YEREL TARIH VE KÜLTÜR ÖNEMLIDIR

DEVLETLIAÄzAÇ KÖYÜNDEN AHMET BILGIN AÄzABEY
Emekli ögretmen, kooperatifçi Hulusi Bilgin, Fevzi Akkurt ve Ahmet Bilgin agabeyle Atatürk Parkinda sohbet ettik. Her köyün, her insanin bir öyküsü vardir. Türk insani sohbeti çok sever. Sözlü Tarihi güçlüdür.
AHMET BILGIN "Devletliagaç köyü 50 hanelik bir köy. Huduta 5km. 93 Harbinde hudut çizilmis. 1877-78 Devletliagaçtaki Bulgarlar, Bulgaristan'a, öte taraftaki Türkler, Türkiye'ye göç etmisler. KAYIPLAR köyünden Devletliagaca gelmisler. 1929 dogumluyum. 76 yasindayim. 1935 yilinda Bulgaristan Beli ören köyünden de Devletliagaca gelenler olmus. 1950 yilinda Bulgaristan Osman Pazarindan da gelenler var. Devletliagaç köyündeki Uluagaç altinda oturan Osmanli Kumandanina bir baris haberi ulasmis. Edirne o zaman payitaht imis. Sulh haberine sevinen kumandan haykirmis "Ne Devletliagaçmissin sen" Köyde Bugday, arpa, slaysmisir ekiliyor. Yiyecekleri kadar sebze ekiliyor. Bahçivancilik yok. Geçen sene bir dönüm yeri biçerdöverler 8,5 milyona biçmisler. 1,5 milyona balya yapiliyor. Eskiden Imece varmis. Köydeki okulunu ve camisini kendi yapmis. Pinarhisarli Mustafa Güler ögretmenimdi. Kepirtepeli Ali Riza Baykul da ögretmenimizdi. Mehmet Bastürk, Hamza Bastürk, Ibrahim Asik, Mehmet Altintas. Köyümüzden çikmis degerli ögretmenlerimizdir. Birde yüzbasi köulümüz var. Iki oglum marangoz. Birisi memurdur. Yemen de, Çanakkale de dayilarim sehit düsmüsler. Bizim köyde kale yok. Polos Kalesi çok meshurdur. Yukari Kanara köyündeki kalede yikilmis. Kalebayiri denilen yer var. Karapinarda da kale varmis. Çocukken Tekke Derede yikanirdik. Eski göl bugün yok. Tarhana, kuskus, köy makarnasi, köy ekmegi hala yapilir. Ziraat odasi eskiden yem, ilaç, pulluk demiri getirirdi. Kofçaz kazasinda da ekmek geliyor. Kofçazda eczane yok. Desteklemeden paramizi alabilmek için Ziraat Odasinda kagitlarimizi tastik ettiriyoruz. Bizde Baltalik Orman var. Tatlipinar, Ahmetlerde, Topçularda Tomruk Ormani vardir. Halka Makta verilir"dedi."Alman Harbi Yillarini Hatirliyor musun?"
"Vesikayla gaz, basma verilirdi. Yol parasi vardi. Alti çocugu olan yol parasi vermezdi. Basbakan Adnan Menderes yol parasini kaldirdi. 1940 yilinda köye bir tabur asker geldi. Koçatarla köuünün üstünde bir Türk Alayi asker vardi. (Alman Harbin de 56 milyon insan öldü) 1901-1915 dogumlilar ihtiyat olarak askere alindi. Top seslerini duyuyorduk. 1942'de açlik, emek yoklugu basladi. Alti ay sürdü. Yeni yilda rahatladik. Çok bereket oldu. Ösür Vergisi gibi bir vergi vardi. Ürettigimiz bugdayin beste birini hükümet alirdi. Memur, ekini tenekeyle veya sinikle ölçerdi. Bir yil devam etti. Hükemete vergimizi, bugdayimizi teslim ederken ekine bir fiat biçilirdi ve bize ekinin parasi verilirdi. Alman Harbinden evvel Bulgar gençleri dereden balik tutardi. Sonra hudutlar sikilsti. (Alman Balkanlari isgal etti) Karartma Geceleri yapilirdi. Pencerelere siyah perde çekilirdi. Bes yildir sehirde oturuyorum. Evim var. Hanim sag. Yakin köylerde ayni kökten geliriz. Sorun yok. Arkadas gibiyiz. Bagcilik, tütüncülük yok. Pekmez için pancar ekenler olurdu. Malkoçlar, Asagi Kanara, Koçatarla, Karahamza, çesme köyü yakin köylerimizdir. Edirneye bagli Vaysal köyü bize 15 km dir. Arada Karapinar Çiftligi var. Köyün Batisi Bulgar Hududur"dedi. Ögretmen Sair Arkadasim Ilyas Yalçin"Ahmet Bilgi'nin Eski Sanayideki marangozluk yapan çocuklarini taniyorum. Çok dürüst insanlar, titiz, kaliteli is yaparalar"dedi.
Farittin Demircan Arkadas"Tarihi günisigina çikaran yazilarinda, insanlar aydinlanacak, siirlerinden ilham alacak"dedi.
SEVGILER...
selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol