ve ulusal planlamalar gibi (örneğin; Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı vb.) dış etkenlerle olumsuzluklar yaşanma riski kuvvetle muhtemeldir. Bu tür olumsuzluklara karşı, oluşabilecek sorunların aşılması, sağlıklı kentsel çevrelerin üretilmesi ve kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ancak, kent halkının, meslek örgütleri ve diğer sivil toplum kuruluşlarının demokratik katılımı ve denetimi ile mümkündür.
Bugün, içinde yaşadığımız kentlerin, mekansal ve çevresel bağlamda sağlıksız büyümenin ardında birçok etken ve neden bulunmaktadır. Bunlar, en genel hatlarıyla; piyasa güçlerinin kent ölçeğinde de tek egemen olduğu siyasal zeminin yaratılması, sadece arazi rantına endekslenmiş bir kent ekonomisi anlayışı, sürekli ve plansız büyüme, toplumsal alanda yaşanan sosyal ve kültürel yozlaşma olarak özetlenebilir.
Ülkemizde yerel yönetimler alanında, özellikle 12 Eylül Askeri darbesi ve takip eden yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle birlikte yeni ve karmaşık bir süreç başlatılmıştır. Bu noktadan itibaren, yerel idarelerle yürütülen hizmetlerde kamu yararı önceliği sürekli ihmal edile gelmiş, yıllar içinde kentlerin imar, planlama, altyapı, ulaşım, enerji, su, sıvı ve katı atıklar konusunda sorunları çeşitlenmiş ve derinleşmiştir.
Ülkemiz kentleri ne yazık ki, toplumun gelişmesi, yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve yaşam maliyetlerinin azaltılması gibi en temel beklentilere cevap veremeyen anlayışlarla yönetilmektedir. Bugün varılan bilim ve teknolojik seviye, sosyal-kültürel durum, hak ve özgürlükler konusundaki toplumsal bilinç noktası, ulaşım ve iletişimdeki sınır tanımazlığa karşın, yönetimler ve yönetim erkini kullananlara müdahil olamazsak eğer, yurttaş olma özelliğimizi yitirmiş sayılırız.
Önümüzün kış olması nedeniyle, ilimiz yerel yönetiminden aciliyet ve önem arz eden iki talebim olacak:
1.Şehrimizin hava kirliliği konusunda, bugün gelinen nokta ortadadır. Bu olumlu durum, fosil yakıt olması nedeniyle onaylamıyoruz ama, kömür ve fueloile göre ehveni şer olan doğalgaz kullanımından ileri gelmektedir. Sabah ve akşam vakitlerinde bazı apartmanların kalorifer bacalarından çıkan siyah dumanlar artık oldukça dikkati çekiyor ve müdahale edilmesi gerektiği düşündürüyor. Şehrimiz tamamen temiz hava statüsüne kavuşabilmesi için, kaloriferlerde kullanılan kömürlerin sıkı denetimi ve bacalara filtre takılması gerekir. Bu sorumluluk ise, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Belediye'ye aittir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden bunu talep etmek bürokrasi ve iş hacmi nedeniyle ayları alabileceğinden, bu talebin ele alınması ve en kısa zamanda çözümü Belediye Başkanlığı'nın ilgi ve alakası ile gerçekleşecektir.
2.Sokak hayvanları konusunda Belediye yetkililerinin hem yasal zorunluluk, hem de insani sorumluluk gereği duyarlılığın arttırılması gerekir. Sokak hayvanlarının sağlıklı bir ortam ve koşulda varlıkları ve denetimleri, o ilde yaşayanların gelişmişlik seviyesini gösterir. Aynı zamanda, insanlar için de bir risk potansiyelinin kontrol altına alınması anlamına gelmektedir. Artık, şehrimiz yaşayanlarının, diğer illerde olduğu gibi hayvan sevgisi bir hayli artmış durumda. Sanıyorum, belediyemizin bu konuda olası bir destek talebine hayır demiyecekler yardımcı olmaya hazır olduklarını bildireceklerdir. Bu konuda da Belediye Başkanlığı'nın ilgi ve alakasını bekliyorum.
Sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam dilerim.
Karaumur Caddesi Coştur İş Merkezi Kat: 3 No: 68 KIRKLARELİ
Tel: 0288 2141182 Faks: 0288 2147006
GSM: 0532 4752460
e-mail: huseyinkahraman@gazetetrakya.com
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol