YAZAR VE ŞAİR M. AĞIRGAN'DAN İKİ KİTAP

Mehmet Ağırgan, eşi Şair ve Yazar Özlem Ağırgan'ı Edirne Halk Kütüphanesi'nde çalışırlarken tanıdım. Meslekleri kütüphanecilikti. Emekli olduklarında kütüphanecilik gitmiş, karşımıza şair ve yazar olarak çıkmışlardır. Kitapları vardır. İkisi de Trakya'nın güçlü şairlerindendir. Ancak bu yazımda Mehmet Ağırgan'dan söz etmek istiyorum.
Mehmet Ağırgan dostumdan bir süre önce iki kitap geldi. Kitabın biri "BÜTÜN YÖNLERİYLE ERZİN" adını taşıyordu. "ERZİN", Hatay'ın bir ilçesi, Mehmet Ağırgan'ın memleketidir. Diğer kitap ise "Geçmişten Günümüze TRAKYA ÜNİVERSİTESİ" adını taşımaktadır. Trakya Üniversitesi geçmişten günümüze anlatılmaktadır.
Mehmet Ağırgan, Erzin'i bütün yönleriyle ele almış, ilçenin sosyal, kültürel, tarihi, ekonomik yönleri, ayrıntıları ile öne çıkarılmıştır. Hatay arkeolojik kültür yönünden zengin bir ilimiz olması nedeniyle bundan ERZİN de nasibini almıştır. Hatay'a gitmişliğim olduğu için bu güzel ilimiz hakkındaki yarım bilgilerimi Ağırgan'ın yazdıkları ile tamamladım. Tabii yörenin her şeyini bildiğimizi söylemek mümkün değildir. Ama Hatay güzel bir ildir. Ağırgan bu güzel diyarın insanı ve yazarıdır.
Mehmet Ağırgan her şeyden önce bir araştırmacı ve edebiyatçıdır. Bilgi ve kültür birikimi olan biridir. Zaten kitapların yazımından, içeriğinden, kompozisyonundan, arı bir dille yazılmış olmalarından bu anlaşılmaktadır. Fakat şu var ki Mehmet Ağırgan, Edirne'de YEREL TARİH ARAŞTIRMACISI olarak tanınmıştır. Bu nedenle Erzin'in ayrıntılardaki özelliklerini de öne çıkarmayı bilmiştir. Sayın Ağırgan, Erzin Tarihi ile Erzin'e olan borcunu ödemiş, Erzinlilerin eline bir tarih vermiş, gelecek kuşaklara Erzin'i anlatmıştır. Kitabı Erzin Belediyesi basmıştır. Erzin, Çukurova taraflarında kalan bir ilçedir. Yaşar Kemal'in anlattığı Çukurova'ya yakındır. Ağırgan başarılı bir çalışma yapmıştır. Kutlarım.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ kitabına gelince:
Trakya Üniversitesi, bölgesine damgasını vurmuş bir üniversitedir. Mehmet Ağırgan, üniversitenin 30 yıllık geçmişini anlatıp, kurumlaşmış olan bu bilim yuvasını tanıtmak önemli bir "YAZARLIK OLAYI"dır. Mehmet Ağırgan bu cesareti göstermiş, TRAKYA ÜNİVERSİTESİ'nin tarihini yazmıştır.
Okuduğumuzdan anladığımız kadarı ile Trakya Üniversitesi'nin kuruluş aşaması uzun sürmüş, fakat çeşitli servislerin, hizmetlerin, ünitelerin faaliyete geçirilmesi, örgütlenmesi, kurumlaşması, bilimsel alanda çalışmaları hızlı ve etkili olmuştur. Mehmet Ağırgan, üniversitenin bu yanına dikkati çekmekte, üniversitenin "KURUCU REKTÖRLERİ" ve "KADROLARI"na göndermeler yapmaktadır. Ağırgan tarih yazımında neyin öne çıkması gerektiğini iyi bilen yazardır. "Bütün Yönleriyle ERZİN" ve "Geçmişten Günümüze TRAKYA ÜNİVERSİTESİ" kitaplarında bunları görüyoruz. Özellikle üniversitenin bilimsel çalışma ve araştırmalarda, Bilimsel Makale yayımlamadığı, belli bir noktaya geldiğini görmekteyiz.
Mehmet Ağırgan şiir, yerel tarih ve kültür üzerine yetkin bir kişidir. Ayrıca Edirne Ozan Ağacı Şairler Grubu Başkanı ve Ozan Ağacı Dergisi'nin sahibi ve aynı zamanda yayın yönetmenidir. 5-6 dolayında da eserin sahibidir. En önemlisi Edirne'yi bilen ve anlatan, yazan birkaç kişiden biridir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol